Mihai Isac // Găgăuzia între Șor și „Ruski Mir”
În contextul invaziei militare ilegale, declanșată de Federația Rusă împotriva Ucrainei în februarie 2022, Unitatea Teritorial Autonomă Găgăuzia (Gagauz Eri) a cunoscut o intensificare a războiului hibrid rus dus împotriva integrității teritoriale și a suveranității Republicii Moldova. Astăzi, 19 iulie, la Comrat, va avea loc inaugurarea cu fast a mandatului noului guvernator al autonomiei găguze, Evghenia Guțul-Buiucli, candidată a fostului Partid Politic Șor, declarat recent neconstituțional de către Curtea Constituțională a Republicii Moldova. În cursul ceremoniei, oligarhul fugar Ilan Șor se va adresa mulțimii chemate în Piața Centrală din Comrat în această seară. Tactica implementată de oligarhul Șor de fraudare a procesului electoral trebuie să îngrijoreze autoritățile de la Chișinău, pe fondul apropierii alegerilor locale din noiembrie 2023.
Cu participarea cunoscutului artist turc Mustafa Sandal, reprezentanții oligarhului Șor implementează cu succes strategia „panem et circenses” (trad:pâine și circ), profitând de situația aparte care caracterizează regiunea, devenită un ghetou informațional, unde populația este ținută prizonieră în vestita „Ruski Mir”. Singurul motiv pentru care la acest spectacol nu sunt invitați Oleg Gazmanov ori Filip Kirkorov, corifei ai propagandei ruse, sunt măsurile luate de autoritățile de la Chișinău privind interzicerea accesului unor reprezentanți ai mașinii ruse de război propagandistic pe teritoriul Repubicii Moldova.
Formațiunea politică, care urmează să fie lichidată, acuzată că ar fi o grupare criminală, este coordonată, în mod oficial, de către controversatul oligarh Ilan Șor, condamnat definitiv în aprilie 2023, la 15 ani de închisoare. Numeroase anchete mass-media au demonstrat implicarea Federației Ruse în susținerea demersurilor anticonstituționale ale Partidului Șor.
Minciuni de campanie
Premergător campaniei electorale, Evghenia Guțul-Buiucli, singura femeie din această cursă electorală, era o persoană necunoscută la nivelul autonomiei, ridicând semne de întrebare serioasă față de modul în care este tratată autonomia de către liderii Partidului Șor.
Întreaga campanie electorală a candidatei poate fi rezumată de declarația liderului partidului, Ilan Șor, repetată obsesiv în timpul discursurilor online ținute de acesta în campania electorale: „Când votați pentru candidatul nostru în Găgăuzia, votați pentru mine”.
Ilan Șor a declarat că programul de transformare a Găgăuziei într-un plai de vis, propus de candidatul pentru funcția de guvernator al Găgăuziei din partea Partidului „Șor”, va fi implementat până la ultimul punct, oligarhul precizând că are o ambiție personală de a renaște Găgăuzia.
„Candidatul Partidului „ȘOR” este activ, tânăr, onest și de treabă. Votând pentru ea, votați pentru mine. Eu voi fi responsabil personal în fața dumneavoastră pentru Găgăuzia. Sunt un om de afaceri, sunt obișnuit să-mi asum responsabilitatea pentru cuvintele mele, să vorbesc și să fac. La fel va fi și în Găgăuzia, pe care o vom transforma într-un plai de vis!”, a declarat Ilan Șor.
Planul lui Ilan Șor, promovat cu insistență pe rețelele sociale și mass-media din regiune, prevede investiții de 500 de milioane de euro în autonomie, pentru redresarea economiei regionale și pentru o modernizare radicală a infrastructurii sociale și de transport în Găgăuzia.
Oligarhul Șor, condamnat penal în dosarul furtului miliardului și căutat de Interpol, a folosit electoral mirajul gazului ieftin, susținând în timpul campaniei electorale din autonomie că a obținut acordul și confirmarea unui tarif special pentru gaz și energie electrică, pentru Orhei, Găgăuzia și Taraclia.
El promite tarife esențial mai mici pentru gazele naturale și energia electrică. Ilan Șor a precizat că a obținut acest preț preferențial doar pentru unitățile teritorial-administrative gestionate de reprezentanții formațiunii Partidul Politic Șor.
O altă promisiune fantezistă, care nu ține cont de necesitățile reale ale populației autonomiei, este inaugurarea GăgăuziaLand, în cazul unei victorii a candidatei formațiunii.
Liderii formațiunii, inclusiv deputata Marina Tauber, au precizat că în data de 1 iunie 2024, când se sărbătorește Ziua Internațională a Copilului, în Găgăuzia, va avea loc deschiderea celui mai mare și mai modern parc de distracții din regiune – GăgăuziaLand, accesul în parc urmând să fie gratuit.
Liderul Partidului „ȘOR” accentuează, în timpul discursurilor, că lucrările de construcție a parcului de distracții vor începe imediat ce Evghenia Guțul, candidatul formațiunii pentru funcția de bașcan al Găgăuziei va obține victoria.
Planurile fanteziste prezentate de echipa viitoarei guvernatoare mai include și inaugurarea unui aeroport internațional la Comrat, dechiderea unor filiale ale unor universități din Federația Rusă, crearea a peste 7.000 de locuri de muncă, majorarea cu 30 la sută a salariilor angajaților din sectorul public și implementarea mai multor proiecte sociale și de infrastructură, fără însă a detalia sursa fondurilor, estimate la câteva miliarde de Euro.
Baricada penală
Liderii diferitelor grupuri de interes din autonomia găgăuză au făcut adevărate pelerinaje la reședința oligarhului fugar pentru a obține binecuvântarea acestuia, alături din politcienii unor formațiuni politice republicane.
Prin folosirea unor mijloace financiare dubioase, Ilan Șor a reușit să își formeze o adevărată falangă politică găgăuză ce va fi folosită ca un berbece împotriva instituțiilor statului Republica Moldova. La inaugurarea noului guvernator nu va fi prezent nici un înalt oficial de la Chișinău, un semn al relației politice dificile dintre Chișinău și Comrat.
Ilan Șor și reprezentanții săi folosesc succesul alegerilor pentru postul de guvernator, pregătind o strategie similară pentru alegerile locale din toamna acestui an. Relansarea unor amenințări privind secesiunea unor regiuni din sudul Republicii Moldova pot provoca tensiuni interne, iar autoritățile de la Chișinău trebuie să colaboreze mai intens cu partenerii internaționali pentru potolirea unor astfel de demersuri.
Unitatea Teritorial Autonomă Găgăuzia este beneficiară netă a sprijinului financiar din partea Uniunii Europene, dar acest sprijin trebuie mai bine gestionat pentru a nu mai permite mediilor politice regionale pro-ruse să folosească aceste rezultate în favoarea propriilor interese politice.
Mihai Isac este absolvent al studiilor de licență în domeniul Științe Administrative și Științelor Politice din cadrul Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative din București, actualmente fiind doctorand în România. Cu o activitate de aproape două decenii în mass-media din România, este jurnalist în cadrul TVR Moldova și invitat permanent în cadrul emisiunii săptămânale de politică externă Impact Global a acestui post. De asemenea colaborează periodic cu mass-media din Bulgaria, Turcia, România, Ucraina, Republica Moldova, Italia, Serbia, Spania în calitate de analist politic, acordând o atenție deosebită spațiului ex-sovietic, regiunea extinsă a Mării Negre și Orientului Mijlociu.