Evenimentele dramatice care au zguduit Orientul Mijlociu în ultimele săptămâni, de la pogramul din 7 octombrie declanșat de organizația teroristă Hamas și până la luptele intense duse pentru eliberarea ostaticilor, au pus diplomația de la Chișinău în fața unor realități crude.

Evacuarea de urgență a cetățenilor R. Moldova din Fâșia Gaza și asigurarea securității propriilor cetățeni care locuiesc în alte state din regiune nu putea fi îndeplinită fără sprijinul partenerilor.

Criza declanșată de atacul Hamas a obligat diplomațiile statelor europene și occidentale să conlucreze pentru a asigura evacuarea miilor de cetățeni prinși în mijlocul frontului.

Tactica Hamas de folosire a populației civile în rolul malefic de scuturi umane reprezintă un motiv de îngrijorare pentru diferite state, având în vedere că această organizație teroristă și aliații săi, precum Jihadul Palestinian Islamic prioritizează luarea ostaticilor din rândul cetățenilor străini.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a anunțat acum câteva zile că a fost finalizată cu succes operațiunea de evacuare a cetățenilor moldoveni din Fâșia Gaza.

Diplomația de la Chișinău a reușit, în perioada octombrie-noiembrie 2023, împreună cu partenerii săi, o operațiune complexă de evacuare și repatriere a cetățenilor R. Moldova din regiune.

Comunicatul scurt al MAEIE, menționează că „reușita acestei misiuni complexe se datorează, de asemenea, eforturilor comune și sprijinului internațional, inclusiv din partea Israelului, Egiptului, României, Ucrainei, SUA, Turciei și Qatarului. Datorită colaborării eficiente, am reușit evacuarea rapidă și în siguranță a tuturor celor care au solicitat acest lucru. 53 de cetățeni moldoveni au ajuns cu bine în Republica Moldova”.

Aceste câteva cuvinte ascund săptămâni intense de negocieri și de coordonare, care au dus la acest rezultat.

Faptul că cetățenii R. Moldova nu au fost abandonați în infernul din Orientul Mijlociu se datorează sprijinului partenerilor, mai ales al României, care a jucat un rol principal în acest proces.

Imaginile cu cetățeni ai R. Moldova, evacuați din Fâșia Gaza împreună cu cetățeni ai României, transmise de mass-media de pe cele două maluri ale Prutului este încă o dovadă a sprijinului intens oferit de București.

România a tratat cetățenii R. Moldova ca proprii cetățeni, făcând eforturi deosebite pentru evacuarea acestora, reconfimând relația specială dintre București și Chișinău.

Împreună cu sprijinul altor state, diplomația Republicii Moldova a reușit imposibilul, și anume proiectarea unei prezențe într-o regiune aflată la mii de kilometri distanță și salvarea propriilor cetățeni.

Din păcate acest efort nu s-a terminat, având în vedere că în regiune locuiesc și lucrează zeci de mii de cetățeni ai Republicii Moldova. Totodată, în statele importante din punct de vedere turistic din regiune, precum Egipt, Iordania ori Israel, zeci de mii de cetățeni ai R. Moldova se deplasează în concedii. Este nevoie ca această zonă să se bucure în continuare de o atenție deosebită din partea diplomației de la Chișinău.

Încă de la izbucnirea războiului din Statul Israel, Chișinăul și-a consolidat prezența consulară, atât în Israel, cât și în Egipt, iar Ambasada Republicii Moldova din Tel-Aviv a menținut o comunicare constantă cu cetățenii care au solicitat evacuarea.

Șeful diplomației de la Chișinău a ținut să puncteze aportul personal important al diplomaților MAEIE. „Vreau să exprim sincere mulțumiri colegilor din cadrul Ministerului de Externe, în special șefului celulei de criză, Secretarul General al MAEIE, Mihai Mîțu, precum și echipelor Ambasadelor noastre din Israel și Turcia (acreditată prin cumul în Egipt). De asemenea, apreciem implicarea plenară a Direcției Afaceri Consulare din cadrul MAEIE (…) pentru sprijinul acordat cetățenilor noștri după părăsirea Fâșiei Gaza”.

Această prezență a aparatului diplomatic al R. Moldova necesită resurse umane și financiare care pot fi furnizate de statele partenere. Poate este timpul ca diplomația de la Chișinău să demareze negocieri pentru încheierea unor parteneriate pentru a putea asigura asistența consulară pentru cetățenii Republicii Moldova în regiuni unde nu există ambasade ori consulate.

Consulatele și ambasadele României sunt capabile să joace un astfel de rol important. În cazul în care sunt state în care nu există o prezență diplomatică românească, acest rol poate fi preluat de consulatele ori ambasadele altor state partenere.

Diplomația Republicii Moldova este deja, în practică, membră a diplomației europene, prin sprijinul oferit necondiționat de România!