Vitalie Vovc // Săptămâna în care s-a excitat gaura neagră
De 689 de zile durează cel mai sângeros război de pe continentul european de la sfârșitul celui de-al II-lea război mondial, declanșat de către regimul terorist de la Moscova. Lupte grele se duc pe toată întinderea frontului, dar cel mai critic punct rămâne Avdiivka, oraș pe care rușii încearcă să-l încercuiască încă din octombrie. Săptămâna trecută intensitatea luptelor a slăbit puțin, preponderent din cauza că aviația și dronele nu pot fi folosite pe larg pe timp de ger... Dar se resimte și un fel de epuizare a resurselor din ambele părți. Din partea Ucrainenilor e clar, ei sunt obligați să țină cont de livrările de muniții din partea partenerilor, iar de mai bine de o lună planează o incertitudine criminală asupra acestor livrări și cantităților disponibile. Fiecare zi de ezitare are un preț și acest preț nu se numără în miliardele blocate de Congresul american, ci în vieți omenești.
Dar să revenim în Republica Moldova care mai este încă „paralizată” de schizofrenia dedublării sărbătorilor de iarnă și de unde, tocmai din această cauză, mari noutăți nu ne-au venit. Câte ceva vom menționă totuși:
TRANSNISTRIA SE EXCITĂ Într-un mod oarecum straniu, au început să vină vești din Transnistria. Ba că se trage la frontieră (Ucraina a demințit de atunci), ba că Chișinăul ar organiza „atacuri teroriste” (măi să fie! iar?), ba presiuni tradiționale asupra agenților economici... Să fie activarea acestui „spin” direct legată de schimbările de pe frontul ucrainean? Am văzut că putler încearcă să activeze toate focarele la care crede că are acces peste tot în lume... Sunt mai degrabă tentat să cred că a venit ordin de la Moscova. Pentru a contracara cumva excitarea Tiraspolului Ucraina a pornit pe numele așa-zisului ministru al afacerilor externe din Transnistria, Vitali Ignatiev (care este și cetățean al Ucrainei) un dosar penal. Ignatiev este acuzat de „apeluri publice privind modificarea hotarelor teritoriului sau a frontierei de stat a Ucrainei, cu încălcarea prevederilor Constituției Ucrainei” și „activitate de informare în cooperare cu statul agresor și administrația sa de ocupație, care vizează sprijinirea statului agresor și administrației lui de ocupație”. Separatistul riscă până la 15 ani de închisoare! Iată eu unul sunt curios: în cazul în care Ucraina îl condamnă, cum va reacționa Chișinăul? Dar până atunci mai este. Până atunci, pe 16 ianuarie, Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, va avea o întrevedere la Tiraspol cu proaspătul inculpat, Vitali Ignatiev. Apropo, Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat că „militar Republica Moldova nu are motive de îngrijorare”. Dacă declarațiile lui Geoană sunt la fel de „bătute în cuie” că și memorandumul de la Budapesta, atunci e cazul să ne îngrijorăm cu adevărat, nu credeți?
FĂRĂ LICENŢE 12 posturi TV din R. Moldova vor rămâne în continuare cu licențele suspendate: TV6, Orhei TV, RTR Moldova, Primul în Moldova, Accent TV, NTV Moldova, Orizont TV, ITV, Prime TV, Publika TV, Canal 2 și Canal 3. Primele 6 au licența suspendată încă din decembrie 2022. Cică autoritățile se clarifică cine stă în spatele acelor posturi TV. Nu-i clar și atâta tot! Adică oricare Moș Gheorghe-Roată vă poate spune fără ezitare care post TV și cui aparține, dar autoritățile încă „clarifică”. Cred că trecerea din statutul „suspendat” în „anulat” se lasă prea mult așteptată. Ori mai există speranțe?
LISTA DE ONOARE Mai mulți oficiali din Republica Moldova, dar și jurnaliști, au primit interdicția de a intra pe teritoriul rusiei. Printre ei se numără și Tudor Ioniță, jurnalist al portalului ”Deschide.MD”. Țin să-i adresez sincere felicitări cu această distincție! Înseamnă că face treabă bună! Ceilalți învredniciți sunt: Adrian Băluțel, Olga Roșcă, Artur Mija, Ruslan Mihalevschi, Alexandru Manoli, Adrian Buraga, Denis Dermenji, Lorena Bogza, Petru Beșleaga, Stela Untila și Mihai Conțiu.
Cam atât. A nins peste Moldova și e ger. E iarnă. Cu toate „bucuriile” aferente tradiționale.