Mihai Isac // România, pavăză energetică pe timp de iarnă pentru Republica Moldova
Intensificarea războiului hibrid rus împotriva Republicii Moldova și apropierea sezonului rece obligă autoritățile de la Chișinău să identifice noi soluții pentru a depăși amenințarea iernii, dublată de provocările energetice venite de la Răsărit.
Fără a fi solicitată, România și-a anunțat deja disponibilitatea să vină în ajutorul Republicii Moldova. Prin vocea ministrulyu Energiei de la București, Sebastian Burduja, România a anunțat că are surplus de gaze în depozite și poate ajuta Republica Moldova în situația în care vor exista probleme de alimentare în sezonul rece.
Dacă operatorul național de la Chișinău nu va găsi gaze mai ieftine pe piața liberă, poate solicita ajutorul statului român, a declarat înaltul oficial român.
„Ambele state, în mod special Republica Moldova, cunosc mai bine acest exemplu. Apelează la piața liberă și își fac un calcul pur comercial. Dacă pot importa gaz, bineînțeles care nu are legătură cu Federația Rusă, mai ieftin decât din România, o vor face din altă parte. Noi ne-am manifestat această deschidere. Nu avem o solicitare formală în acest moment. Urmează să vedem dacă, pe parcursul lunilor următoare, Republica Moldova va apela la noi și cu siguranță, așa cum am făcut-o întotdeauna, îi vom ajuta pe frații noștri de peste Prut", a menționat ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja.
Tot demnitarul român preciza anterior că, în cazul în care iarna din acest an va fi grea și dacă Republica Moldova va solicita sprijinul României la un nivel care să nu poată fi acoperit din stocurile acumulate, există opțiunea de a recurge la o eventuală achiziție de gaze naturale lichefiate.
Un memorandum cu privire la întărirea cooperării energetice între ambele state a fost aprobat în luna mai de Guvernul român. Bucureștiul s-a angajat să aprovizioneze integral Republica Moldova cu energie electrică și gaze naturale din surse proprii.
Pregătirile pentru iarnă au început practic de câteva luni, ministrul Energiei de la Chișinău, Victor Parlicov, având o întrevede în septembroe cu omologul său român Sebastian-Ioan Burduja, fiind puse în discuție mai multe subiecte legate de relațiile bilaterale pe domeniul energetic, inclusiv ultimele evoluții din Republica Moldova și regiune.
Ministrul Parlicov și-a exprimat încrederea că extinderea OPCOM, operatorul pieței de energie electrică și gaze naturale din România în Republica Moldova, va crea o piață de energie și va impulsiona alte proiecte inițiate de Ministerul Energiei de la Chișinău.
Oficialii au trecut în revistă evoluțiile pe cele trei proiecte de interconexiune energetică cu România, Vulcănești – Chișinău, Bălți – Suceava și axa Chișinău – Iași.
Participarea Chișinăului în extinderea operațiunilor Centralei nucleare de la Cernavodă oportunitățile de investiții românești în sectorul energetic al Republicii Moldova, dar și extragerea gazelor naturale din Marea Neagră au fost pe larg discutate, confirmând necesitatea edificării unui pod de energie peste Prut.
Oficialii de la Chișinău și București au discutat și condițiile de livrare a energiei electrice din România în cazul în care nu se reușește semnarea unui contract cu centrala electrică de la Cuciurgan.
Acest Realpolitik energetic arată capacitatea de adaptare și de colaborare dintre cele două state.
La rândul său, directorul general al Transgaz, Ion Sterian, a menționat ieri că societatea pe care o conduce a preluat, în luna septembrie 2023, integral, sistemul naţional de transport gaze al Republicii Moldova şi că "totul se desfăşoară în condiţii normale".
"Am preluat în Republica Moldova integral Sistemul Naţional de Transport în operare, de la data de 19 septembrie. Totul se desfăşoară în condiţii normale, inclusiv Transnistria cu transportul gazelor pentru Transnistria, în special pentru centrala electrică de la Cuciurgan, care asigură curentul electric pentru zona dintre Nistru şi Prut, mă refer la Chişinău în primul rând, cu curentul electric. Suntem în continuare în dezvoltări", a menționat Ion Sterian.
România este pregătită să sprijine prin orice mijloace Republica Moldova și nu mai permită Kremlinului să folosească șantajul energetic pe timp de iarnă împotriva Republicii Moldova.
Pentru a putea răspunde amenințărilor externe, România a investit masiv în infrastructura energetică, inclusiv cea de de transport gaze, putând ajuta astfel și Republica Moldova ori Ucraina.