Războiul în Ucraina continuă de 486 de zile și nu i se vede încă capătul...

Eu unul nu mă pot deprinde cu urgiile și veștile proaste care ne vin din țara vecină. Săptămâna trecută s-a vorbit intens despre probabilitatea ca rușii să folosească arme nucleare... S-a mai vorbit mult și despre riscurile unui atentat la centrala atomică de la Energodar. Vorbim totuși despre cea mai mare centrală atomică din Europa! Acum cine să mai îndrăznească să spună că acest război „nu-i al nostru”?...

Apropo, ieri seara a venit și o veste îmbucurătoare: capul grupului de mercenari Wagner, Prigozhin, a anunțat că trupele sale au fost atacate de către... armata rusă! Să le urăm ambelor părți beligerante în acest conflict un mare succes!

xxx

Cât privește Republica Moldova, două evenimente merită considerate: Curtea Constituțională a declarat partidul Șor neconstituțional. Voi recunoaște că am avut ceva emoții. Este totuși aceeași CCM care acum câteva luni anula, printr-o decizia absolut stratosferică, interdicția de arbora însemnele militariste putiniste. Dar atunci CCM avea un alt președinte...

Vom vedea ce va fi și mai departe. Faptul că Rusia oficială s-a arătat scandalizată e cea mai bună dovadă că CCM a luat o decizie corectă! Acum ar fi păcat să ne oprim aici: Dodon și acoliții ar trebui să urmeze.

Celălalt eveniment despre care ar trebui să vorbim este protestul „agricultorilor” care, dar să considerăm succesiunea evenimentelor drept o simplă coincidență, s-a derulat la Chișinău. Ghilimelele sunt de rigoare și vă voi spune imediat din ce cauză anume. Ceea ce se întâmplă în „agricultură” de 30 de ani încoace în Republica Moldova e o aberație totală. Domeniul care trebuia să asigure bunăstarea cetățenilor și totodată prosperitatea statului a devenit, în cel mai bun caz, o resursă (e cât se poate de legitim să ne întrebăm dacă mai este și renuvelabilă, din păcate) pentru îmbogățirea câtorva...

În mare, în loc să adoptăm metode de exploatare agricole moderne și durabile, respectuoase pentru mediu și creatoare de valoare, de locuri de muncă, am adoptat modele ale anilor 70 ai secolului trecut, am crezut în prostologii de tipul „agricultura suprafețelor mari”... Cu alte cuvinte, am recreat colhozurile de altă dată!

De aceea, veți înțelege lesne că nu prea reușesc să fiu empatic cu „agricultorii”, chiar dacă recunosc că subiectul protestlui de astăzi mă cam depășește.

Și încă un detaliu: acum câțiva ani, pe când Alexandr Slusari era Nr. 2 al formațiunii DA, îl ascultam pentru prima dată acordând un interview. Mi-a fost suficient. M-a surprins enorm o discrepanța stilistică totală între ceea ce spunea, faptul cum o spunea, cum arăta la urma urmelor... Nu am văzut o persoană mai puțin armonioasă... Atât la acest capitol.

P.S.: Săptămâna trecută s-a făcut exact un an de când am primit statutul de țară candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană. Un an întreg! Și cum? Vă simțiți mai europeni? Mai în siguranță?

Dar dacă e să ne aducem aminte că trebuia să fim membri ai UE încă de prin 2012... Şi atunci credeam poveşti.