Statul oferă suport financiar pentru a acoperi cheltuielile pentru măsurile fitosanitare agenților economici care au înregistrat prejudicii în urma calamităților naturale din anul curent, în particular, înghețurile târzii de primăvară.

Agricultorilor care au suferit în anul curent pagube de pe urma calamităţilor naturale (în special, a îngheţurilor de primăvară) le vor fi compensate cheltuielile leagte de aplicarea măsurilor fitosanitare.

Mijloacele financiare vor fi alocate din Fondul de Rezervă al Guvernului.

Suportul va fi alocat pentru acoperirea cheltuielilor la măsurile de protecție fitosanitară a plantațiilor pomicole pe suprafața de circa 10 mii de hectare afectate , dintre care, 6,5 mii ha în urma înghețurilor și alte circa 3,5 mii ha de livezi și viță de vie afectate de grindină mare și ploi torențiale”, a specificat ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Eduard Grama în cadrul întrevederii din această săptămână cu conducerea asociațiilor de profil „UniAgroProtect”, „AGROinform”, „Moldova Fruct”, Federația Națională a Fermierilor din Moldova și Asociația producătorilor și exportatorilor de struguri din Moldova. 

Mijloacele financiare vor fi alocate în baza unui regulament care urmează a fi elaborat în timpul apropiat de către specialiștii din cadrul ministerului, și care va fi consultat cu asociațiile de profil. Reprezentanții asociațiilor au apreciat faptul că banii vor fi alocați din Fondul de rezervă și nu din Fondul de Subvenționare.

Totodată, ei au susținut ideea ca de aceste mijloace financiare să beneficieze nemijlocit agenții economici afectați de calamitățile naturale înregistrate în acest an.

Astfel, vor fi acoperite costurile tratamentelor fitosanitare pentru protecția plantelor pentru anul curent, care constituie circa 5 mii lei/ ha pentru plantațiile de măr și 3,5 mii lei/ha pentru sâmburoase.