Vitalie VOVC // Săptămâna în care am chefuit
De 682 de zile durează cel mai sângeros război de pe continentul european de la sfârșitul celui de-al II-lea război mondial, declanșat de către regimul terorist de la Moscova. Atacurile cu rachete asupra orașelor ucrainene a continuat și după noaptea lui 29 decembrie. Rusia a lansat aproximativ 300 de rachete și 200 de drone asupra Ucrainei pe parcursul a doar 5 zile. Vom menționa că a fost identificată cel puțin o rachetă de producție nord-coreană utilizată, din categoria sol-sol, echivalentă cu rachetele Iskander, folosite de ruși.
Săptămâna trecută, însă, a fost Revelionul și moldovenii s-au distrat copios, iar în spațiul media s-a tot discutat care show televizat a fost mai reușit.
Klaus Iohannis, în adresarea sa de felicitare, a menționat că România, în pofida faptului că are un război la frontiere, rămâne o țară sigură. Hai să zicem că are dreptate și vom continua cu o întrebare: „Oare care fapt îi permite Președintelui României să facă asemenea afirmații?” Și coroloarul: „Oare ce ar trebui să facă Republica Moldova pentru ca Președintele ei să poată afirma același lucru, în condiția unui război la frontiere?”
Apropo, despre NATO: acum câteva luni un analist militar francez povestea ceva despre relația NATO cu Republica Moldova. Nu am spus nimic nici atunci, nu voi spune nici acum, nu voi divulga nici barem numele acelei persoane. Era prea fantastic ceea ce afirma și am decis atunci să aștept vești oficiale. Iată că s-a răsuflat câte ceva:
NATO CEL SPECIFIC
În 2023 Republica Moldova a prelungit cu un an Planul Individual de Acțiuni al Parteneriatului cu NATO (IPAP), iar din 2025 urmează să treacă la un nou program de cooperare, numit Program Adaptat Individual al Parteneriatului (în engleză, Individually Tailored Partnership Programme). În 2024 MAEIE va negocia prevederile noului parteneriat cu NATO. Nu cunoaștem nimic mai mult, la nivel oficial, dar eu unul sunt interesat de un singur lucru: în cazul unei agresiuni, cine și cum ne apără?
REFERENDUM?
Într-un mod oarecum neașteptat (e și asta o întrebare: dacă e chiar „neașteptat”) au început discuții despre un eventual referendum național, care ar fi desfășurat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale, referitor la aderarea R.M. la Uniunea Europeană. Asociația ”Parlamentul Independenței” consideră că „organizarea referendumului cu privire la necesitatea aderării la Uniunea Europeană în aceeași zi cu alegerile prezidențiale de la sfârșitul anului nu este doar ilegală și inoportună, dar și periculoasă pentru parcursul european al R. Moldova.” Sunt mai degrabă de acord cu ex-parlamentarii și am să pun doar două întrebări: „Cum credeți, câtă atenție îi va acorda acestui „referendum” mașinăria de propagandă manipulatorie putinistă, cu biserica lui Cantarean în frunte, cu mass-media ei subordonată, prin rețelele de socializare via trollii și boții angajați direct?” Și a doua: „Cum credeți, are R. Moldova suficiente resurse pentru a se opune acestei armate eficient și câtă atenție îi vă acorda acestui „referendum” occidentul?”
APROPO, DESPRE UE
După cum știm, în 2023, la recomandarea Comisiei Europene, Consiliul European a deschis negocierile cu R. Moldova în privința aderării sale la UE. Toate bune, ne-am bucurat împreună cu toată lumea de bună credință! Rămâne să vedem ce urmează. "Negocierile se împart în 35 de capitole. Fiecare capitol conține 6 grupuri tematice. Negocierile pentru fiecare grup se deschid după ce țara îndeplinește criteriile necesare pentru deschidere. Fiecare capitol este abordat individual în ceea ce privește închiderea sa provizorie". Tare bun proces! Meticulos... Pentru timp de pace. Atunci când ai timp la dispoziție.
FERICIUN CRECIT!
Eu unul nu prea pot înțelege despre ce fel de „referendum” putem discuta într-o țară cu o verticalitate mai elastică ca mucii unui prunc gripat. Noi o serbare pompoasă a „fericiunului” pe vechi în centrul capitalei nu o putem anula, dar sperăm să rezistăm avalanșei de propagandă la „referendum”? Hai, sictir... Ca de obicei, exemplu pentru întreg poporul sunt artiștii lui dragi! Lista e pompoasă: Orchestra de muzică populară „Folclor”, prim-dirijor Petre Neamțu şi soliștii Vasile Iovu, Nicolae Paliț, Silvia Goncear, Vasile Rusu, Anatol Nunu, Viorica Moraru, Sorin Zberea, Diamanta Paterău, Valentin Butucel și Valentina Rusu, Maria Stoianov și Studioul „Buciumul”, Fanfara „Chișinău” cu Igor Rusu și Ansamblul folcloric „Romanița”, Orchestra de muzică populară „Moldovlaska” şi Adriana Ochișanu, Iulian Corochi, Corina Țepeș, Igor Cuciuc, Maria Iliuț și „Crenguță de Iederă”. FA-BU-LOS! Iar a nu înțelege că această „manifestație artistică” e un element important al propagandei putiniste, ține deja de domeniul IQ, la firul ierbii bine tunse și el... E suficient să priviți peste generic: „Creştini, Crăciunul a Sosit!”. Explic pentru acei care nu pricep nuanțele: „Crăciunul a sosit acum, nu pe 25, ca la europeni, iar toți acei care nu îl sărbătoresc cu noi nu sunt creștini”. Se mai poate depăna: „Toți acei care sunt cu europenii nu sunt creștini”.
Ziceți că exagerez? Eu zic că nu.