Pe parcursul a patru ani, Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), va sprijini integrarea continuă a Moldovei în sistemele regionale și mondiale de comerț, în cadrul Programului pentru Reforme Structurale în Moldova". Valoarea programului, lansat marți, 30 ianuarie, este de 11 milioane de dolari, transmite IPN.

Ministrul economiei și infrastructurii, Chiril Gaburici a declarat la inaugurare că prin eforturi comune „putem aduce Europa acasă".

„Observăm în ultimii ani o reorientare tot mai accentuată a comerțului exterior de la est spre vest. Totodată, țările UE sunt principalii investitori în economia națională, cu o cotă de 62,9% din totalul investițiilor străine. Contăm pe suportul noului program ce vine în susținerea promovării priorităților Guvernului și ale Ministerului Economiei și Infrastructurii în ceea ce ține de buna implementare a Acordului de Asociere cu UE și a celui de Liber Schimb", a notat Chiril Gaburici.

Ministrul a mai spus că Programul pentru Reforme Structurale în Moldova poate oferi sprijin în promovarea reformelor destinate îmbunătățirii mediului de afaceri și poziționării Moldovei pe harta economică drept un punct atractiv pentru investițiile străine. La fel de important este să fie puse bazele comerțului digital și ale economiei digitale, iar guvernarea este deschisă pentru ajustările legislative necesare în acest sens.

La rândul său, ambasadorul SUA la Chișinău, James Pettit, a menționat că programul lansat este parte a colaborării USAID cu Moldova în contextul formării unei economii naționale mai deschise, mai inclusive, mai competitive și puternic centrate pe sectorul privat, o economie aliniată la regulile comerțului modern.

„Prin acest proiect SUA este aproape de cei care promovează reformele economice în Moldova și fortificarea relațiilor economice cu UE, prin alinierea la cerințele europene legate de combaterea corupției și buna guvernare a instituțiilor de stat", a spus diplomatul american.

James Pettit a adăugat că Republica Moldova continuă să transmită mesaje ce denotă dorința de a schimba situația internă prin angajamente profunde și alinierea economiei la standardele europene. Acest lucru implică un efort enorm și dificil, dar, într-un final, va ajuta agenții economici din Moldova să facă negocieri cu cei de pe piața UE și, de asemenea, va ajuta Moldova, să ocupe un loc în cadrul economiilor mondiale. Guvernul de la Chișinău trebuie însă să-și respecte promisiunile și reformele asumate, care vor aduce beneficii nu doar economiei, dar vor duce și la îmbunătățirea calității vieții moldovenilor.