Supravegherea conglomeratelor financiare. Parlamentul a votat racordarea la legislația UE
Parlamentul a votat în prima lectură proiectul de lege propus de Banca Națională a Moldovei (BNM), prin care se stabilesc noi reguli de supraveghere suplimentară a entităților care fac parte dintr-un conglomerat financiar. Mai exact, este o transpunere a unei Directive a Parlamentului European și a Consiliului UE cu privire la supravegherea suplimentară a instituțiilor de credit, a întreprinderilor de asigurare și a întreprinderilor de investiții care aparțin unui conglomerat financiar.
Astfel, potrivit documentului, Executivul va propune Legislativului un proiect de lege, care are drept scop asigurarea stabilității financiare și a protejării deponenților, asiguraților și investitorilor.
Documentul vine să armonizeze legislația națională cu cea comunitară, fortificând protecţia drepturilor deponenţilor, asiguraţilor şi investitorilor. Proiectul a fost elaborat în urma evoluţiilor pe pieţele internaţionale, care au determinat apariţia unor grupuri financiare prestatoare de servicii şi produse aferente diferitor sectoare financiare, denumite conglomerate.
În particular, proiectul de lege stabilește criteriile de identificare a unui conglomerat financiar și aspectele ce trebuie urmărite la nivelul acestuia, cum ar fi nivelul capitalului, concentrarea riscurilor, tranzacţiile în interiorul grupului, sistemele de control intern şi procedurile de gestionare a riscurilor, reputația și competența conducerii grupurilor financiare.
------------------- Unul dintre pragurile de identificare a conglomeratului financiar este suma de 500 de milioane de lei reprezentând totalul activelor din subsectoare, chiar dacă directiva menţionată prevede, în acest sens, o valoare de 6 miliarde de euro. Atunci când a stabilit pragul menţionat, BNM a luat în considerare condiţiile economice ale R. Moldova.
O altă modalitate de identificare este dacă raportul - dintre totalul activelor din bilanțul entităților reglementate și al celor nereglementate din sectorul financiar din cadrul grupului și totalul activelor din bilanțul grupului în ansamblul său - depășește 40%.
„În cazul în care grupul atinge pragul menționat dar subsectorul cel mai puțin important nu depășește 500 milioane de lei, autoritățile competente relevante iau de comun acord decizia să nu considere grupul un conglomerat financiar și să nu aplice prevederile referitoare la concentrarea riscurilor, tranzacțiile intragrup sau la mecanismele de control intern și la procesele de administrare a riscurilor, dacă ele apreciază că includerea grupului în sfera de aplicare a supravegherii suplimentare sau că aplicarea unor astfel de prevederi nu este necesară ori nu ar fi corespunzătoare sau ar genera confuzie în raport cu obiectivele supravegherii suplimentare", este menționat în document.