Mihai Isac // Comrat, toamnă cu șantaj geopolitic
Liderii vremelnici de la Comrat amenință cu declararea „Republicii Găgăuze” pe 9 septembrie 2023! Autoritățile constituționale de la Chișinău nu trebuie să cedeze șantajului ordinar practicat decenii la rând împotriva populației Republicii Moldova! Poporul găgăuz trebuie eliberat de ambițiile politice oculte și de închisoarea Rusky Mir!
Președintele Adunării Populare de la Comrat, Dmitri Konstantinov, a amenințat populația Republicii Moldova cu declararea „Republicii Găgăuze” și declanșarea unei noi crize în sudul țării. De la televiziunea regimului separatist ilegal de la Tiraspol, politicianul găgăuz a amenințat cu răsturnarea ordinii constituționale într-un stat unde beneficiază de dreptul la liberă exprimare, libertate de care a abuzat în dorința de a își demonstra loialitatea față de Moscova.
Asucunzându-se după deviza „poporul cere”, președintele Legislativului regional de la Comrata încalcă în picioare legislația națională a Republicii Moldova, țară unde desfășoară importante activități economice și care îi oferă garanția că nu va deschide fereastra la etajul nepotrivit, așa cum se întâmplă periodic în Federația Rusă.
Cu toate defectele sale, firava democrație din Republica Moldova a pus la dispoziție poporului găgăuz spațiul legislativ pentru redescoperirea și menținerea unei identități proprii. Dacă în alte state, precum Ucraina, Bulgaria, Grecia etnicii găgăuzi sunt pe cale de dispariție prin asimilarea specifică micilor minorități ori emigrare economică, Găgăuz Eri este locul unde cultura și limba găgăuză pot continua să se dezvolte fără opreliști.
Elitele politice găgăuze și-au bătut joc de această șansă istorică și-au preferat să sacrifice viitorul propriului popor pe altarul ambițiilor personale și al intereselor imperiului rus. Găgăuzia își joacă în aceste zile rolul pentru care a fost concepută în laboratoarele neo-imperiale, acela de a împiedica apropierea Republicii Moldova de locul său în lumea europeană. Ceața constituțională întreținută voit de mediile politice pro-ruse de la Chișinău înveninează, atunci când trebuie, relațiile dintre Chișinău și Comrat. Autoritățile de la Chișinău trebuie să rezolve această situație și să nu mai permită Moscovei să folosească găgăuzii drept berbece geopolitic împotriva populației Republicii Moldova. Autonomia găgăuză a devenit o închisoare pentru etnicii găgăuzi, obligați de la naștere la un proces de rusificare.
„Vedem că poporul cere. Vedem că Republica [Moldova] este cam nepăsătoare față de legile noastre” a declarat zâmbitor domnul Konstantinov, după ce a mimat încheierea unui armistițiu politic la braț cu doamna președintă Maia Sandu și a făcut un pelerinaj politic ascuns pe malul Mării Mediterane pentru a își negocia prețul cu un oligarh fugar, care a furat de la întreg poporul Republicii Moldova, inclusiv de la etnicii găgăuzi.
Supărat poate că nu a primit cât a cerut, domnul Konstantinov s-a întors vremelnic împotriva stăpânului și a sabotat aprobarea noului Executiv de la Comrat, folosindu-se de legislația menită să apere identitatea găgăuză. După acest scurt episod, încheiat rapid după ce, poate, alți 30 de arginți au intra în conturile primitoare, Konstantinov a marcat „33 de ani ai Republicii” găgăuze, pe 19 august, împreună cu guvernatoarea autonomiei, aleasă din partea Partidului „Șor”, declarat ilegal de Curtea Constituțională. Cei doi au depus flori, s-au întrecut în discursuri în care își declarau loialitatea față de marele imperiu, iar în Comrat a fost organizat și un concert, din surse de finanțare vădit pătate de suferința și sărăcia populației Republicii Moldova, inclusiv români, găgăuzi, bulgari, ucraineni, rromi, etc..
Este greu de înțeles cum elita găgăuză poate face acest adevărat pact cu diavolul pe seama propriei pupulații și a românilor, ucrainenilor ori bulgarilor care locuiesc în autonomie. De la marile sate găgăuze, cum este Congazul și până la bulgarii din Chirsova ori ucrainenii din mica Ferapontievca, toți vor suferi în urma deciziilor unei mâini de oameni politici, inconștienți de faptul că pun în pericol viitorul întregii etnii.
Pe data de 9 septembrie, la Comrat, va avea loc adunarea deputaților de toate nivelurile și „nu este exclus” să asistăm la o încercare de relansare a viselor separatiste din vara lui 1990, când sub protecția armatei de ocupație sovietică, se aproba „Declarația privind libertatea și independența poporului găgăuz față de Republica Moldova”.
Amenințarea cu un nou scenariu transnistrean pe fondul agresiunii militare ilegale ruse împotriva Ucrainei ar trebui să ridice semne de întrebare tuturor oamenilor cu capul pe umeri din autonomie. Autoritățile de la Chișinău trebuie să clarifice cât mai rapid drepturile, dar și obligațiile ambelor părți, inclusiv ale autonomiei găgăuze, pentru înlăturarea acestei pârghii favorabile intereselor ruse.
În urmă cu doar un an, Mustafa Șentop, fostul președinte al Parlamentului Turciei, declara, într-o vizită efectuată la Comrat, un mesaj de unitate în contextul războiului din Ucraina. ”Viitorul Găgăuziei nu este în altă parte, ci în Moldova. Găgăuzia este parte integrantă a Moldovei. Este mai important ca niciodată să aveți o atitudine constructivă în relațiile cu Chișinăul”, a transmis atunci fostul șef al Legislativului de la Ankara, aliat al președintelui turc Recep Tayyip Erdogan. Declarațiile sale sunt dovada clară că ambițiile separatismului găgăuz sunt întreținute de Federația Rusă, iar Turcia, stat membru NATO și aspirant la statutul de membru al Uniunii Europene, nu vede Găgăuzia ca un stat independent, ci parte integrantă a Republicii Moldova.
După câștigarea ultimelor alegeri la postul de guvernator de către Evghenia Guțul, reprezentanta pseudo-partidului pro-rus „ȘOR”, declarat între timp neconstituțional, elita de la Comrat a ratat șansa să își spele obrazul în fața propriilor alegători.
Atât domnul Konstatinov, cât și alți lideri politici găgăuzi care promovează agenda anti-găgăuză, sunt oameni bogați, iar regiunea găgăuză a beneficiat din plin de sprijinul economic din partea Uniunii Europene.
Cu banii NATO a fost neutralizat imensul depozit de pesticide din satul găgăuz Cișmichioi, protejând sănătatea populației din autonomie.
Mulți dintre locuitorii Găgăuziei sunt nostalgici după Uniunea Sovietică, vorbesc doar limba rusă și își văd viitorul doar alături de Federația Rusă, în pofida faptului că mulți locuiesc și lucrează în state europene, precum Germania, Franța, Italia ori Portugalia, realitate demonstrată de numerele mașinilor celor veniți acasă în lunile de vară. Autoritățile de la Chișinău și Uniunea Europeană trebuie să răspuindă războiului hibrid informațional desfășurat de Rusia în Găgăuzia și să arate locuitoriilor beneficiile reale ale apartenenței la spațiul european.
Modul cinic în care aceștia au vândut viitorul propriului popor este de condamnat. Istoria îi va judeca cu siguranță! Rămâne de văzut cum va arăta viitorul poporului găgăuz, trădat de proprii lideri pentru câțiva arginți.