Ca urmare a acumulării unor datorii de circa 2,8 miliarde de lei, pe conturile întreprinderilor SA CET-Nord din Bălţi și SA Termoelectrica a fost pus sechestru la cererea Moldovagaz, anunţă Ministerul Economiei.

--------------------În şedinţa din 20 decembrie 2016, Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a respins solicitarea societăţii Termoelectrica de majorare cu 12,3% a tarifului la producerea energiei electrice. până la 179,51 bani pentru un kWh. 

ANRE susţine că nu sunt suficiente motive

Totodată ANRE nici nu a redus tariful aşa cum preconiza iniţial. Motivele unei astfel de decizii rămân necunoscute.

Directorul ANRE, Sergiu Ciobanu, a declarat că nu ar exista suficiente argumente pentru majorarea prețului. „Costurile suportate de ei se încadrează perfect în tarifele pe care le au la ziua de azi”, a spus Ciobanu.

Fostul director general al ANRE, Victor Parlicov s-a arătat nedumerit de decizia autorităţii şi a precizat că pentru o clarificare ar fi necesar ca instituţia să facă publice toate calculele şi costurile.

"Fără aceasta este dificil să ne dăm seama ce a stat la baza deciziei ANRE. Bănuiesc că ANRE a găsit o soluţie pentru a evita o majorare a tarifelor", a afirmat Victor Parlicov. 

În acelaşi timp directorul Termoelectrica, Veaceslav Eni, s-a arătat nemulţumit de decizia ANRE.

„Noi considerăm că Agenţia abordează incorect prevederile metodologiei şi legislaţiei”, a spus managerul întreprinderii.

Totodată el a menţionat că ajustarea tarifelor la energia electrică de către ANRE trebuia să fie efectuată concomitent cu cea la energia termică, adică încă în luna septembrie.

Acesta a precizat că Termoelectrica a acumulat datorii de circa 70 de milioane lei, din cauza neajustării la timp a tarifelor, iar după decizia ANRE acestea vor creşte.

Conturi blocate din cauza datoriilor

Datele Ministerului Economiei relevă că situaţia de la Termoelectrica, dar şi la CET-Nord din Bălţi este cu mult mai gravă şi întreprinderile nu au posibilitate nici să facă rezerve de păcură pentru situaţii de urgenţă în cazul unei eventuale sistări a livrărilor de gaze.

Totodată nu sunt în stare nici să restituie cantităţile primite încă în ianuarie 2009, din rezerva de stat, atunci când Gazprom a sistat livrările de gaze şi Moldova risca să îngheţe.

"Datorită faptului că conturile întreprinderilor SA CET-Nord și SA Termoelectrica sunt sechestrate de către SA Moldovagaz, acestea nu au posibilitatea de a procura cantitatea necesară de păcură pentru restituirea rezervelor corespunzătoare de combustibil de rezervă. Totodată, este necesar de menționat că achiziționarea cantității de păcură necesară a fi restituită va fi posibilă doar după ajustarea tarifelor care vor acoperi cheltuielile justificate ale întreprinderilor energetice", se arată într-o notă informativă a Ministerului Economiei.

Impedimentul principal în restituirea păcurii luate de la Agenția Rezerve Materiale este neajustarea tarifelor.

Potrivit datelor Ministerului Economiei la 1 noiembrie 2016, Termoelectrica avea o datorie de peste 2,56 miliarde de lei fața de Moldovagaz, iar CET-Nord de 216 milioane lei, iar situaţia creată pune în pericol securitatea energetică a ţării.

În consecinţă Ministerul Economiei a propus Guvernului să adopte o decizie de a amânare a restituirii a circa 5.000 de tone de păcură în rezerva de stat de către CET-Nord şi Termoelectrica. În caz contrar  Agenţia Rezerve Materiale poate aplica penalităţi financiare.

De notat că cele două întreprinderi asigură circa 18-20% din necesarul de energie electrică şi circa 90% din consumul de energia termică din Republica Moldova.

Ambele întreprinderi sunt strategice pentru asigurarea securităţii energetice a ţării. Or, circa 80% din consum este asigurat de Centrala de la Cuciurgan, controlată de Inter RAO EES din Rusia şi amplasată în regiunea separatistă.

sursa: Mold-Street