Președintele BERD felicită Guvernul R. Moldova și anunță creșterea finanțării
Președintele Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Suma Chakrabarti, spune că a decis să vină la Chișinău pentru că R. Moldova se află la o etapă în care încep o serie de lucruri bune. Acesta a ținut să aprecieze realizările de până acum ale Guvernării și totodată a ținut să menționeze că mai sunt o multitudine de lucruri și proiecte care trebuie implementate și care să aibă o finalitate pozitivă.
Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă ținută la finalul vizitei lui Chakrabarti la Chișinău. Șeful BERD a ținut să precizeze că nu este o vizită neașteptată pentru că, de obicei, banca pe care o conduce nu anunță despre vizitele sale. Suma Chakrabarti a mai precizat că astăzi a avut întrevederi cu guvernatorul BNM, prim-ministrul Filip, speakerul Candu, ministrul Ecnomiei Chiril Gaburici și cu alți oficiali moldoveni.
„Vreau să felicit guvernul pentru succesul atins. Cu siguranță este o altă situație față de 2014 - 2015, când țara se confrunta cu o criză bancară. Însă lucrul nu se termină aici. Mai avem multe planuri de realizat. Grație progresului de până acum, noi, cei de la BERD, am alocat sume record, aproape 130 de milioane de euro, care au fost investite în R. Moldova. Dar cred că cel mai important lucru este progresul în sectorul bancar. După 10 ani vedem revenirea unui investitori străin în sectorul bancar. Salutăm cu bucurie achiziția făcută de Banca Transilvania la Victoribanak. Sincer vorbind, acest lucru nu ar fi fost posibil fără aportul BNM și FMI. Sper că acest lucru va readuce creditarea agenților economici de BERD prin intermediul Victoriabank [...] Noi așteptăm ca în acest an sumele să fie și mai mari, dar important este și ca ele să fie folosite, adică proiectele să fie implementate”, a declarat președintele BERD.
Suma Chakrabarti s-a referit și la domeniile cheie care sunt vizate de BERD în cadrul strategiei sale pentru R. Moldova pentru următorii cinci ani.
„Anul trecut ne-am implicat în conectarea energetică, eficiența energetică în clădirile publice din Chișinău și am acordat a doua tranșă pentru modernizarea CFM. Printr-o linie de creditare vom continua să acordăm credite antreprenorilor privați prin intermediul Mobiasbancă. Bineînțeles că în strategia pentru următorii 5 ani se regăsește aproape același lucru pe care l-am făcut până acum”, a adăugat șeful BERD.
Oficialul a adăugat că în perioada următoare se așteaptă ca să fie continuată reforma sistemului bancar, dar și implementarea propriu-zisă a proiectelor acceptate de BERD. O altă așteptare este o viziune clară privind întreprinderile de stat.
„Noi putem să ne mândrim că am aprobat multe proiecte, dar este important ca ele să fie implementate. Va fi un acces sporit de BERD, Guvern și partenerii internaționali pe sporirea capacităților de implementare. Noi vrem să venim cu investiții și în alte orașe din țară nu doar în capitală. Tot aici putem să vorbim și de întreprinderile cu capital de stat unde cota parte din PIB este de aproximativ 30 la sută. Primele 10 companii de stat aduc pierderi, deci deficitul bugetar este mai mare. Trebuie să fie o viziune clară care întreprindere trebuie să rămână la stat, care să fie supusă parteneriatului public privat și care să fie supusă privatizării”, a adăugat șeful BERD.
În continuare, Suma Chakrabarti a adăugat că e îmbucurător faptul că creșterea economică a revenit în Republica Moldova și că depinde de reformele ulterioare pentru a fi susținut ritmul de continuitate.