Transferurile moldovenilor din UE au devenit egale cu cele din Rusia. Care este motivul
Moldovenii care lucrează în spaţiul european au trimis acasă în 2017 o sumă egală celei expediate de compatrioţii lor angajaţi în Federaţia Rusă. Fenomenul s-a produs în premieră, iar specialiştii îl explică prin reorientarea migraţiei cetăţenilor R. Moldova din Rusia spre ţările Uniunii Europene.
Decalajul major al remitențelor din anii precedenți poate fi observat în cadrul unui raport publicat de Banca Națională a Moldovei (BNM) în care se vede că în 2012 banii expediați din Federația Rusă aveau o pondere de peste 66 la sută iar sumele trimise din UE de peste 18%. Pe parcursul a cinci ani aceste valori au ajuns la aproape același nivel: remitențe din Rusia - 34,9% iar din UE - 34,4%.
Din analiza grafică se vede foarte clar că remitențele din Federația Rusă au totuși un caracter sezonier, acestea depășind sumele de bani trimise din UE în perioada lunilor martie - septembrie.
Din aceeași analiză se vede că transferurile din CSI provin în special din Rusia, care dețin o pondere absolută de 96,2 la sută. Transferurile din alte state ale CSI au următoarele ponderi: Ucraina - 1,3 la sută, Kazahstan - 1,0 la sută, Belarus - 0,5 la sută, Azerbaidjan - 0,3 la sută, Uzbekistan - 0,3 la sută și restul statelor CSI - 0,4 la sută.
De cealaltă parte, transferurile din UE, sunt diseminate pe mai multe țări totuși remitențele din Italia au cea mai mare pondere, de 34.9 la sută, urmate de transferurile din Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord (14,0 la sută), Germania (13,9 la sută), Franța (8,1 la sută), Spania (3,3 la sută), Irlanda (3,0 la sută), Polonia (2,8 la sută) Cehia (2,6 la sută), Portugalia (2,5 la sută), România (2,4 la sută), Belgia (2,1 la sută), Cipru (1,8 la sută) și Grecia (1,3 la sută).
Contactat de Deschide.MD, expertul în economie Sergiu Gaibu spune că aceste cifre arată clar o reorientare a migranților moldoveni din Federația Rusă spre țările UE.
„Este și un studiu realizat de o companie din Federația Rusă care arată clar că scade nivelul de migrație din țările care au liberalizat regimul de vize cu Uniunea Europeană: Ucraina Georgia și Republica Moldova, care de fapt a înregistrat și cea mai mare reducere a numărului de migranți în Rusia. Dacă în 2015 erau peste 250 000 de migranți înregistrați, în 2017 erau puțin peste 150 000 de migranți moldoveni”, spune expertul.
Potrivit lui Gaibu acest lucru se datorează mai multor factori, dar cei mai importanți sunt devalorizarea rublei rusești și a barierelor impuse de autoritățile ruse pentru migranți.
„Piața devine mai puțin atractivă. Creștere economică a Rusiei este mult mai mică și salariile din anumite domenii stagnează sau chiar sunt în scădere plus sunt barieriee administrative pe care le-au impus autoritățile ruse pentru migranți, vorbesc de costurile pentru patentă pentru înregistrare ș.a.”, precizează Sergiu Gaibu.
În luna ianuarie, experții Centrului de Cercetare Strategică din Federația Rusă au prezentat un raport ce arată că Federația Rusă a devenit tot mai neatractivă ca piață a muncii pentru moldoveni. Astfel, în ultimii trei ani, numărul moldovenilor plecați la munci sezoniere în Federația Rusă a scăzut cu aproximativ 100 de mii.
În raport, experții ruși fac referire la datele oficiale ale Ministerului rus de Interne, precum și la alte instituții de stat din Rusia.
La data de 1 octombrie 2015, în Federația Rusă se aflau la muncă 250 963 de moldoveni. După un an, la aceeași dată, în Federația Rusă munceau 218 420 de moldoveni.
------------------------------ O scădere și mai drastică s-a înregistrat în următorul an. La data de 1 octombrie 2017, în Federația Rusă munceau 157 000 de moldoveni. În trei ani numărul lor a scăzut cu aproape 100 de mii.
Experții ruși explică că această decădere majoră se datorează devalorizării rublei rusești, precum și a deschiderii pieței muncii europene pentru unele state post-sovietice.
„Cu fiecare an se reduce numărul emigranților din Moldova și Ucraina – oamenii din aceste țări au alternativă prin a merge la muncă în țările din occident ( mai ales datorită regimului liberalizat de vize cu Europa)”, explică experții ruși.
O altă statistică prezentată în raport relevă că, în anul 2016, doar 4.1% din numărul total de emigranți străini în Federația Rusă care au primit patentă care le dă dreptul legal de muncă au fost moldoveni. Reducerea numărului emigranților care au primit patentă este explicat prin faptul că, în ultimii ani, prețul acestei patente a crescut considerabil, în timp ce rubla s-a devalorizat.