Mihai ISAC // Revenirea în sânul Bisericii Naționale, soluție pentru ortodoxia românească din Basarabia și Ucraina
Patriarhia Ortodoxă Română trebuie să își intensifice eforturile pentru a aduce acasă, în sânul său, comunitățile ortodoxe din Republica Moldova și Ucraina! Ortodocșii români, dar nu numai, trebuie ajutați să nu mai fie victime ale războiului hibrid declanșat de Moscova împotriva lumii civilizate! Limba română nu mai trebuie întinată de rugăciunile pentru Kiril, liderul Patriarhia Rusă, ori alți lideri ai Rusky Mir!
De la începutul invaziei militare ruse împotriva Ucrainei, zeci de preoți din Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove, structura de ocupație bisericească a Patriarhiei Moscovei, au decis să revină în componența Bisericii Naționale.
Cel mai recent caz, când un grup de slujitori ai altarului din raioanele Criuleni și Dubăsari au luat această decizie, împreună cu propriile comunități, repune pe agenfa publică situația grea a comunităților ortodoxe subjugate de Moscova.
Pe fondul nemulţumirii acute a credincioșilor în faţa politicii și retoricii pro-război a Patriarhului Kiril, liderul filialei de la Chișinău, mitropolitul-colonel Vladimir a rămas fidel mașinii de război imperiale. De la decorarea cu ordinul patriarhal rus Cuviosul Serafim de Sarov și până la rugăciunile pentru sănătatea lui Vladimir Putin, liderul grupării necanonice afiliate Patriarhiei Ruse nu se dezminte.
Părintele Ioan Solonaru, parohul din localitatea Cimișeni din raionul Criuleni, a reușit să transmită strigătul de revoltă: „Nu poţi să slujeşti într-o biserică acolo unde rachetele sunt binecuvântate ca să zboare spre Ucraina, să omoară bătrâni, tineri, copilaşi şi aşa mai departe. Şi, în cele din urmă, toate lucrurile care se întâmplă în biserica rusă, am plecat. Noi, demult a trebuit să facem acest lucru.”
La rândul său, părintele Constantin Olariu, consilier al Mitropoliei Basarabiei a spus clar: „Orice cleric de sub Patriarhia Moscovei care vrea să adere în Patriarhia Română, Mitropolia Basarabiei primeşte cu toată dragostea pentru a face parte din biserica neamului românesc. După ce comunitatea religioasă a aderat la Mitropolia Basarbiei, iar preotul este primit în cadrul Patriarhiei Române, orice decizie care se va lua asupra preotului din partea Mitropoliei Chişinăului este nulă pentru că deja preotul nu mai este sub jurisdicţia lor.”
Aceste semnale clare înspăimântă slugile patriarhului rus Kiril, care amenință preoții rămași prizonieri în închisoarea Patriarhiei Ruse.
Episcopii Mitropoliei Moldovei fac adevărate tururi de forțe prin parohii pentru a forța preoții să rămână închiși în această Rusky Mir religioasă.
Patriarhia Ortodoxă Română trebuie să intensifice eforturile pentru a aduce acasă comunitățile ortodoxe românești împrăștiate de istorie.
Pribegia canonică poate să aibă un final fericit, fiind nevoie poate de o colaborare mai bună între Patriarhia Română și autoritățile de la București pentru a stabili o strategie în acest sens.
Guvernul României sprijină Mitropolia Basarabiei și ortodoxia românească din Est. De pildă, începând cu 1 ianuarie 2024, Guvernul României, prin Secretariatul de Stat pentru Culte, va aloca anual, un sprijin financiar în valoare de 2 milioane de euro Mitropoliei Basarabiei și Exarhatul Plaiurilor. Și acesta este doar o parte din sprijinul primit de comunitățile ortodoxe române de la est de Prut.
Un comunicat anterior al Mitropoliei Basarabiei arată în mod clar că în prezent, când în mod canonic, liber și legal, clericii și credincioșii vor să revină în sânul Bisericii Mame, urmașii agresorilor de altădată dau acte administrative de intimidare și opresc procesul firesc și natural al lucrurilor. Mitropolia precizează că schimbarea jurisdicției canonice este un act legal, garantat de legislația Republicii Moldova. Dintre acestea, comunicatul menționa
-„O comunitate religioasă poate adera la orice cult religios sau se poate disocia de acesta prin voinţa liber exprimată a membrilor săi, fără aprobări suplimentare sau piedici din afară.” (LEGE Nr. 125 din 11-05-2007, Art. 6, alin. 3, privind libertatea de conştiinţă, de gândire şi de religie)
-„Dreptul de asociere religioasă al credincioşilor şi al comunităţilor lor este apărat pe cale juridică sau pe cale administrativă.” (Art. 7, alin. 1)
-„Statul garantează comunităţilor religioase apărarea drepturilor şi intereselor lor legitime.” (Art. 7, alin. 3)
Dacă în Republica Moldova, Mitropolia Basarabiei poate ajunge direct la preoții din majoritatea localităților, în Ucraina problema este acutizată de invazia militară rusă. Comunitățile ortodoxe românești din Ucraina sunt folosite ca o falangă împotriva Kievului de către partea rusă.
Patriarhia Ortodoxă Română trebuie să identifice cât mai rapid modalitățile prin care aceste comunități por fi aduse sub propria jurisdicție canonică.
Activitatea Episcopiei Basarabiei de Sud în sudul regiunii Odessa este un foarte bun exemplu, păstorind un număr de parohii, inclusiv în localitatea Hagi-Curda. Mitropolia Basarabiei trebuie să joace un rol important în acest efort istoric de eliberare și recuperare a ortodocșilor români din închisoarea Rusky Mir.
Patriarhia Ortodoxă Română are o datorie istorică față de aceste comunități, iar o parte din preoții din parohiile de limbă română din Ucraina așteaptă doar un semn pentru a reveni acasă. Este un proces greu și dificil, inclusiv din punct de vedere politici, dar un pas necesar pentru reîntregirea ortodoxiei românești!
Autoritățile de la București trebuie să sprijine Patriarhie Ortodoxă Română. Alături de spinoasa problemă a recunoașterii de către Kiev a existenței pseudo-limbii moldovenești, Bucureștiul trebuie să deschidă negocierile și pentru a rezolva spinoasa problemă a jurisdicției canonice a acestor parohii.
Fără un sprijin politic clar și o colaborare bună între Patriarhia Ortodoxă Română, Mitropolia Basarabiei, autoritățile de la București și societatea civilă românească din Ucraina nu vor exista progrese care să repare această injustiție istorică! Ortodoxia românească din Est trebuie să revină acasă, în sânul Bisericii Ortodoxe Române!