Ministerul Sănătății vrea abrogarea mai multor prevederi din Legea cu privire la activitatea farmaceutică vizează amplasarea farmaciilor nou. În cazul în care proiectul va fi susținut, va dispărea regula prin care farmaciile nou-formate sunt amplasate la o distanţă de cel puţin 250 de metri de farmacii existente şi la o distanţă de cel puţin 500 de metri de farmacii existente cu funcţie de preparare a medicamentelor extemporale - amendament, introdus în 2011 la cererea vicepreședintelui Parlamentului, Liliana Palihovici.

Astfel, proiectul de lege propus de Ministerul Sănătății spre examinare către Guvern pentru ședința din 8 februarie prevede abrogarea aliniatelor (4), (5) și (6) din articolul 19 al Legii cu privire la activitatea farmaceutică.

(4) Farmaciile (filialele) nou-fondate vor fi amplasate la o distanţă de cel puţin 250 de metri (cale accesibilă) de la farmacia (filiala) existentă şi la o distanţă de cel puţin 500 de metri (cale accesibilă) de la farmacia existentă cu funcţie de preparare a medicamentelor extemporale.

(5) Pentru înfiinţarea farmaciei se stabilesc normative demografice. Numărul de locuitori este dovedit prin adeverinţa eliberată de autoritatea administraţiei publice locale. În municipii, oraşe, centre raionale şi alte localităţi cu statut de oraş o farmacie se înfiinţează la un număr de la 3000 pînă la 4000 de locuitori.

(6) Farmaciile nou-fondate vor fi înfiinţate conform Planului Naţional de Amplasare a Farmaciilor”, acestea sunt prevederile care urmează a fi abrogate.

În Nota informativă a proiectului se menționează că aceste norme „restrâng, împiedică și denaturează concurența, stabilind interdicții și restricții”.

Prin semnarea Acordului de Asociere, Republica Moldova și-a asumat angajamentul față de principiile economiei de piață liberă, dezvoltării durabile și multilateralismul efectiv. Un grad ridicat de concurență poate îmbunătăți performanța economică a Republicii Moldova, deschide oportunități de afaceri și investiții, reducând costul bunurilor și serviciilor la nivelul întregii economii”, se arată în document.

Ministerul susține că „amendamentele Palihovici” contravin Directivelor europene și Legii concurenței care prevede că „statul asigură libertatea activității de întreprinzător, protecția concurenței loiale și apărarea drepturilor și intereselor întreprinderilor și ale cetățenilor contra practicilor anticoncurențiale și concurenței neloiale”.

În acest sens Instituția propune excluderea „barierelor anticoncurențiale din sectorul farmaceutic, fapt care va avea impact pozitiv asupra accesului cetățenilor la medicamente și va asigura activitatea favorabilă pentru operatorii pieței medicamentelor”.

Amintim că introducerea amendamentelor în Legea cu privire la activitatea farmaceutică a fost votată în Parlament la 1 aprilie 2011. Autorul inițiativei, vicepreşedintele Parlamentului Liliana Palihovici, a subliniat în Nota informativă că „extinderea neregulamentară a farmaciilor comunitare și filialelor acestora creează mari dificultăți în asigurarea respectării normelor de livrare a medicamentelor precum și în realizarea scopului principal al farmaciei comunitare – acordarea asistenței cu medicamente și a altor servicii farmaceutice orientate spre beneficiul pacientului”.

Parlamentara a mai menționat că absența normativelor de extindere a farmaciilor a creat situații în care, spre exemplu, centrul Chișinăului a fost „împânzit” de farmacii, iar la periferie - accesibilitatea la farmacie este redusă.

În cadrul ședinței Legislativului din 1 aprilie 2011, președintele de atunci a Comisiei protecție socială, ex-PLDM-istul Vladimir Hotineanu, a menționat că în cadrul dezbaterilor proiectului s-a invocat faptul că criteriile de distanță și demografice nu există nicăieri în lume.

Vreau să aduc la cunoștință că și România, și Austria, și Belgia, și Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Marea Britanie, Portugalia, țările lagărului socialist, toate au aceste criterii puse în baza a organizării întregului sistem farmaceutic”, a spus el atunci.

Am încercat s-o contactăm pe Liliana Palihovici pentru a obține un comentariu cu privire la proiectul Ministerului Sănătății, însă parlamentara nu a răspuns la telefon.