Teritoriul Republicii Moldova rămâne sub amenințarea dronelor și rachetelor. Invazia militară rusă ilegală din Ucraina distruge ultimele rămășițe de normalitate din această țară, dar și din Republica Moldova.

Nici un centrimetu din teritoriul național al Republicii Moldova nu mai este în siguranță. După incidentele de acum câteva luni din nordul țării, așa-zisele autorități ale regimului separatist din stânga Nistrului au anunțat că în noapte de miercuri spre joi au fost găsite alte bucăți de rachetă în apropierea satului Chițcani.

Conform mass-media controlate de Federația Rusă, reprezentanții forțelor ruse de ocupație din așa-zisul minister al apărării de la Tiraspol au stabilit că este vorba despre un rezervor de combustibil și un motor de marșarier de la o rachetă S-300.

Anterior, în localitatea Chițcani din regiunea ocupată de armata rusă transnistreană au fost descoperite bucăți dintr-o rachetă, la scurt timp după ce mass-media relata despre masivele atacuri rusești împotriva infrastructurii portuare civile din regiunea Odesa.

Autoritățile au declarat că la fața locului au mers militarii din cadrul Forțelor Mixte de Menținere a Păcii. Până în momentul sosirii acestora, reprezentanții regimului pro-rus au emis deja primele concluzii, orice tip de anchetă fiind viciat din start.

Potrivit autorităților separatiste, este vorba despre fragmente ale unei rachete de tip S 300 anul de producție 1968, încercând să acrediteze ideea că racheta ar aparține Ucrainei, fără a menționa motivul pentru care Kiev-ul este obligat să se apere.

Să nu uităm că anterior mai multe fragmente de rachete rusești au căzut pe teritoriul Republicii Moldova iar ambasadorul rus la Chișinău a fost chemat de mai multe ori la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Datorită campaniei declanșate de Federația Rusă împotriva porturilor dunărene Reni, Isaccea ori Chilia, dar și a zonelor unde activează serviciul de feribot (Isaccea-Orlovka), este doar o problemă de timp până când teritoriul Republicii Moldova va fi lovit din nou. Poate chiar portul Giurgiulești ori podurile care fac legătura dintre Republica Moldova și România, conform unor amenințări anterioare directe ale oficialilor ruși.

Cu pași mărunți, dar decisivi, Chișinăul încearcă să răspundă noilor provocări de securitate provocate de ofensiva rusă.

Republica Moldova a cumpărat un radar de monitorizare a spaţiului aerian. Achiziţia s-a făcut din bani alocaţi din bugetul de stat, iar suportul informaţional şi logistic a fost asigurat de specialişti francezi.

Anunțul a fost făcut pe fondul discuțiilor dintre  ministrul Apărării din Republica Moldova, Anatolie Nosatîi, și omologul său francez, Sebastien Lecornu.

Chiar dacă nu a menționat cât a costat, din motive lesne de înțeles,Anatolie Nosatîi a declarat că radarul urmează să fie livrat până la sfârştul anului în Republica Moldova. Acesta este de ultimă generaţie şi va ajuta autorităţilor să monitorizeze spaţiul aerian al Republicii Moldova, inclusiv zona aflată sub ocupația ilegală a forțelor militare ruse.

Sistemul radar cu rază medie (Ground Master 2000) va permite „avertizarea timpurie a unui pericol din spațiul aerian”. Astfel de sisteme sunt folosite de mai multe ţări din blocul NATO (Spania, Italia, Olanda), fiind considerate eficiente de specialiști.

Oficialul de la Paris a mai menţionat că Franţa îi va instrui pe specialiştii basarabeni cum să-l utilizeze, iar cele două state au semnat un acord de colaborare şi că Parisul va ajuta Chişinăul să-şi consolideze capacităţile de apărare.
„Întrebarea este aşadar, cum poate ajuta Republica Franceză, Republica Moldova, în acest sens, pentru acest mecanism de apărare. Vă propun, aşadar, să avansăm pe trei piloni.  Primul pilon se referă la formarea bărbaţilor şi femeilor care poartă uniformă. Al doilea pilon pe care vrem să avansăm, este cel al capacităţiilor, al echipamentelor. În primul rând, mă refer la cesiunea unor echipamente, echipamente ale armatei franceze, pe care armata franceză nu le mai  foloseşte, şi pe care le vom ceda, armatei Republicii Moldova” a declarat ministrul francez, Sebastien Lecornu.
Următorul pas pentru Armata Națională este achiziționarea de sisteme antiaeriene care să permită apărarea efectivă a teritoriului național, prin achiziționarea directă ori solicitarea unor donații din partea armatelor partenere. Un astfel de program de consolidare a capacităților de apărare durează cel puțin câși va ani, iar sprijinul partenerilor este crucial.

Integrarea Republicii Moldova într-un sistem internațional de protecție anti-aeriană trebuie dublată și de desfășurarea unor sisteme proprii, pentru a crește gradul de protecție al populației civile de pe ambele maluri ale Nistrului.

Poate curând, cu sprijinul României, dar și al altor state partenere, armata Republicii Moldova va putea spune „Pe aici nu se trece” amenințărilor aeriene venite din Est.