Procurarea energiei electrice din Ucraina este un mod de a stopa „finanțarea” regiunii transnistrene şi, în acelaşi timp, un pas benefic, din punct de vedere economic, pentru Republica Moldova, deşi comportă anumite riscuri. De această părere sunt experții în economie, Roman Chircă, Sergiu Gaibu, dar și fostul director ANRE, Victor Parlicov.

„Transnistria a existat în mare parte datorită susținerii economice din partea Republicii Moldova. Spun acest lucru, pentru că Republica Moldova a permis prezența Transnistriei pe piața noastră. A permis exporturile companiilor transnistrene, fără ca acelea să plătească impozite în bugetul Republicii Moldova. A permis scheme de acumulare a datoriei la Moldovagaz, care nu au fost achitate de către agenţii economici din Transnistria și a susținut economic regimul separatist prin achizițiile de curent electric, acceptând scheme obscure prin intermediul Energokapital, care are fondatori înregistrați prin Hong Kong”, susține expertul.  

Roman Chircă spune că odată cu procurarea energiei electrice din Ucraina se aplică o lovitură intereselor Federației Ruse în regiune și se oprește, totodată, susținerea  economică a regimului separatist. 

„Pe de altă parte, Republica Moldova se află actualmente în dificultate și are o listă scurtă de opțiuni pentru diversificarea achizițiilor la curent electric: ori Cuciurgani, ori Ucraina și, ipotetic, România, într-un sistem diferit. Conjunctura politică din Ucraina face favorabil încheierea unui contract în detrimentul anumitor interese economice ale Ucrainei; dar există și un interes strategic al vecinilor și anume: de integrare a ucrainenilor în sistemul energetic european, precum și de participare la proiectele de conectare la liniile de tensiune înaltă cu România, lucru pe care Republica Moldova îl va permite ucrainenilor. În final, achiziția de curent electric exclusiv din Ucraina va fi o lovitură semnificativă, dată intereselor  Federației Ruse în regiune: propriu-zis, se oprește susținerea  economică a regimului separatist”, susţine Chircă.

Sursa citată afirmă că „Ucraina nu este interesată să achiziționeze energie electrică de la regimul separatist de la Tiraspol, care este un factor de destabilizare politică”.

„În special, dacă ne referim la contextul în care Ucraina poartă un război cu forțele pro-ruse în estul țării. Chestiunea – de perspectivă –este, mai degrabă, o creditare morală a viitorului sistem de interconectare cu sistemul european. De aceea cred că transnistrenii vor produce energie electrică doar pentru regiunea transnistreană. Probabil că vor opri câteva turbine și își vor limita capacitățile de producere”, conchide Roman Chircă.  

Expertul IDIS Viitorul, Sergiu Gaibu, consideră că prin procurarea energiei electrice din Ucraina nu se va majora datoria la gaz.

„Noi achităm pentru energie electrică, dar gazul folosit pentru producerea acestei energii electrice nu este achitat. În concluzie noi procurăm energie electrică de la transnistreni iar datoria Moldovei crește. Aproximativ 1/3 din bugetul regiunii transnistrene venea din vânzarea energiei electrice”, susține Gaibu.

Expertul consideră că „Ucraina nu va apela niciodată la Transnistria pentru achiziția de energie electrică, pentru că este susținută de Rusia”.

„A fost o mică problemă la asigurarea cu cărbune, dar a fost rezolvată. Ucraina are diferite surse de producere a energiei electrice, mai au și energie atomică. În genere, Ucraina nu are nevoie de alternativă pentru producerea energiei electrice. Decizia luată acum de Chișinău este rațională, dacă e să privim lucrurile din punct de vedere economic”, a precizat expertul.  

De cealaltă parte, fostul director ANRE, Victor Parlicov, spune că această „înțelegere” de a procura curent electric din Ucraina comportă și anumite riscuri, în special ca Republica Moldova să consume într-un final energie electrică tot din Transnistria, achiziționată însă prin intermediul Ucrainei. 

