Bunele relații de parteneriat dintre București și Chișinău, precum și sprijinul masiv acordat de România R. Moldova reprezintă un model și pentru alte state interesate să își sprijine proprii etnici din R. Moldova.

La sfârșitul lui ianuarie 2024, guvernele Bulgariei și R. Moldova vor semna oficial acordul privind integrarea Universității de Stat Grigorii Țamblac din orașul Taraclia (TSU) în structura Universității din Ruse.

Acordul este inspirat din strategia mediului universitar din România, care a venit în sprijinul populației din R. Moldova, mai ales a tinerilor, prin deschiderea extensiilor universitare în orașe din R. Moldova, inclusiv la Chișinău, Cahul și Bălți. Aceste programe, care se adresează tutror cetățenilor R. Moldova, indiferent de etnie, sunt considerate unele dintre cele mai reușite inițiative ale părții române, având un impact benefic major.

Într-un interviu acordat mass-media din Bulgaria, rectorul Universității din Angel Kanchev din orașul Ruse, academicianul Hristo Beloev a precizat că universitatea bulgară va organiza cursuri pentru trei specializări unde vor putea studia etnicii bulgari din R. Moldova și Ucraina. Este vorba despre Managementul în Afaceri, Inginerie Agricolă și de Transport, precum și Inginerie și Informatică. Rectorul bulgar consideră că alegerea acestor programe este în deplină concordanță cu nevoile comunității bulgare.

Acest plan ambițios poate ajuta la europenizarea reală a comunităților etnice bulgare din sudul Basarabiei, supuse unei propagande dure din partea Kremlinului.

Experiența transnistreană și modul activ în care Rusia folosește minoritățile din zona Bugeac împotriva Republicii Moldova și Ucrainei, dar și a României și Bulgariei trezește îngrijorare în cancelariile europene.

Abandonați timp de decenii în mrejele Ruski Mir de către autoritățile de la Sofia, etnicii bulgari din R. Moldova și Ucraina, o populație de câteva sute de mii de persoane, au ajuns pe agenda Guvernului bulgar.

Recent, autoritățile din Bulgaria au anunțat că vor finanța implementarea mai multor proiecte de dezvoltare în regiunea de sud a Republicii Moldova, fiind semnat și un Memorandumul de înțelegere în acest sens .

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a afirmat că proiectele de grant vizează domeniile energiei, mediului, educației, informării publice. „Bulgaria ne ajută să dezvoltăm regiunea de sud a țării, în special orașele și satele locuite preponderent de etnici bulgari, astfel încât aceștia să simtă beneficiile integrării în UE unde este Bulgaria și se îndreaptă Republica Moldova”, a punctat Victor Parlicov.

La rândul său, Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a specificat că proiectele au ca scop îmbunătățirea calității educației în regiunea de sud a țării prin furnizarea de echipamente tehnice esențiale, inclusiv laptopuri și tablete interactive în școli, precum și procurarea de autobuze pentru transportarea elevilor.

Din păcate, ultimele alegeri locale din R. Moldovaau marcat consolidarea controlului exercitat de mediile oligarhice în localitățile din regiunea Taraclia, și doar o strategie bine gândită și implementată poate împiedica o repetare a acestui scenariu la următoarele alegeri.

Prezența unei comunități etnice bulgare în R. Moldova este o oportunitate pentru dezvoltarea relațiilor dintre R. Moldova și Bulgaria, membru al UE și NATO. Președinta Maia Sandu a efectuat în urmă cu câteva luni o vizită la Taraclia împreună cu vicepreședintele Bulgariei, Iliana Iotova, un semnal clar că există o disponibilitatea din partea autorităților de la Chișinău de a colabora cu Bulgaria pentru îmbunătățirea situației etnicilor bulgari din R. Moldova.

„Comunitatea bulgară din Taraclia este o parte valoroasă a țării noastre. Viitorul european al R. Moldova înseamnă și viitorul european al locuitorilor din Taraclia. Uniunea Europeană înseamnă o comunitate care oferă oportunități, egalitate și securitate pentru fiecare membru al ei, pentru toate minoritățile și pentru toți cetățenii. În familia europeană sunt îmbrățișate tradițiile fiecărei etnii, este încurajată diversitatea culturală și oamenii trăiesc în bună înțelegere. Asta vrem pentru R. Moldova, asta vrem pentru Taraclia”, a punctat șefa statului.  

Președinta a mai menționat atunci că alături de țările europene, au fost realizate proiecte importante în Taraclia - prin programul „Satul European” se realizează 7 proiecte, în valoare de 24 de milioane de lei, au fost reabilitați 26 de km de drumuri, a fost renovat drumul M3 Chișinău-Giurgiulești și am oferit subvenții de 35 de milioane lei pentru agricultură și dezvoltare rurală.

„Îi mulțumim Bulgariei pentru susținerea mai multor proiecte importante în Taraclia și pentru sprijinul acordat în parcursul nostru european, și suntem siguri că poporul bulgar ne va susține în această perioadă decisivă pentru viitorul țării noastre”, a mai declarat președinta Maia Sandu. 

Datorită sprijinului românesc, deschiderea negocierilor cu Uniunea Europeană marchează o nouă etapă în relațiile dintre R, Noldova și statele blocului comunitar.

Acest lucru oferă noi oportunități de colaborare R. Moldova, iar liderii de la Sofia par a aprecia deschiderea actualei administrații de la Chișinău.

Faptul că Bulgaria nu a exercitat presiuni asupra Chișinăului în problema minorității bulgare din R. Moldova este un lucru îmbucurător, având în vedere politica dură dusă de Sofia în relația cu Republica Macedonia de Nord.

Reimperializarea politicii externe ruse afectează direct etnicii bulgari din R. Moldova și Ucraina, iar o bună colaborare între București, Chișinău și Sofia nu poate aduce decât beneficii în diminuarea efectelor războiului hibrid rus din regiunea de sud a R. Moldova.