Vitalie Vovc // Săptămâna în care s-a făcut un an
A trecut un an întreg (de fapt, un an și o zi) din ziua când au căzut primele bombe asupra Ukrainei. Un an de zile de când hoardele putiniste au invadat statul vecin, Ucraina. Ucraina rezistă eroic. Ucraina plătește tribut greu pentru noi toți. Bineînțeles, Ucrainenii luptă în primul rând pentru propria țară și pentru dreptul la existență. Mulți se fac a uita discursurile de înainte de război ale lui putin în care el spunea explicit că Ucrainenii sunt o invenție și că ei nu ar exista. Cum se traduc în viață asemenea declarații am văzut-o cam peste tot în teritoriile ocupate de invadatori... Dar dacă nu ar fi rezistat Ucraina, aceeași soartă ne-ar fi așteptat și pe noi. Faptul că Republica Moldova mai există în forma ei statală pe care o cunoaștem de 30 de ani este doar și doar meritul eroilor ucraineni. Să nu uităm acest lucru nicio secundă!
Nu s-a vorbit mai mult vreodată despre Republica Moldova în presa mondială ca săptămâna trecută. În contextul războiului ucrainean, evident. În contextul unei tentative de lovitură de stat la Chișinău anunțată lumii de către ucraineni. Cred că Zelenschi a avut perfectă dreptate când a făcut declarația despre faptul că a alertat autoritățile RM. Cine știe cum ar fi evoluat lucrurile?...
Şi mai zic că ar face foarte bine ucrainenii dacă ar publica conținutul dosarului transmis Moldovei.
AEROPORTUL Săptămâna trecută s-a vorbit mult despre un eventual plan de preluare a controlului asupra AIC. Cât adevăr există anume în acest plan, nu putem ști, dar cert e că fiecare invazie a rușilor a început de la preluarea controlului asupra aeroportului: Praga, Kabul, Kiev... Poate că nu putem fi siguri dacă există sau nu un plan al invaziei Republicii Moldova. Dar cu certitudine, dacă există unul, atunci preluarea controlului asupra aeroporturilor e elementul său central. Cu această ocazie mi-am adus aminte de o poveste mai veche. Un grup de inițiativă care milita aprig pentru reabilitarea și punerea în serviciu a Aeroportului de la Bălți. Toate bune pâna la un punct. La un moment dat inițiativa respectivă a fost preluată şi s-a găsit foarte rapid și o formă organizațională, o companie care ar fi gestionat investițiile unui consorțiu internațional (bani occidentaili, evident!). Compania a fost creată de către un... fost combatant separatist de la Tiraspol!
FOAIA DE PARCURS Acum ceva timp (deja prea mult timp) listam șapte obiective absolut primordiale și indispensabile pentru a asigura securitatea cetățenilor Republicii Moldova. Niciunul din aceste șapte puncte nu poate fi omis și niciunul nu este un simplu moft ideologic sau idealist. Dacă după un an de război greu în Ucraina mai este necesar să explicăm, atunci trebuie să constatăm că suntem incurabili... Lipsa de acțiune și curaj a autorităților de la Chișinău, în condițiile când dețin și puterea executivă și cea legislativă e uluitoare. La un an de la declanșarea invaziei Ucrainei, Republica Moldova e în aceeași situație de vulnerablitate că și pe 24 fabruarie 2022. Așa dar, încă o dată:
- Interzicerea tuturor mass-media finanțate de Kremlin
- Limba română și doar limba română
- Interzicerea Mitropoliei Moldovei
- Ieșirea din toate structurile CSI
- Desovietizarea Republicii Moldova
- Interconecterea energetică cu spațiul european
- Aderarea la sancțiunile UE