„E bine că s-a luat decizia ca energia electrică să fie cumpărată din Ucraina, pentru că procurând energia electrică din regiunea transnistreană noi de fapt contribuiam la finanțarea separatismului în propria țară. Prețul la care vom cumpăra energia va fi mai mare ca cel pe care l-am avut până acum, dar totuși unul destul de corect din perspectiva prețurilor pe piața internă a Ucrainei. Însă există și o serie de riscuri legate de această decizie. Pe de o parte, am putea asista la încercări de șantaj energetic din partea autorităților separatiste, susținute de Federația Rusă - să nu uităm că două din liniile de tensiune înaltă prin intermediul cărora energia electrică este adusă la Chișinău trec chiar pe teritoriul C.T.E. «Moldovenească» din regiunea transnistreană și tot acolo se află și una din importantele stații de transformare. Pe de altă parte, nu exclud că, în urma unor scheme, am putea ajunge să cumpărăm din Ucraina energie electrică produsă tot de C.T.E. «Moldovenească». Cunoaștem că, din cauza conflictului din estul Ucrainei, țara vecină a avut unele probleme cu furnizarea cărbunelui din regiunile respective. Dacă blocajul respectiv va continua, nu exclud că Ucraina ar putea recurge la achiziția de energie electrică din regiunea transnistreană ca mai apoi să o revândă în Republica Moldova.”, spune Parlicov.  

În acest context ținem să precizăm că fostul premier Ion Sturza a scris pe pagina sa de Facebook cu cteva zile înainte de a fi aflat de la cine va cumpăra energie electrică Republica Moldova că recomandă, „pentru siguranţă, să se facă un mixt din 40% de energie ucraineană, 30% de la Cuciurgan (fără Energokapital!), 20% de producţie proprie şi de încercat de adus încă 10-15% din România prin „insulele" de la sud”.

Amintim că, sâmbătă, Ministerul Economiei a anunțat că societatea pe acțiuni „Energocom” a semnat cu compania „DTEK Trading” din Ucraina contractul de furnizare a energiei electrice către Republica Moldova pentru perioada 1 aprilie 2017 – 31 martie 2018.

În urma examinării ofertelor primite de la S.A. „Energocom” și Centrala de la Cuciurgan, dar și a negocierilor cu aceste companii, operatorii reglementați de pe piața energetică din Republica Moldova – Î.C.S. Gas Natural Fenosa Furnizare Energie SRL, Î.C.S. Red Union Fenosa SA, Furnizare Energie Electrică Nord, Î.S. Moldelectrica, SA Red Nord și SA Red Nord Vest, au semnat contracte cu SA „Energocom” privind procurarea de energie electrică pentru perioada 1 aprilie 2017 – 31 martie 2018.

Oferta SA „Energocom” a fost agreată de operatorii reglementați datorită prețului mai avantajos: 50,2 USD pentru 1 MWh. Centrala de la Cuciurgan, în prima rundă de negocieri, a propus prețul de 58,5 USD pentru 1 MWh spre a-l diminua în cea de-a doua până la 54,4 USD. La volumul de energie electrică importat de Republica Moldova pe parcursul unui an, diferența dintre prețurile finale, propuse de cei doi ofertanți, economieşte circa 300 milioane de lei. Astfel, compania „DTEK Trading” ce aparține miliardarului Rinat Ahmetov, va asigura livrarea energiei electrice către 80% din cetățenii RM.

De precizat că până acum Republica Moldova cumpăra energia electrică de la Hidrocentrala Cuciurgan prin „Energocapital”. Сompania transnistreană aducea în bugetul regiunii zeci de milioane de dolari SUA anual, din contul livrărilor pe malul drept al Nistrului.

Din cauza lipsei unor oferte garantate de livrare în volume depline a energiei electrice pentru perioada 1 aprilie 2017 – 31 martie 2018 de la potențialii furnizori, atât din țară, cât și de peste hotare, a determinat companiile reglementate din sectorul electroenergetic să extindă termenul de colectare a ofertelor până la 27 martie, ulterior acest termen a fost extins până pe 30 martie.

Ministrul Economiei, Octavian Calmîc, a specificat, acum o lună, că instituția monitorizează minuțios atât evoluțiile regionale din sectorul energetic, cât și procesul de organizare a procedurilor de achiziții a energiei electrice, pentru a asigura securitatea energetică a statului la cele mai avantajoase condiții, inclusiv și celor ce țin de fiabilitatea și securitatea furnizărilor pe întreaga perioadă contractuală.