R. Chircă:BNM face curățenie pentru a îndeplini condiția FMI - transparentizarea sectorului bancar
Decizia Băncii Naționale a Moldovei de a bloca un grup de acționari și a impune ca atare un administrator temporar la Moldindconbank a fost luată în contextul transparentizării acționariatului în sistemul bancar. Iar zvonurile că prin această decizie se urmărește, de fapt , migrația acestor acțiuni de la un cerc obscur, în spatele cărora, ar sta Veacelav Platon, către alt cerc obscur, rămân doar la nivel de speculații și doar atât, pentru că ar însemna că „BNM și-ar trage singură un glonte în picior”.
De această părere este expertul în economie, Roman Chircă, care ne-a comentat decizia de ieri a BNM de a instaura administrare specială și de a bloca acționarii care dețin 63,89% din acțiuni la una din cele mai mari bănci din Republica Moldova.
Rugat să comenteze această decizie a BNM și cadrul legal în care a acționat BNM, Chircă spune că este o punere în practică a transparentizării acționariatului în sectorul bancar, în special după ce Guvernul Filip și-a asumat răspunderea asupra câtorva legi ce țin de acest sector.
„Este o decizie luată pentru a scăpa de acționarii dubioși, care ar fi acționat concertat în cadrul băncii, așa cum a menționat ieri BNM. De fapt, este implementarea acelui pachet de legi pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea. Acum, probabil, urmează să fie aduși investitori noi, din străinătate sau autohtoni, dar care să fie cinstiți și corecți. Este o curățire a sistemului bancar".
La întrebarea dacă sunt adevărate zvonurile că ar fi o încercare de a transmite aceste acțiuni ale băncii către un alt grup obscur, expertul spune că acestea sunt doar speculații și că BNM nu este interesată de acest lucru.
„Nu cred, pentru că ar însemna că BNM singură și-ar trage un glonte în picior și anume migrația acestor acțiuni de la un cerc obscur către altul, iar guvernatorul Cioclea nu cred că își dorește acest lucru. Să nu uităm și de faptul că transparentizarea sectorului bancar a fost și o condiție a Fondului Monetar Internațional, iar acum BNM este interesată de a face curățenie în acest sector pentru a recăpăta și încrederea partenerilor de dezvoltare. Să nu uităm că avem și un caz anterior când au fost blocate aproximativ 40% din acțiunile Moldova Agroindbank: aceste acțiuni au fost scoase la vânzare de două ori, chiar dacă au fost două solicitări de cumpărare a acestui pachet, BNM nu și-a dat acordul pentru aceste tranzacții", a adăugat Chircă
Solicitat să ne răspundă ce urmează să se întâmple cu acțiunile celor care au fost blocați de BNM, Chircă spune că acționarii nu vor fi expropriați, iar acest pachet de acțiuni ori va fi scos la vânzare chiar de acționari, ori va fi o emisie suplimentară de acțiuni la Moldinconbank.
„În nici-un caz nu este vorba despre expropiere, pur și simplu au fost numiți administratori speciali din partea BNM, iar acționarii acum trebuie să ia o decizie ce fac cu pachetele lor. Cel mai probabil e că aceștia vor decide să le vândă, pentru că BNM i-a blocat având niște probe că acești acționari ar fi acționat concertat. O altă soluție, și consider că este și optimă„ ar fi emisia suplimentară de acțiuni. Adică vor fi introduse acțiuni noi, curate care nu au o istorie dubioasă", este de părere expertul.
În același context, șeful Departamentului studii de piață și cercetări Business, Intelligent Services, Stanislav Madan a declarat pentru Moldstreet că o astfel de decizie a BNM, când sunt blocați acționari care dețin peste 50% din acțiunile unei bănci, este una „fără de analogie în ultimii ani din partea BNM".
„Acum BNM are în față o mare provocare, dar și o șansă de a recridibiliza ca instituție dacă lucrurile vor merge bine. Este de o importanță critică ca lucrurile să fie explicate corect populației și clienților băncii pentru a minimaliza pierderile de clienți și imagine. În aceeași ordine de idei este important să vedem din partea BNM, acțiuni similare și în cazul altor bănci din sector despre care se vehiculează de mai mult timp că ar avea o guvernanță corporativă inpropie și un acționariat obscur care nu reflectă beneficiarii finali, or asta ar absolvi BNM de acuzații de acțiuni selective și i-ar oferi imaginea de un regulator obiectiv și echidistant", a declarat Madan.
Amintim că ieri Banca Naționala a Moldovei (BNM) a anunțat că un „grup de persoane acționează concertat în raport cu BC „Moldinconbank" S.A., prin achiziționarea anterioară și deținerea unei cote substanțiale în capitalul social al băncii, în mărime de 63,89 la sută, fără permisiunea prealabilă scrisă a BNM, încălcând astfel prevederile Legii instituțiilor financiare". Astfel BNM a decis ca să blocheze acești acționari și să instaureze administrare specială temporară.
De precizat este și faptul că, în martie, BNM a blocat un grup de acționari de la Moldova Agroindbank, ulterior aceste acțiuni au fost scoase la vânzare. Tot atunci în presă vehicula informația că fiul lui Veaceslav Platon ar fi cerut permisiunea BNM ca să cumpere o cotă substanțială de la Agroindbank. Se pare că BNM nu și-a dat acordul privind aceste achiziții de aceea, în septembrie, BNM a anunțat despre o a doua etapă de vânzare a unei cote de aproximativ 40% din acțiunile Moldova Agroindbank.