Vitalie Vovc // Săptămâna în care începem Integrarea Europeană
De 661 de zile durează războiul în țara vecină, Ucraina. Din lipsă de resurse suficiente (vom aminti despre lentoarea ajutoarelor promise din partea occidentalilor, dar și despre insuficiența lor: Ucraina așa și nu a primit totalitatea blindatelor promise și nici avioane...) Ucraina este nevoită să treacă în apărare strategică, cel puțin pentru câteva luni.
Rusia a reînceput, ca și iarna trecută, să lovească orașele ucrainene cu rachete. Zilele trecute o dronă din alea iraniene pe care le trimit regulat rușii a căzut din nou în România, pe lângă Tulcea. România a ridicat în aer până și aviația. Dar oficial a fost anunțată din nou indignare maximă...
Despre Republica Moldova puțin ce avem de spus, fiindcă o noutate le-a eclipsat pe toate celelalte:
UNANIMI FĂRĂ ORBAN Consiliul Europei a decis deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Republica Moldova și Ucraina! Orban așa și nu a votat „pentru”, dar cu toate acestea votul a fost „unanim”! Iată ce poate face un cofee-break! Este o decizie cu adevărat istorică și ea nu a fost deloc evidentă, anume din cauza opunerii vehemente a lui Orban și acoliților putiniști. Cât vor dura aceste „negocieri” nu se știe. Grecia a negociat 3 ani, Spania – 9 (dacă nu ținem cont de faptul că prima ei cerere a fost respinsă), ș.a.m.d. Oricum, aici vom ține cont de faptul că R. Moldova va merge la pachet cu Ucraina, iar o decizie referitoare la Ucraina poate fi luată în orice moment, chiar și peste câteva săptămâni.
Apropo de „pachet”: presa rusă a și tirajat declarația lui Dodon (săptămâna trecută a fost citat masiv la ruși de cel puțin două ori) precum că a fost o decizie geopolitică și că guvernarea nu are nicio treabă cu ea. Îmi veți spune că și subsemnatul a făcut afirmații asemănătoare. A făcut și nu prea! Fiindcă Dodon bate câmpii, ca de obicei, și latră la comanda Kremlinului. Dacă e să-l credem, guvernarea actuală nu ar fi făcut nimic pentru așa numita „integrare europeană”, ceea ce e o minciună gogonată cu care ne-a deprins Igoraș de când îl cunoaștem.
Altceva spuneam: Republica Moldova putea face toate eforturile de pe lume (pe lângă câte le-a și făcut, fără îndoială), dar fară războiul din Ucraina oficialii europeni ar tot fi tărăgănat încă mult și bine de teamă să nu-l supere pe... putler, de la sine înțeles! (Apropo, același lucru se referă și la eforturile Ucrainei, dacă nu ar fi fost atacată).
Și un ultim punct la acest subiect: deschiderea negocierilor nu ne pune la adăpost în niciun fel...
LIMBA ROMÂNĂ Dacă vă mai aduceți aminte de cele 7 puncte imperative (voi reveni într-un editorial de bilanț asupra lor, mai spre sfârșitul anului), atunci știți că folosirea exclusivă a limbii române în toate domeniile oficiale era unul din ele. Săptămâna trecută a fost votat un proiect de lege care exclude obligativitatea traducerii unui șir de documente în limba rusă. Cel mai mult mi-a plăcut în acest proiect următoarea prevedere: în cazul UȚA Găgăuzia, actele nu vor mai fi emise în limba rusă, așa cum se practică la moment, ci doar în limba română și limba găgăuză. Bun trolling (dar rămân cateva întrebări deschise).
Dar de aici și până la folosirea exclusivă a limbii române în actele oficiale mai e ceva drum. Și ceva curaj.