Armașu explică când vor veni banii de la UE și cât vom recupera din „miliardul” furat
Ministrul Finanțelor, Octavian Armașu spune când vor veni banii de la Uniunea Europeană pentru asistența macro-financiară, dar și pentru suportul bugetar. După ședința Partidului Democrat de astăzi, Armașu a declarat presei că Guvernul Filip primește banii doar după implementarea reformelor și îndeplinirea condițiilor, lucru care nu s-a întâmplat anterior pentru că fostele Guverne cereau bani în avans de la UE.
Octavian Armașu a ținut să vină cu unele precizări referitor la cele două acorduri financiare semnate cu UE. Oficialul susţine că asistența macro-financiară, în valoare de 100 mln euro, va ajunge în R. Moldova în 2018 iar banii pentru suportul bugetar aproximativ 21 mln. euro vor veni până la sfârșitul anului 2017.
Ministrul Finanțelor mai spune că asistența macro-financiară nu este atât de importantă din punct de vedere financiar, cât, mai ales, din punct de vedere al suportului pentru implementarea reformelor.
„Acest acord este foarte important nu doar din perspectiva economică, dar este un suport pentru reformele pe care am început să le implementăm. Președintele PD a cerut ca aceste reforme să fie implementate și să fie respectate toate obligațiunile asumate în urma semnării acordului. Astăzi a avut loc o discuție mai mult tehnică. Vineri s-a creat o confuzie referitor la venirea banilor. În primul rând este vorba despre asistența macro-financiară se preconizează pentru anul viitor. Aceste 100 mln vor veni sub formă de grant - 40 de mln și 60 - sub formă de împrumut. Acești bani vor veni în trei tranșe iar fiecare tranșe are la bază 10 acțiuni pe care trebuie să le îndeplinim. Nu va fi simplu să implementăm aceste reforme luând în considerare că este un an electoral iar unii oponenți politici vor folosi acest lucru pentru a ne pune bețe în roate”, a declarat ministrul Armașu.
Șeful de la Finanțe a mai adăugat că celălalt acord, și anume de suport financiar, R. Moldova îl va primi până la sfârșitul anului 2017.
„Este vorba de 21 mln de euro pe care îi vom primi pentru reformele implementate în 2016. Observați că guvernele anterioare primeau banii de la UE în avans, această guvernare a primit bani în urma reformelor făcute. Consider că așa este și corect. Guvernul Filip nu va cere niciodată bani în avans, noi îi vom primi doar după ce vor fi implementate reformele”, a mai adăugat Octavian Armașu.
Ministrul de la Finanțe a adăugat că printre obligațiunile asumate față de partenerii europeni este și cea de avansare în recuperarea banilor în urma devalizării celor trei bănci: Banca de Economii, Banca Socială și Unibank.
Armașu a adăugat că sunt șanse ca banii să fie recuperați, deși este sceptic că aceștia se vor întoarce în R. Moldova în proporție de 100%: „Va veni și Kroll cu poziția lor dar eu cred că banii pot fi recuperați, chiar dacă nu toți. Noi avem încă o posibilitate de recuperare, este vorba despre recuperarea creditelor din R. Moldova. Acum sunt mai multe procese penale pe martorii care au participat la devalizarea băncilor”.
----------------- Amintim că Republica Moldova și Uniunea Europeană au semnat pe 21 noiembrie la Bruxelles Acordul de împrumut privind asistența macrofinanciară. Memorandumul a fost semnat de ministrul Finanţelor, Octavian Armaşu, guvernatorul Băncii Naţionale, Sergiu Cioclea, şi de comisarul UE pentru afaceri economice Pierre Moscovici. La ceremonie a fost prezent şi premierul Pavel Filip, aflat în vizită la Bruxelles.
Prin urmare, Republica Moldova va primi 100 milioane de euro, dintre care 40 milioane de euro vor fi oferiți sub formă de grant, iar 60 de milioane de euro – sub formă de împrumut.