Vitalie Vovc // Săptămâna în care am decis să cumpărăm gaze de la greci
Au trecut 409 de zile de când rusia lui putin a invadat statul vecin Ucraina. Lupte crâncene continuă în estul Ucrainei, în orașul Bahmut, Avdiivka și Mariinka... Frontul pare să fi încremenit, însă acest lucru nu înseamnă că se moare mai puțin. Mărturiile care vin de pe front atestă, toate, despre o intensitate și bestialitate inimaginabilă, monstruozități pe care le credeam uitate în secolul XX...
Toată lumea așteaptă declanșarea ofensivei ucrainene...
Să revenim însă în Republica Moldova. Evenimente semnificative nu prea au fost, în afara zăpezii care a speriat de-a binele primăvara.
ШЕФ, ВСЁ ПРОПАЛО! Odată cu epuizarea ofensivei ruse în Ucraina s-au epuizat și protestele „opoziției” la Chișinău. O fi doar o coincidență. Iar de îndată ce au fost suspendate protestele la Chișinău, o delegație de-a socialiștilor a plecat la... Moscova. Bănuiesc că agenda a fost simplă de tot: „Şefu, și acum ce facem? Care-i planul?”...
SALVATORUL 7 APRILIE Ieri s-au împlinit 14 ani de la tristele evenimente din 2009... Parcă mai ieri a fost. Zic triste, dar de fapt nu sunt chiar sigur. Cert e faptul că aprilie 2009 a devenit un adevărat moment de cotitură pentru Republica Moldova. Și nu neapărat spre rău. Am evitat poate regimuri de tipul celui din Belorusia... Ceea ce a fost salvat în aprilie 2009 au fost instituțiile! Așa imperfecte cum erau și cum mai sunt, dar instituțiile au supreviețuit grație protestelor, iar grație instituțiilor a supraviețuit și democrația în Republica Moldova! Şi am fost cât pe ce să basculăm de cealaltă parte... Cu timpul, toate au devenit o evidenţă, chiar dacă actorii tenebri aşa şi au rămas necunoscuţi...
VIZITĂ FĂRĂ DECLARAŢII Vă spuneam săptămâna trecută că Maia Sandu trebuia să se întâlnească la București cu Klaus Iohannis și cu Olaf Scholz. Întâlnirea a avut loc. Declarațiile de după întâlnire au fost vide de sens. Susținere pentru RM, bla-bla-bla... Apă chioară. Mult mai semnificativă mi-a părut declarația lui Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO: „Alianţa Nord-Atlantică este dispusă să meargă atât de departe cât Republica Moldova este doritoare să meargă în relaţia cu NATO”. Cu alte cuvinte: „Dacă Republica Moldova va decide să se unească cu România, nimeni nu se va opune”. Şi să nu-mi spuneţi ca Geoană vorbea despre aderarea Moldovei la NATO, căci nu-i credibil.
Să vedem acum cum stăm cu foaia de parcurs imperativă pentru a asigura securitatea cetățenilor Republicii Moldova:
1. Interzicerea tuturor mass-media finanțate de Kremlin
Consiliul Audiovizualului a aplicat amenzi pentru cinci posturi TV – Cinema 1, CANAL 3, CANAL 2, FAMILIA și MEGA TV pentru faptul că nu au suficient conținut în limba română. 219 000 lei, în total. 10.000 de Euro aproximativ. Vai-vai-vai, ce pedeapsă draconică! Cam cât ar costa două gentuțe D&C (poate că trei) ale unor prezentatoare vedete...
2. Limba română și doar limba română
NEANT.
3. Interzicerea Mitropoliei Moldovei
NEANT. În Ucraina „Paşa Mercedes” începe a avea mari probleme. La noi Vova Cantarean o duce bine, iar PEN România, fara s-o ştie, îi ia apărarea. Vova fluieră fericit.
4. Ieșirea din toate structurile CSI
NEANT
5. Desovietizarea Republicii Moldova
NEANT
6. Interconecterea energetică cu spațiul european
Veaceslav Negruță, a primit în 2022 peste 1,7 milioane lei de la Moldovagaz în calitatea sa de membru al Consiliului de Observatori, funcție din care a demisionat și din 15.11.2022 a încetat calitatea sa de membru. Veaceslav Negruță este consilier pe domeniu economic al președintelui Maia Sandu din decembrie 2020. În 2021, el a fost înaintat de Guvern în Consiliul de administrare la Moldovagaz. Uite-așa o ecuație. Interesul Republicii Moldova ar fi ca Gazprom (via MoldovaGaz) să nu controleze nimic în Republica Moldova. Și se pare că avem un jenant conflict de interese aici... (Apropo, comparați suma respectivă cu valoarea amenzilor aplicate de Consiliul Audiovizualului).
Dar avem și o veste bună la acest punct: Energocom a semnat un contract EFET cu operatorul elen de gaze DEPA. Cu alte cuvinte, Moldova va putea cumpăra gaze de la greci! Un pas înainte!
7. Aderarea la sancțiunile UE
Vă spuneam și în edițiile anterioare: dacă o decizie stârnește nemulțumirea rusiei, înseamnă că e o decizie bună! Ambasadorul rusiei în RM, Oleg Vasnețov, spune următoarele: „Nu este deloc în interesul partenerilor noștri moldoveni să se alăture sancțiunilor antiruse, precum și subiectului ruperii legăturilor cu CSI, discutat recent.” Îi vom mulțumi pentru confirmare.
Iar noi, respectiv, știm ce avem de făcut!