Roman Chircă: Amnistia fiscală - un început bun, realizare defectuoasă
Un grup de deputați au înregistrat în Parlament un proiect de lege privind „liberalizarea capitalului și stimularea fiscală”. Proiectul mizează că proprietarii de facto să-și capitalizeze și să-și declare averile nedeclarate până acum. Potrivit lui Roman Chircă, expert în economie, o astfel de inițiativă este binevenită, dar îi lipseşte o componentă importantă și anume motivația persoanelor de a-şi declarat proprietățile.
„Eu susțin astfel de inițiative în esență, pentru că trebuie să punem capăt perioadei de acumulare primitivă a capitalului și să trecem la afișarea proprietăților la vedere. Acest lucru înseamnă soluționarea problemei proprietăților anonime și un început pentru relații corecte și transparente în mediul de afaceri. Referitor la proiectul de lege înregistrat, consider că este încă unul crud, pentru că lipsește componenta principală și anume motivația: de ce persoanele trebuie să-și liberalizeze capitalul sau să declare proprietățile? Această motivație trebuia să fie exprimată prin faptul că, dacă nu sunt declarate, atunci averile sunt considerate ca fiind dobândite ilicit. În formatul actual, legea nu crează acest stimulent emoțional pentru mediul de afaceri”, spune Chircă.
Expertul mai spune că un alt aspect este neîncrederea față de astfel de acțiuni, fiindcă, în trecut, au mai avut loc astfel de tentative, dar nu s-au soldat cu nimic.
„Aceste temeri sau neîncrederea ar trebui compensate cu acțiuni ferme pe aspectul de motivare a mediului de afaceri, ca persoanele să-și declare proprietățile: mai multe persoane importante din acest domeniu trebuie să înceapă primii să-și declare averile. De fapt, procesul de liberalizare a capitalului va avea perioada de incertitudine, până când lumea nu va înțelege că este, cu adevărat, o liberalizare sau doar o acțiune declarativă. La această etapă nu este pregătit setul necesar de programe de stimulare a mediului de afaceri să urmeze legalizarea”, susţine expertul.
Chircă precizează că cei de la guvernare trebuie să vină cu legi suplimentare, care vor extinde termenul de declarare a proprietăților.
„Eu cred că este un început bun, care trebuie fortificat. Dar, totodată, este absolut evident că sunt necesare legi suplimentare, care vor extinde termenul. Trebuie să fie aplicate raportări: cu cât mai târziu te legalizezi, cu atât mai costisitor va fi pentru persoana care își declară proprietățile. Spre exemplu: dacă o persoana își va legaliza averile în 2017, va achita taxa de 2%; dacă în 2018, atunci 5%; în 2019 - 10% și tot așa mai departe”, e de părere Chircă care a menționat că astfel de programe au multe alte state și că liberalizarea capitalului necesită nu doar o lege, dar şi un val de măsuri de amnistiere fiscală.
Proiectul de lege înregistrat prevede declararea mjloacelor bănești sau a capitalurilor ce iau alte forme (imobile, valori mobiliare, cote de participare la capitalul societăților cu răspundere limitată, mijloace de transport rutier). În schimb, ei vor trebui să achite o taxă de 2% din suma activelor liberalizate. Inițiativa vine din partea unui grup de deputați și a fost aprobată de Comisia parlamentară economie, buget și finanțe, în această dimineață.
Potrivit autorilor, în proiect se pune accent pe trei aspecte, cum ar fi:
- declararea capitalului care, anterior, nu era declarat;
- trecerea capitalului de pe numele deținătorilor formali (de jure) pe numele deținătorilor reali (de facto);
- reflectarea în scopuri fiscale a valorii reale de piață a activelor, în vederea optimizării structurii activelor și a impozitării viitoare.
Însă în cadrul liberalizării nu pot fi înregistrate mijloacele și activele obținute din surse infracționale.
Vedeți mai jos proiectul de lege: