Condiţiile FMI pentru Moldova
Pentru a primi finanţarea Fondului Monetar Internațional Guvernul de la Chișinău şi-a luat angajamentul să efectueze reforme care vizează creşterea transparenţei acţionarilor din sectorul bancar, îmbunătăţirea capacităţilor de supraveghere ale Băncii Naţionale, dar și ajustarea tarifelor pentru energie, astfel încât să ajungă la nivelul la care să acopere costurile. Echipa Economică Germană în Moldova (GET Moldova), care consultă executivul în domeniul modelării proceselor necesare pentru reformele economice, a trecut în revistă precondițiile pe care a trebuit să și le asume guvernarea, transmite IPN.
GET Moldova notează că Guvernul a acceptat ca toate băncile moldoveneşti să treacă prin acelaşi proces de identificare a proprietarilor reali, să auditeze portofoliul de credite şi să scoată la iveală practicile de creditare incorecte. Mai mult, Fondul de Garantare a Depozitelor din Sistemul Bancar trebuie majorat astfel încât Guvernul să nu mai fie nevoit să garanteze sau să recapitalizeze băncile folosind bani publici, aşa cum sa întâmplat în cazul recentei fraude bancare.
Valoarea totală a programului cu FMI, semnat în noiembrie 2016, este de 129,4 milioane de drepturi speciale de tragere (echivalentul a 175,7 milioane de dolari, potrivit GET Moldova). Banii vor fi debursaţi într-o perioadă de trei ani, după vizitele misiunilor de evaluare ale Fondului.
Potrivit unui comunicat al reprezentanţei permanente a FMI în Moldova următoarea misiune de evaluare a programului autorităţilor va fi efectuată în perioada 14-28 februarie 2017.