Consiliul Reglementatorilor Europeni în domeniul Energiei a admis Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) în calitate de membru cu statut de observator, începând cu data de 1 ianuarie 2017.

ANRE este ultima autoritate de reglementare din cadrul Comunității Energetice care aderă la CEER în anul 2016.

În cuvântul de salut pentru ANRE, Președintele CEER, Lord Mogg a declarat:

„Anul 2016 a fost o etapă importantă pentru Moldova care a adoptat legi noi cu privire la energia electrică și gazele naturale. Le spunem bun venit ANRE Moldova în cadrul CERR și îi asigurăm că îi vom ajuta să implementeze cerințele celui de-al treilea pachet energetic. Participarea ANRE Moldova în cadrul CEER va fi un beneficiu mutual pentru ambele părți. Vom lucra împreună pentru o mai buna integrare a piețelor energetice în toată Europa și în regiunile din imediata vecinătate."

La rândul său, Sergiu Ciobanu, Director ANRE, a menționat: „Aderarea ANRE la CEER nu este ceva ce a venit de la sine. În urma acestei aderări vom beneficia de o rețea de colegi reglementatori în domeniul energetic care sunt dispuși și capabili să împărtășească experiența lor în ceea ce privește implementarea legilor din domeniul energetic în statele europene cît și cele mai bune practici de instruire a personalului nostru."

CEER servește drept platformă de reglementare în domeniul energetic, atât în cadrul statelor membre UE, cît și în afara Uniunii Europene. Viziunea CEER cuprinde tările cheie de tranzit și tările din vecinătatea UE, care întrețin relații de cooperare în domeniul energetic și de reglementare, relații care corespund cu dimensiunea externă a conceptului de „Uniune Energetică".

Expertul IDIS viitorul, și fostul șef al ANRE, Victor Parlicov consideră că e onorabil acest lucru atât pentru Republica Moldova cât și pentru instituția de reglementare

„E onorabil acest lucru. Dar este și o consecință logică a faptului că Republica Moldova a semnat acordul de asociere cu Uniunea Europeană. Și dacă vrem să devenim parte a UE din punct de vedere energetic trebuia făcut acest pas. Ar putea ajuta foarte mult lucrul ANRE pentru că articipând la lucrările în această platformă vom vedea mai ușor la ce nivel se afă reglementările. Oricum Republica Moldova, ce ține de legislație, este cu mulți ani înaintea infrasctructurii de care dispunem. E necesar să faci parte pdintr-un asemenea bloc atât timp cât dorim să ne integrăm pe piața energetică europeană. Dacă se activizează lucrul pe interconexiuni e necesar să avem  și stadndarde europene de piață”, spune Parlicov.

CEER întrunește 34 de autorități de reglementare naționali din țările membre UE, AELS, tările candidate UE și statele membre din cadrul Comunității Energetice.