Apropierea Consiliului European din perioada 14-15 decembrie obligă autoritățile de la Chișinău să adopte și să implementeze diferite măsuri pentru eficientizarea aparatul administrativ central.

Procesul de negocieri cu Uniunea Europeană va fi unul lung și extrem de tehnic, departe de lumina reflectoarelor și zgomotul ciocnirilor paharelor de șampanie.

Eforturile Guvernului de la Chișinău de a respecta agenda de integrare a R. Moldova în Uniunea Europeană vor fi coordonate prin crearea, în cadrul Cancelariei de Stat, a Biroului pentru Integrare Europeană.

Înființarea Biroului confirmă angajamentul ferm față de parcursul european al Republicii Moldova și reprezintă o etapă importantă în pregătirea statului pentru demararea negocierilor de aderare cu Uniunea Europeană.

Conform hotărârii de guvern, Biroul va fi condus de către viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene și va gestiona procesul de aderare pe plan intern, inclusiv coordonarea alinierii legislației naționale la aquis-ul comunitar.

Faptul că structura va fi condusă de un vicepremier dovedește importanța acordată de Chișinău acestor negocieri. Angajații biroului urmează să asigure o comunicare eficientă despre Uniunea Europeană și beneficiile aderării la UE, un lucru care lipsește din păcate.

Populația R. Moldova trebuie să cunoască și să înțeleagă mai bine sprijinul primit din partea UE ca întreg, dar și din partea statelor membre UE, precum România, Franța, Grecia, etc.

Totodată, Guvernul a mai aprobat noua structură organizatorică a Cancelariei de Stat. Instituția va prelua mai multe sarcini noi, în diferite domenii, dar și rolul de coordonator național al asistenței tehnice și financiare externe a Republicii Moldova.

Toate aceste eforturi duc cu gândul unii observatori ai scenei politice de la Chișinău că Guvernul R. Moldova urmează să înființeze un Minister al Intehrării Europene, după model românesc

Având în vedere experiența României în procesul de candidatură, preaderare și aderare la UE, decidenții de la Chișinău au doar de câștigat dacă vor apela la România pentru a sprijini eforturile administrației din R. Moldova în procesul de pregătire a aderării – un proces foarte complex de altfel. Experiența românească este extrem de valoroasă pentru partenerii noștri, iar deschiderea noastră spre a ajuta Republica Moldova este cunoscută. 

De pildă, recent Institutul Diplomatic Român, cu sprijinul RoAid, al Institutului European din România (IER), sub coordonarea MAE român, a oferit cursuri specializate diplomaților și funcționarilor din Republica Moldova, care sunt sau vor fi implicați direct în procesul de aderare. Au fost organizate astfel de cursuri atât în România, cât și la Chișinău. Acestea au fost bine primite de către participanții din R. Moldova și instituțiile din care fac parte.

După cum se știe, Republica Moldova, Ucraina, Georgia, extinderea UE cu aceste state, precum și extinderea UE în Balcanii de Vest – sunt elemente de prioritate ale politicii externe românești actuale.

Șefa diplomației de la București, Luminița Odobescu, declara recent că autoritățile române sunt dispuse să organizeze cursuri de pregătire pentru experții din domeniul Afacerilor Europene, dar și din diverse domenii pentru pregătirea procesului de aderare efectivă, bazându-se pe experiența României.
Ea a menționat, în timpul unui recent turneu în Balcanii de Vest, că acestor demersuri se adaugă o mai strânsă cooperare a misiunilor de la Bruxelles și eventuale vizite bilaterale, acțiuni care au deja loc în relația cu partenerii din Republica Moldova.

Faptul că parteneriatul dintre R. Moldova și România este considerat etalon pentru alte state dornice de a adera la UE arată cel mai bine cum este percepută relația privilegiată dintre București și Chișinău.

Cu orice prilej, România își exprimă sprijinul pentru R. Moldova, rămânând cel mai important aliat!