În tumultul declarațiilor politice și eforturilor diplomației tradiționale din statele europene de a impulsiona apropierea strategică de Chișinău, diplomația militară joacă un rol mai puțin cunoscut publicului larg.

Doar răsfoind cu atenție comunicatele de presă și articolele din mass-media putem înțelege anvergura relațiilor militare stabilite de Republica Moldova în ultimii ani, cu respectarea statului său constituțional.

Datorită particularităților specifice, rezultate acestui tip de diplomație au un efect mai degrabă necunoscut marelui public, dar care se traduce prin securitate și siguranță oferită cetățenilor Republicii Moldova.

Chiar astăzi, 15 noiembrie, Armata Națională a Republicii Moldova a recepționat ultimul lot, din cele 19  transportoare blindate Piranha donate de Guvernul Germaniei. Transportoarele vor fi utilizate în cadrul procesului de instruire a militarilor, care urmează să fie detașați în misiuni internaționale de menținere a păcii.

Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi a declarat că „după 10 luni, iată că astăzi avem întreg pachetul de 19 unități de tehnică. Vreau să menționez că în această perioadă nu a fost efectuată doar recepționarea tehnicii, în această perioadă efectivul Batalionului 22 de Menținere a Păcii a fost instruit și certificat pentru a le opera și pentru a le menține în stare de funcțiune. Rep. Moldova este angajată într-un proces de sporire a capacităților de apărare. Armata Națională își dezvoltă capacitatea, investește în tehnică și investește în efectiv”, a precizat Anatolie Nosatîi.        
Ambasadoarea germană la Chișinău, Margret Uebber, a precizat că cele 19 vehicule Pirahna vor contribui la îmbunătățirea capacității de mobilitate a forțelor armate din Rep. Moldova:
„Iar furnizarea acestor vehicule blindate are drept scop exclusiv îmbunătățirea capacităților de apărare ale Republica Moldova” a punctat Margret Uebber.     
Primul lot de blindate Piranha a ajuns în Republica Moldova în luna ianuarie a acestui an. Donația cuprinde în total 19 transportoare blindate de tip „Piranha-3”, partea germană pregătind personalul militar din Armata Națională pentru a le folosi.

Anterior, primul lot de asistență militară, oferit de Ministerul Forțelor Armate al Franței pentru Armata Națională, a ajuns la Chișinău. Lotul, livrat cu o aeronavă din dotarea Forțelor Aeriene Franceze, conține echipament individual, bunuri logistice, armament ușor de infanterie și muniții. 

Acesta este primul lot de sprijin din partea Republicii Franceze în contextul consolidării capacităților de apărare ale Republicii Moldova și modernizării Armatei Naționale. 

Echipamentul, destinat trupelor de infanterie, va asigura compatibilitatea militarilor moldoveni cu armatele statelor Uniunii Europene și Alianței Nord-Atlantice în cadrul exercițiilor și misiunilor comune, potrivit Ministerului Apărării al R.Moldova. 

Republica Moldova și Franța cooperează în domeniul apărării în baza Acordului dintre instituțiile de apărare ale celor două state, semnat la Paris, la 15 iulie 1998. 

Franţa şi Republica Moldova au început negocierea unui acord de apărare în septembrie 2023, cu ocazia primei vizite a unui ministru francez al Apărării, la Chișinău. 

”Franța va continua să fie alături de moldoveni în fața oricărei tentative de destabilizare”, declara biroul ministrului în urma vizitei lui Sébastien Lecornu la Chișinău.

Până la sfârșitul acestui an, Chișinăul urmează să achiziționeze un sistem francez de supraveghere aeriană, iar ministrul francez al Apărării, Sebastien Lecornu, și omologul moldovean, Anatolie Nosatîi, au semnat un document bilateral de intenții care va consolida dialogul dintre cele două instituții.

Ministerul Apărării al R.Moldova, dar și Ministerul Forțelor Armate al Franței urmează să încheie, în curând, un nou Acord de colaborare în domeniul militar. Asta după ce în data de 8 noiembrie 2023, Executivul de la Chișinău a aprobat iniţierea negocierilor asupra proiectului acordului dintre cele două instituții.

Potrivit documentului, părțile vor coopera la capitolele politică și planificare a apărării, reforma forțelor armate, schimburi de experiență în domeniul organizării forțelor armate, managementul resurselor umane, instruire, învățământ și cercetare, misiuni și operații internaționale, controlul și managementul spațiului aerian; logistică.

Ministrul Apărării de la Chișinău, Anatolie Nosatîi, a afirmat că acest document cuprinde ”un spectru mai larg de domenii, ceea ce va contribui la intensificarea colaborării dintre instituțiile noastre și, respectiv, la realizarea obiectivului de modernizare a Armatei Naționale”.

Pe lângă sprijinul primit din partea României, mult prea important pentru a putea fi redat în câteva cuvinte, Republica Moldova poate conta pe sprijinul aliaților din UE și NATO.

Indiferent de ce vremuri vor veni, România, Franța, Germania, SUA și alte state partenere stau alături de Republica Moldova. Diplomația militară este parte integrantă a eforturilor autorităților de la Chișinău de apropiere de Europa!