Au trecut 395 de zile de la începutul invaziei masive a Ucrainei de către armata lui putin...

Frontul pare să se fi stabilizat relativ, deși putleriștii atacă necontenit, fără a mai inregistra avansări majore. Continuă atacurile cu rachete și drone iraniene asupra orașelor ucrainene...

Săptămâna trecută atenția tuturor a fost concentrată asupra vizitei imperatorului Xi la Moscova. Îngrijorările legate de această vizită sunt legitime. Nu le vom detalia, căci sunt de domeniul evidenței... Bănuiesc că și mandatul de arest împotriva lui putin a fost eliberat în mare parte pentru a limita substanțial apetența pentru negocieri cu un "criminal de război" cu acte în regulă.

Dar e posibil ca efectul acestei vizite să fie diametral opus îngrijorărilor noastre. Nu-i exclus ca "marele Xi" să fi decis să le șteargă nasul occidentalilor la capitolul "pacificare". China a propus planul său de pace din 12 puncte (un înalt oficial american a declarat imediat că se putea limita la primul punct, care stipulează respectarea suveranității și integralității teritoriale ale statelor în conformitate cu statutele ONU). Mai mult ca sigur că Xi a mers la Moscova să-l convingă pe putin să-l accepte. Ceva de genul: „Vova, lasă Ucraina aia nenoroctă în pace și vino cu mine să creăm o adevărată lume bipolară”. Putler însă nu pare să fie, fiziologic, capabil să-și retragă armata din Ucraina. Vom vedea cum va răspunde China la afrontul dat. Harta publicată cu denumiri chinezești ale orașelor din Rusia e doar un detaliu desigur, dar...

Dar să revenim în Republica Moldova și la acea foaie de parcurs asupra căreiea insist de atâtea săptămâni:

1. Interzicerea tuturor mass-media finanțate de Kremlin

SIS a blocat 5 portaluri-clone ale agenției Sputnik. Dar astea sunt aidoma Hidrei din Lerna. Tai un cap și răsar două în loc. Și nu știu dacă SIS poate fi asemuit lui Heracle...

Săptămâna trecută membrii Comisiei politică externă și integrare europeană au avizat pozitiv o inițiativă a Guvernului, care prevede denunțarea acordului privind participarea Moldovei la activitatea teleradiocompaniei „MIR”. Bun și asta. Ne satisfacem cu puțin.

2. Limba română și doar limba română

Legea privind înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „Limba Română” în Constituție a fost publicată în Monitorul Oficial. Dar adevărata schimbare se va produce doat atunci când doar limba română va fi acceptată de către administrațiile de tot nivelul în toate actele oficiale. Vom aminti că am avut o scurtă perioadă când toate actele trebuiau perfectate doar în limba română și chiar dacă nu a durat mult, nici până atunci, nici de atunci nu a existat un avânt mai masiv al populației de a cunoaște și stăpâni "limba de stat".

3. Interzicerea Mitropoliei Moldovei

NEANT.

Deși... Este stranie și oarecum intrigantă o adevărată hărmălaie mediatică care se desfășoară în România în jurul Bisericii Ortodoxe Române. Discuție care a început concomitent cu anunțarea intenției de a retroceda clădirea fostului Seminar Teologic de la Chișinău Mitropoliei Basarabiei. Vorba unui criminal de război din rusia: „Coincidență? Nu cred...” Dar în absența dovezilor, care ar trebui să fie grija SRI-ului în România sau SIS-ului în Moldova, ne vom limita doar la constatarea... coincidențelor.

4. Ieșirea din toate structurile CSI

NEANT

5. Desovietizarea Republicii Moldova

NEANT

6. Interconecterea energetică cu spațiul european

Săptămâna trecută Republica Moldova a redevenit un finanțator direct al efortului de război putinist împotriva Ucrainei. Să fie clar: oricare ar fi statul sau organizația, indiferent de condiții și circumstanțe, acel care cumpără astăzi gaz sau petrol de la ruși finanțează războiul lui putin. Moldova a reînceput achizițioanarea gazelor naturale de la Gazprom.

7. Aderarea la sancțiunile UE

Republica Moldova ar putea adopta (sau adera la) sancțiuni împotriva unui grup de persoane, cetățeni ai rusiei, direct responsabile de declanșarea războiului în Ucraina. La fel, au fost făcute declarații referitoare la o adeziune a Moldovei (parțială și progresivă) la sancțiunile UE împotriva rusiei. Reacția mariei zaharova nu s-a lăsat așteptată: „Dacă și când Chișinăul se va alătura acestor restricții, noi vom fi obligați să adoptăm măsuri de răspuns adecvate în raport cu partea moldovenească.” Vai-vai-vai, ce groaznic!

În altă ordine de idei, dacă ceva nu vă este clar sau nu doriți să intrați în detalii, există o regulă simplă: dacă o decizie nu este pe plac rusiei sau emisarilor ei, înseamnă că este o decizie bună!