Guvernul a lansat un sondaj de opinie online pentru agenții economici cu privire la controalele de stat. Aceștia pot să-și exprime părerea prin intermediul unui chestionar care conține trei întrebări referitor la informația privind controlul de stat, precum şi să evalueze nivelul de accesibilitate în acest sens.

Sondajul este realizat în contextul derulării reformei controlului de stat și urmărește să identifice soluții și propuneri pentru a îmbunătăți procesul de transparentizare a informațiilor referitoare la controlul de stat.

Pentru a participa la sondaj, agenții economici sunt invitaţi să completeze chestionarul care poate fi găsit la următorul link: www.surveymonkey.com

Un sondaj similar a fost realizat în luna septembrie a.c.. Rezultatele acestuia arată că jumătate din respondenți au căutat pe portalul www.controale.gov.md sau pe paginile web ale instituțiilor de control informația cu privire la controalele Serviciului Fiscal de Stat, această structură fiind cea mai populară, urmată de CNAM-30,4%, CNAS-23,9%, CNSP-19,5%, Inspectoratul de stat al muncii-17,3% şi Serviciul Vamal-17,3%.

La compartimentul evaluarea nivelului de accesibilitate a informației cu privire la controale, 45,6% din totalul respondenților au dat o notă maximă de 5 puncte, 15,2% au apreciat cu nota 4 și 17,3%- cu nota 3.

Amintim că la inițiativa Guvernului Republicii Moldova, în perioada 1 aprilie – 30 septembrie a fost anunțat moratoriul asupra controlului de stat asupra activității agenților economici. În legătură cu expirarea la 30 septembrie a moratoriul privind inițierea controlului de stat, Ministerul Economiei a propus ca controalele de stat la fața locului să fie efectuate și în continuare doar cu titlu de excepție.

În opinia Ministerului Economiei, organele de control, după perioada de moratoriu, urmează să decidă efectuarea controalelor de stat la fața locului, aplicând și în continuare aceleași criterii pentru efectuarea excepțională a controlului, prevăzute de Legea nr. 18 din martie 2016 privind moratoriul asupra controlului de stat. Astfel, ieșirea la fața locului a organului de control, urmează să aibă loc doar dacă există un pericol iminent pentru viața şi sănătatea populației, pentru securitatea economică a statului şi pentru mediu și doar dacă situațiile date nu pot fi remediate în afara unui control la fața locului.

Ministerul Economiei consideră că o astfel de abordare va avea rolul unei etape tranzitorii perioadei moratoriului și va asigura în continuare un mediu favorabil pentru activitatea agenților economici, eliminând astfel riscul unei presiuni bruște și nejustificate asupra acestora.