Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Sergiu Cioclea, susține că instituția pe care o conduce este interesată în dezvoltarea și transparentizarea sectorului bancar din Republica Moldova. Declarația vine în contextul ultimelor măsuri pe care BNM le-a luat în raport cu unii acționari de la Moldinconbank.

Cioclea a declarat azi, într-o conferință de presă, că intenția BNM este ca să aducă în cel mai scurt timp un investitor strategic internațional la 
Moldinconbank.  

„Am introdus regimul de intervenție timpurie. Ne focalizăm pe confirmarea administratorilor timpurii. Însă sunt anumite proceduri pe care trebuie să le trecem. Nu am decapitat banca, ci doar am înlocuit administratorii care erau cu unii buni. Intențiile noastre sunt ca banca să aibă în scurt timp un investitor de calitate, strategic, de preferință să fie unul internațional, și să ducă banca spre dezvoltare, pentru că este o bancă bună, mare, care a făcut lucruri bune. Scopul nostru este dezvoltarea băncii în ciuda problemelor pe care le-a întâlnit la nivel acționarial”, a declarat guvernatorul BNM, care a precizat că administrarea timpurie a fost introdusă pentru o perioadă de 3 luni, iar, dacă va fi necesar, această perioadă va fi extinsă. 

Cât despre cele 63,98% de acțiuni de la această bancă, care aparțin acționarilor blocați de BNM, Sergiu Cioclea a adăugat că, prin hotărârea Comisiei Naționale a Pieții Financiare, acești acționari sunt responsabili să scoată, timp de trei luni, la vânzare pachetele pe care le dețin la Moldinconbank.

Șeful BNM a atins și subiectul deciziei Curții Internaționale de arbitraj de la Stockholm, ce se referă la Moldova Agroindbank și anume că „BNM să se abţină de la următorii paşi” privind realizarea deciziei sale de recunoaştere drept „concentrat" a pachetului de acţiuni ale Moldova-Agroindbank (MAIB).

„Acum, ca să fie clar, recomandarea Curții de Arbitraj din Stockholm nu a fost recunoscută și validată de instanța din Republica Moldova, iar în schimbările legislative care au fost operate în septembrie a fost prevăzut un lucru important și anume, în cazul în care, totuși, cineva reușește să convingă judecătorii că au fost lipsiți pe nedrept de acțiunile lor, investitorii nu trebuie să sufere, pentru că deciziile BNM sunt irevocabile și este doar o chestie de despăgubire”, a comentat guvernatorul. 

„Tocmai că sunt riscuri de litigii, această decizie a fost pregătită cu multă migală timp de luni de zile. Am coordonat și cu departamentul juridic că probele pe care le avem noi sunt de calitatea necesară pentru a rezista unor litigii”, a spus Cioclea, care a adăugat că BNM nu vrea să creeze oportunități pentru alt tip de acționari care să procedeze ca cei blocați: „În cazul MAIB am primit tot felul de solicitări, însă noi nu le-am acceptat. Noi vom invita investitori de calitate.” 

Guvernatorul a vorbit și de spre bordul FMI de la Washington, de pe 7 noiembrie, unde urmează să se decidă asupra subiectului reluării finanțării pentru Republica Moldova: Dacă răspunsul va fi unul pozitiv, atunci sperăm că până la finele acestui an să fie debursate primele fonduri europene și americane.