Mihai Isac // România, colacul energetic și gazifer de salvare al R. Moldova
Faptul că Executivul de la Chișinău a aprobat astăzi semnarea unui Memorandum dintre R. Moldova și România Chișinău privind realizarea proiectelor necesare interconectării rețelelor de gaze naturale și energie electrică dintre cele două părți poate trece neobservat, fiind doar unul din cele 36 de articole dezbătute în această ședință.
Crizile succesive au trezit la realitate autoritățile de la Chișinău, care au înțeles că doar România poate asigura stabilitatea gaziferă și energetică a R. Moldova, luând măsuri pentru a asigura această realitate geopolitică.
Scopul memorandumului este acela de a crea cadrul necesar unei cooperări în domeniul energiei și realizarea proiectelor necesare schimbului de energie pe termen lung.
Pe fondul demarării, în perioada următoarie, a exploatării comerciale a unor zăcăminte uriașe de gaz în Marea Neagră, mai ales în cazul proiectului Neptun Deep, R. Moldova și-a exprimat interesul de a achiziționa gaze.
În sectorul gazelor naturale, memorandumul care urmează să fie negociat și semnat, prevede creșterea capacității de transport a gazelor naturale, precum și examinarea posibilității extinderii gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău prin construcția unei conducte de transport al gazelor - Centura Chișinăului. Acest obiectiv ar putea fi realizat până la sfârșitul anului 2031.
Suplimentar, urmează a fi sprijinită dezvoltarea pe teritoriul României a sistemului de înmagazinare/stocare gaze naturale.
Datorită parteneriatului strategic dintre România și Azerbaidjan, dar și a relațiilor bune cu blocul comunitar, Baku a anunțat că din 2026 își va atinge scopul declarat să dubleze volumul de gaze naturale către UE, ceea ce înseamnă că în acea perioadă, 2026 – 2027, în zona aceasta a Europei o să existe o ofertă generoasă de gaze naturale, care se va exprima și în prețuri mai mici, competitive.
Autoritățile de la București includ R. Moldova în toate planurile pe termen lung implementate de România în consens cu aliații din NATO și UE în domeniul energetic și gazifer.
În sectorul energiei electrice, în contextul recentei sincronizări a sistemului electroenergetic al Republicii Moldova cu rețeaua europeană a operatorilor de sisteme de transport de energie electrice ENTSO-E, în domeniul energiei electrice, memorandumul vizează realizarea proiectelor de importanță strategică precum, Linia Electrică Aeriană (LEA) cu tensiunea nominală 400 kV Suceava - Bălți, extinderea stației 400kV Suceava și stația 400 kV Bălți, proiectul Liniei Electrice Aeriene de interconexiune de 400 kV între Strășeni – Republica Moldova (cu extinderea stației Strășeni) și o stație electrică de pe teritoriul României stabilită de „Transelectrica” SA, precum și dezvoltarea liniei de interconexiune în domeniul energiei electrice existente 110kV Huși-Cioara.
Este de așteptat ca o parte importantă a acestor proiecte să fie finanțată cu sprijinul Uniunii Europene, existând un interes deosebit la Bruxelles pentru a sprijini R. Moldova, interes datorat sprijinului permanent al României la nivelul instituțiilor europene.
În prezent, R. Moldova are posibilitatea de a importa energie electrică din România și Uniunea Europeană, după ce sistemul național a fost sincronizat la cel european, în primăvara anului trecut.
Între R. Moldova și România există însă numai câteva linii de tensiune medii, care pot transporta energie într-o cantitate limitată și la distanțe mici.
Pentru a importa curent electric din România, R. Moldova folosește în continuare o linie de înaltă tensiune care trece prin regiunea transnistreană, pe la Centrala de la Cuciurgan aflată sub controlul Tiraspolului.
În vara anului 2023, oficiali de la Chișinău au anunțat că R. Moldova ar putea participa în calitate de co-investitor la Centrala nucleară de la Cernavodă din România.
Semnarea Memorandumului de Înțelegere între Compania Energocom și Societatea Națională din România Nuclearelectrica reprezintă o decizie strategică, pe fondul interesului crescut pentru energie nucleară la nivelul întregii regiuni.
Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a declarat că deocamdată nu este pusă în discuție suma investiției, în schimb datorită acesteia R. Moldova va obține volume de energie electrică la prețuri mai bune pentru consumatori.
Obiectivul memorandumului este de a explora opțiunile pentru asigurarea livrării energiei produse de Nuclearelectrica din noile capacități ce urmează să între în exploatare comercială, în principal unitățile 3 și 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă, precum și de a sprijini dezvoltarea capacităților și competențelor resurselor umane în domeniul energiei nucleare.
Potrivit ministrului Energiei, Victor Parlicov, acesta este un moment de cotitură pentru Republica Moldova, în contextul în care nu mai poate miza la infinit pe faptul că Federația Rusă va livra gaz gratuit în stânga Nistrului.
Semnarea memorandumului vine practic și ca un test prin care factorii economici și politici vor învăța cum se poate funcționa pe o piață competitivă, pe o piață normală.
Ultimele decizii de la Chișinău și București demonstrează că R. Moldova poate să se bazeze pe sprijinul României, devenind treptat parte a unui spațiu energetic și gazifer românesc unitar, parte a celui european!