INTERVIU // Conectarea la piața energetică europeană este calea spre siguranța energetică a Republicii Moldova
Într-un interviu oferit portalului Deschide.MD, Alexandru Săndulescu, Înaltul Consilier UE în politici energetice, a menționat că interconectarea Republicii Moldova cu rețeaua de energie electrică din România reprezintă conectarea la energia electrică a UE - rețeaua ENTSO-E. Printr-o astfel de interconectare, piața relevantă va crește odată cu participarea Moldovei, vor fi mai mulți jucători pe piață și vor fi tranzacționate cantități mai mari de energie electrică, ceea ce va duce la o creștere a stabilității și solidității acestei piețe.
Domnule Săndulescu, este sistemul energetic al Republicii Moldova total funcțional? Corespunde normelor europene?
Nu există nici un răspuns simplu la această întrebare. Dacă luăm în considerare faptul că în prezent nu există nici o penurie în alimentarea cu energie electrică și de gaze naturale, putem spune că sistemul energetic al Republicii Moldova este funcțional. Dar el este departe de a fi pe deplin funcțional. În ceea ce privește respectarea normelor europene, ne putem referi la două categorii de aspecte: tehnice și de reglementare. În ceea ce privește conformitatea tehnică, există o tranziție în curs către standardele UE. În viitor, pentru interconectarea sincronă cu rețeaua electrică a ENTSO-E, unele cerințe tehnice și operaționale specifice vor trebui, de asemenea, să fie îndeplinite. În ceea ce privește aspectele de reglementare, Republica Moldova a transpus prin noua Lege a energiei electrice și noua Lege a gazelor naturale, regulile principale ale pieței avute în vedere de către al treilea pachet energetic al UE.
Legislația secundară este încă în elaborare și va fi emisă de către ANRE. Aceste reguli de piață vor stabili o piață a energiei, bazată pe concurență între producători și între furnizori, similară cu cele existente în țările UE. Existența unor norme adecvate ale pieței este o condiție necesară, dar nu și suficientă pentru a obține o piață funcțională. Mai este, de asemenea, necesitatea de a avea suficienți participanți pe piață, pentru ca competiția dintre ei să conducă la prețuri mai mici pentru consumatori. De asemenea, este nevoie de o autoritate de reglementare puternică și independentă, iar în acest sens ANRE ar trebui să fie consolidată și dezvoltată în continuare. Deci, ca și concluzie, există încă un drum lung de parcurs până ce Republica Moldova va avea o piață pe deplin funcțională de energie electrică și de gaze naturale. Este nevoie să fie crescut nivelul de securitate în aprovizionarea cu energie, este nevoie de reglementări de piață, este nevoie de mai mulți participanți la piață între care concurența să ducă la selectarea celor ce oferă energie cel mai ineftin. Nu este suficient doar de a avea energie disponibilă pentru consumatori.
Există riscul ca alimetarea cu energie electrică să fie întreruptă brusc?
Atâta vreme cât există contracte care acoperă consumul Republicii Moldovei, nu pare să existe nici un astfel de risc. În present, sunt în desfășurare proceduri de licitație organizate de către furnizori și operatorii de rețea pentru achiziția de energie electrică necesară consumului pentru perioada 1 aprilie 2017 - 31 martie 2018. Dar un nivel de risc substanțial mai scăzut, va fi atins doar atunci când Republica Moldova va fi interconectată asincron cu rețeaua de energie electrică din UE și va fi în măsură să beneficieze de cele mai mici prețuri dintre cele două piețe: din est și din vest.
Cât de realist este planul de interconectare a rețelei de energie electrică cu România, când poate fi pus în aplicare și care sunt costurile acestor interconexiuni?
Studiul de fezabilitate pentru prima interconectare asincronă dintre rețelele de energie electrică ale Republicii Moldova și României este gata. Costul lucrărilor necesare interconectării este estimat la 194 milioane Euro (respectiv o stație Back-to-Back în Vulcănești de 2 x 300 MW și o linie de înaltă tensiune Vulcănești - Chișinău). Construcția ar putea dura 2 -3 ani, la care ar trebui să se adauge timpul necesar asigurării finanțării și selecției prin concurs a contractorului general. Pentru a finanța acest proiect, un grant din partea UE ar putea fi acordat și sunt avute în vedere împrumuturi de la Banca Mondială, BEI și BERD. Recuperarea investiției se va realiza mai ușor decât în cazul interconectării rețelelor de gaze naturale, deoarece, în medie, prețul energiei electrice vândute pe piața angro în Europa este mai mic decât în contractele de aprovizionare curente ale Republicii Moldova.
De ce ar fi România interesată să conecteze Republica Moldova la rețeaua sa de electricitate? Care sunt companiile disponibile pentru a investi în sistemul energetic moldovenesc?
Această interconectare nu ar trebui să fie văzută ca o interconectare a Republicii Moldova cu rețeaua de energie electrică din România, ci ca o interconexiune cu rețeaua de energie electrică a UE - rețeaua ENTSO-E. În prezent, peste graniță, există o piață spot a energiei electrice ce cuprinde RO, HU, SK și CZ, precum și o piață pentru contracte ce se întinde din Balcani până în Europa Centrală. Printr-o astfel de interconectare, piața relevantă va crește odată cu participarea Moldovei, vor fi mai mulți jucători pe piață și vor fi tranzacționate cantități mai mari de energie electrică, ceea ce va duce la o creștere a stabilității și solidității acestei piețe.
În ceea ce privește investițiile în sectorul energetic moldovenesc, sfatul meu către autoritățile moldovenesti este de a analiza cu atenție dacă este nevoie de a atrage investitori străini în realizarea acestor interconexiuni (energie electrică, dar și gaze naturale), iar în cazul în care vor decide atragerea de capital străin selecția investitorilor ar trebui să se realizeze doar prin licitații deschise și transparente. Nu trebuie să se facă distincție între potențialii investitori în ceea ce privește locul lor de origine, trebuie însă să aibă experiență în piețele de energie electrică din UE, același model fiind utilizat și în Republica Moldova. Doar prin licitații se vor obține cele mai bune condiții pentru Republica Moldova, iar cetățenii moldoveni ar putea beneficia cel mai bine de astfel de investiții. Personal cred însă că investițiile străine ar trebui să fie luate în considerare numai ca ultimă opțiune.
Are România capacitatea de a asigura Republicii Moldova energia electrică necesară?
Încă o dată, noi nu vorbim despre capacitatea României de a asigura Republica Moldova cu energie electrică. Prin noua interconectare ar putea fi importată energie electrică din orice parte a Europei continentale, inclusiv România. În ceea ce privește capacitatea tehnică a rețelei românești de a asigura fluxul de energie către Republica Moldova răspunsul este afirmativ, un studiu realizat în 2014 a arătat că cei 600 MW preconizați prin interconexiunea Isaccea – Vulcănești – Chișinău pot fi asigurați.