Ministrul economiei Octavian Calmâc îl contrazice pe președintele Igor Dodon, menționând că din 2013 până în 2016 ponderea comerțului cu CSI și Federația Rusă a scăzut de la 38% până la 20%, în schimb a crescut ponderea comerțului cu Uniuna Europeană.

În cadrul unei conferințe de presă ministrul Octavian Calmâc a prezentat unele date statistice care se referă la exportul produselor moldovenești în spațiul UE dar și CSI. Astfel ministrul Economiei l-a contrazis pe președintele Dodon care a menționat anterior în cadrul unui interviu acordat pentru Russia Today că Acordul de Asociere cu UE nu a adus beneficii Republicii Moldova și că în șase luni din 2016 Moldova a exportat doar 60 de tone de mere în același timp a importat 1500 de tone de mere din UE. .

„În 2016, pentru 11 luni, exportul a crescut cu 2,7 la sută față de anul 2015 dintre care 65% au fost exporturi către piața UE - în creștere cu 7,2 % pe această piață. Iar în spațiul CSI exporturile au scăzut în 2016 față de 2015 cu 16,2 la sută. Din 2013 până în 2016, ponderea comerțului cu CSI și Federația Rusă a scăzut de la 38% până la 20%”, a declarat ministrul care a precizat că instituția pe care o conduce își dorește ca să aibă relații economci bune atât cu UE cât și cu spațiul CSI dar și Federația Rusă. Totodată Calmâc a mai precizat că exporturile de fructe către UE este condiționat de mai mulți factori, inclusiv cel de calitate, de aceea unii producători rămân pe piața tradițională, piața CSI, însă în urma procesului de dezvoltare a acestui segment se așteaptă o restructurare a exporturtilor de fructe.

Amintim în acest context că șeful statului Igor dodon a declarat într-un interviu pentru Russia Today că „în ultimele şase luni ale anului 2016, Moldova a exportat 60 de tone de mere în UE, dar a importat 1.500 de tone”.

„Noi obişnuiam să exportăm 200.000 tone de mere în Rusia. Oricare ar fi bunurile pe care le-am analiza, imaginea este aceeaşi: după semnarea Acordului de Liber Schimb cu UE, ne pierdem industriile şi locurile de muncă. Este o problemă serioasă. Ce facem? Trebuie să ne întoarcem pe piaţa rusă. Cum facem asta? Avem nevoie de negocieri. În prima mea vizită peste hotare, în calitate de preşedinte, am venit la Moscova pentru a discuta subiectul şi sper că în câteva săptămâni producătorii moldoveni vor începe să profite de acest lucru, pentru că mai multe bunuri din Moldova se vor regăsi pe piaţa rusă. Dar, pentru a găsi o soluţie cuprinzătoare trebuie să negociem şi cu UE”, a spus atunci preşedintele Republicii Moldova.

Ministrul Economiei a mai menționat că în 2017 statul va investi în activitățile de susținere a exporturilor și promovare a investițiilor circa 105,7 milioane de lei, inclusiv 53,8 milioane de lei din proiecte finanțate din surse externe, in special europene.