Ceea ce până azi putea fi trecut sub tăcere sau ignorat, la nivelul cetățeanului obișnuit - pe motiv că nu e nimic de ascuns, nu are ce-mi face sau nu fac obiectul unei operațiuni ruse – a devenit astăzi alertă în spațiul post-sovietic și pentru toți utilizatorii de telecomunicații, motoare de căutare și softuri rusești. FSB, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, succesorul KGB, a introdus în Duma de stat o lege prin care extinde supravegherea internetului rusesc, sistemului bancar și de telecomunicații și întregului pachet de utilizatori atât din Rusia cât și de peste hotare. Alerta a fost lansată deja de Institutul pentru Studierea Războiului, la 29 septembrie.

Amendamentele propuse la Lege sunt destinate ștergerii, copierii și preluării de la distanță a datelor cu scopul unei prezumate protecții a datelor personale a judecătorilor, procurorilor și membrilor serviciilor de informații și ai poliției ruse de scurgeri de date. Dacă motivația intimă a fost descoperirea prin cercetare amănunțită a rețelei internet a celor implicați în otrăvirea lui Navalnîi și altor oponenți, pe cei din operațiunea împotriva lui Skripal și a multor alte operațiuni, în fapt această modificare permite accesul la toți utilizatorii și alterarea datelor acestora de la distanță, la nevoile FSB.

FSB extrăgea deja datele din bazele de date, însă nu avea posibilitatea ingerinței directe și modificării sau ștergerii datelor. Amendamentle permit astăzi nu numai accesul ci orice manipulare a datelor personale de la companiile ruse inclusiv gigantul internetului rus Yandex și a tuturor jucătorilor pe piața bancară și de telecomunicații ruse. Deja Asociația Big Data a Rusiei, care include toți acești jucători giganți – Yandex, băncile ruse, alte companii majore cu proprii clienți - s-a pronunțat împotriva modificărilor considerând că acestea crește riscul scurgerii de date.

În fapt, eforturile FSB de a controla aceste baze de date determină încercările de a întări controlul asupra datelor clienților marilor companii ruse din întreaga lume și este o nouă întărire a supravegherii pe care Rusia o exercită asupra propriei populații, a celei din regiunile ocupate ale Ucrainei dar, mai nou, asupra populației din întreaga lume care utilizează aceste aplicații și serviciile acestor companii. Desigur motivația suplimentară este acoperirea, deturnarea, atribuirea de identități false sau canalizarea spre alte direcții a oricărei investigații împotriva operațiunilor speciale ale Rusiei, cele armate sau militare ca și cele ale serviciilor de intelligence deopotrivă.

Deja din luna iulie, Rusia a permis FSB accesul la tehnologii puternice în materia și le-a oferit serviciilor sale de informații represive capabilități avansate și tehnologii de supraveghere și monitorizare a aplicațiilor încriptate, inclusiv Signal și Telegram. Acum acest salt pune în pericol pe toți utilizatorii acestor aplicații la nivel global.

Este motivul pentru care și în Republica Moldova, Ucraina, spațiul post-sovietic și în întreaga lume, accesul cetățenilor la aceste aplicații ar trebui să conțină avertismentul asupra riscului pe care îl reprezintă. În plus, toți angajații în funcții publice, cu certitudine toți cei din serviciile de forță, ar trebui să nu aibă access, conturi și date pe aceste platforme iar dacă e cazul să și le șteargă și, în orice caz, să nu le mai acceseze și să nu mai păstreze aceste aplicații.

Ca și în cazul aplicației chineze Tik Tok, accesul la sistem, platformă și existența unei aplicații pe un telefon crează riscuri majore, la fel cum utilizarea telefoanelor Huawei ridică riscul controlării datelor personale de către statul chinez și instituțiile sale de forță. Având în vedere relația sino-rusă, și aceasta prezintă riscul transferului de date către Rusia lui Putin. De aceea în toate statele lumii, instalarea, utilizarea sau introducerea de date pe aceste platforme trebuie interzisă cu desăvârșire pentru utilizatorii instituționali și trebuie făcut cunoscut riscul cetățenilor obișnuiți, recomandându-li-se să nu mai utilizeze aceste servicii, companii și rețele.