Experții Serviciului federal rus pentru supravegherea în domeniul protecției drepturilor consumatorilor și bunăstării populației (Rospotrebnadzor) continuă și azi inspectarea vinăriilor din Republica Moldova. Pentru azi sunt preconizate mai multe vizite la vinăriile din autonomia găgăuză.

Pe parcursul ultimelor două zile, experții ruși au vizitat întreprinderile Kvint, Castel Mimi, Lion Gri, Cricova și Chateau Vartely. Șeful Inspectoratului de Stat pentru Supravegherea Producției Alcoolice, Andrei Gurin, a declarat pentru Deschide.MD că echipa Serviciului federal rus a solicitat documentația normativă, au vizitat fabricile, au verificat procesul tehologic.

Fabricile sunt performante, cu utilaj modern. Sunt într-o stare foarte bună. Specialiștii din cadrul întreprinderii au fost la fața locului pentru a răspunde la toate întrebările. Au prezentat dovada faptului că legislația se respectă strict”, a menționat el.

Gurin a spus că experții ruși nu au prezentat deocamdată datele cu privire la rezultatul inspectării.

Ei merg, se uită, fac notițe, adresează întrebări la reprezentanții întreprinderilor. Ei niciodată nu spun de rău sau de bine”, a declarat șeful ISSPA.

Am încercat să contactăm mai multe întreprinderi vizitate de către specialiștii de la Rospotrebnadzor. Managerul general al vinăriei „Castel Mimi”, Cristina Frolov, ne-a declarat că experții s-au interesat foarte mult de calitatea vinurilor.

I-a interesat, în primul rând, tot ce ține de calitatea vinurilor, procesul de producere, laboratorul, analizele efectuate. Au stat de vorbă cu personalul, cu oenologul, șeful de laborator. Au adresat întrebări foarte specifice. N-am observat de la ei să fie rău intenționați. S-au adresat întrebări la care specialiștii noștri au răspuns. A fost o vizită foarte profesională”, a declarat ea.

La rândul său reprezentanții SA „Cricova” au menționat că la moment nu au dreptul de a mediatiza informația legată de vizita experților „Rospotrebnadzor”.

Experții de la Rospotrebnadzor se vor afla în Moldova până pe 16 februarie. Ei au menționat că vizita este rezultatul discuțiilor din mijlocul lunii ianuarie dintre președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, și preşedintele Federației Ruse, Vladimir Putin.

Amintim că autorităţile din Rusia au interzis de mai multe ori produsele de vin din Moldova, fără a prezenta, însă, probe sau argumente în privința deciziei luate. Ultimele restricţii asupra vinurilor moldoveneşti au fost impuse în toamna anului 2013. 

Ulterior, embargoul a fost anulat doar pentru câteva companii din regiunea transnistreană. În urma instituirii embargaoului din 2013, producătorii din ţara noastră au suportat pierderi de 20 de milioane de dolari şi s-au orientat spre alte pieţe de desfacere.