Propunerea celor doi candidați la funcția de viceguvernatori ai Băncii Naționale a Moldovei mizează pe anumite persoane cu potențial care urmează să devină viceguvernatori pentru că în situația Republicii Moldova nu poți găsi vice-guvernatori formați deja. De această părere sunt experții privin înaintarea Cristinei Harea și a lui Vladimir Munteanu la funcția de viceguvernator.

Sergiu Gaibu este de părere că „rolul propunerii acestor două candidaturi este pentru a forma o echipă funcțională pentru conducerea Băncii Naționale a Moldovei”

Expertul în economie Roman Chircă spune că Cristina Harea „este o persoană din zona afacerilor, chiar dacă nu prea are experiență în domeniul financiar - bancar nu înseamnă că nu poate să devină un bun viceguvernator”. Cât despre Vladimir Munteanu, Chircă declară că „este una din puținele persoane competente care au participat anterior la concursul pentru funcția de guvernator”.

Vladimir Munteanu a mai activat în cadrul BNM și anume în perioada 1992-2000 unde a ocupat inclusiv funcția de șef al departamentului Operațiuni de schimb valutar și Relații Internaționale. Ulterior, timp de doi ani a lucrat la banca Mondială în calitate de consultant pentru directorul executiv pentru următoarele țări Armenia, Bosnia & Herzegovina, Bulgaria, Georgia, Croația, Cipru, Issrael, Macedonia, Moldova, România, Ukraina, și Olanda. În perioada anilor 2005-2007, munteanu a fost consultant pentru Directorul Executiv al FMI pentru Armenia, Bosnia & Herzegovina, Croația, Cipru, Israel, Macedonia, Moldova, Montenegro, România, Ukraine, Bulgaria, Georgia, Olanda.

Cristina Harea are 43 de ani și are studii în filologie şi finanţe. A fost preşedinte Curtea americană de Comerţ din Moldova fiind aleasă în această funcție trei ani consecutiv. Harea a fost și director adjunct la Glass Container Company. 

Amintim că anterior când se purtau negocieri între autoritățile de la Chișinău și Fondul Monetar Internațional mai mulți experții au declarat că BNM mai întâi trebuie să-și întărească organele de conducere, inclusiv suplinirea funcțiilor de viceguvernator dar și a consiliului de supraveghere a BNM. 

De precizat este și faptul că pe 27 iulie Parlamentul a adoptat, cu 48 de voturi, proiectul de hotărâre cu privire la desemnarea a patru membri pentru Consiliul de supraveghere a Băncii Naţionale.