Atlantic Council: Perspectivele anului 2034

Centrul Scowcroft pentru Strategie și Securitate al Atlantic Council a organizat un studiu în care a consultat câteva sute de experți din întreaga lume, cu precădere din Statele Unite, în legătură cu felul în care va arăta lumea în 2034, în 10 ani. Rezultate sunt mai degrabă pesimiste și arată că dominantele viitoarei decade vor fi violența, războaiele, instabilitatea și explozia tehnologică, 60% văzând o lume mai rea și violentă în viitor. Cei 288 respondenți vin 60% din SUA, 17% din Europa, 11% din America Latină și Caraibe, lucrează în diverse domenii cu o dispersie mare la nivelul vârstelor.

Orientul Mijlociu, Rusia, China: război și pace, stat slab și destrămat, comunismul dominant

Dacă este să ne uităm la cele mai problematice subiecte, Orientul Mijlociu este mai degrabă într-un trend optimist. Majoritatea consideră că readucerea în prim-plan a problemei palestiniene o apropie de rezolvare și că în zece ani vom avea aplicată soluția celor două state, cu 20% care văd normalizarea relației între Israel și noul stat palestinian format. Mult mai optimistă este menținerea Acordurilor Abraham și pacea cu Arabia Saudită (60%), negocierile în privința ultimei relații fiind considerate declanșator al atacului Hamas din 7 octombrie. Normalizarea relațiilor cu Libanul este mult mai redusă ca probabilitate, iar cu Siria și Iranul este complet marginală (0% și 2%).

China rămâne stabilă și continuitatea Partidului Comunist este văzută drept probabilă de 86% din cei chestionați. Perspectiva rupturii sau căderii în situația statului slab este de 0%, cu 5% pentru SUA și 11% pentru Rusia, dintre marile puteri. A scăzut însă de anul trecut certitudinea invadării Taiwanului, în special pe seama lecțiilor învățate din războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina, unde intangibilele de război au făcut diferența. Iar dacă 44% văd un bipolarism SUA-China, 39% îl resping, și doar 33% văd cimentarea parteneriatului fără limite Rusia-China față de 37% care îl resping la orizontul decade următoare.

Cea mai surprinzătoare evoluție rămâne cea legată de Rusia: Putin dispare de la conducerea statului în următorii 10 ani, potrivit a 71% dintre experți față de 22% nesiguri de această perspectivă. 35% se așteaptă ca Rusia să se scindeze în următorii 10 ani din cauza unei revoluții, război civil sau dezintegrare politică a statului, iar probabilitatea crește la 40% între cei care nu-l mai văd pe Putin președinte peste 10 ani. Însă căderea în statutul de stat slab a Rusiei este cea mai probabilă între statele evaluate, chiar dacă cifra rămâne marginală, la 11%. Și doar 6% cred că Putin își va atinge obiectivele în Ucraina. Totuși mai problematic este faptul că 25% văd un război între Rusia și NATO și 11% că Rusia va utiliza o armă nucleară. Totuși doar 29% dintre respondenți văd NATO angajat într-un război în următoarea decadă (procent în creștere față de anul anterior).

SUA dominantă militar, tehnologic, menținându-și alianțele și parteneriatele în întreaga lume

Statele Unite rămân cea mai importantă putere a lumii(73% dintre respondenți) și va rămâne puterea preponderentă pe câteva direcții cheie: militară (81%), economică (52%), inovație tehnologică (63%) și cu toate alianțele și parteneriatele viabile (79%) - asta în ciuda disputelor și perspectivei alegerilor din noiembrie. La toate întrebările probabilitatea a crescut de anul trecut. 73% văd că lume va fi multipolară peste o decadă, cu doar 31% opinând că UE va asuma autonomia strategică la finele decadei (40% răspunsurile la nivelul europenilor din eșantion, cu 36% care resping opțiunea).

ONU și instituțiile multilaterale (FMI, Banca Mondială) sunt spațiul de dispute între diferitele puteri, cu ONU și Consiliul de Securitate la polul inferior în realizarea obiectivelor pentru care au fost create: 2% consideră că ONU își va îndeplini responsabilitățile pentru care a fost creată și 0% Consiliul de Securitate, cu 23% ONU și 17% Consiliul de Securitate probabilitate să facă câte ceva. 68% văd incapacitatea Consiliului de Securitate în viitorii 10 ani de a realiza obiectivele pentru care a fost înființat. Procentele sunt comparabile în materie de demografii și zone geografice. 53% dintre respondenți consideră că un nou membru permanent va fi adăugat Consiliului de Securitate, cu probabilitate în ordine India, Germania și Japonia. În același timp, jumătate dintre cei chestionați a răspuns că FMI, Banca Mondială, G7 își vor îndeplini propriile obiective.

În privința perspectivelor nucleare, 84% dintre experți consideră că un stat nenuclear astăzi va dobândi arma nucleară peste 10 ani, cel mai probabil fiind Iranul, cu 73%, Arabia Saudită (40%), Coreea de Sud (25%), Japonia 19%. Utilizarea unei arme nucleare este pusă pe seama unui grup terorist (20%), 14% Rusia, 15% Coreea de Nord. 60% consideră că armele nucleare nu vor fi utilizate până în 2034. Dar neproliferarea nucleară nu va fi parte a cooperării între statele lumii în viitor (doar 3% optimiști între cei chestionați).

Singura rază de optimism din studiu: războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina

Situația din războiul de agresiune, pe scară largă al Rusiei în Ucraina este singura care aduce o notă de relativ optimism în acest studiu. Definiția victoriei pentru cele două părți este cea asumată public de liderii de la Kiev și Moscova: pentru Vladimir Zelenski, victoria înseamnă recâștigarea teritoriilor ocupate și blocarea posibilității Rusiei de a reutiliza războiul ca instrument politic, în timp ce pentru Putin, victoria înseamnă ocuparea tuturor regiunilor formal anexate, a celor care asigură ieșirea la mare a Ucrainei, schimbarea guvernului de la Kiev pe unul subordonat Moscovei și eliminarea tuturor celor care au jucat un rol în Ucraina democratică.

Doar 12% consideră că Ucraina va recupera controlul asupra teritoriilor dinainte de 2014 până în 2034 și doar 48% cred că va restabili teritoriul dinainte de 24 februarie 2022 (deci fără Crimeea). Pe de altă parte, cei chestionați sunt mult mai optimiști în privința imposibilității ca Rusia să-și atingă obiectivele, reflectând poziția cvasi-unanimă a Occidentului că nu-și poate permite ca Ucraina să piardă. Astfel, doar 6% dintre respondenți consideră că Ucraina va sfârși până în 2034 dependentă sau pe orbita Rusiei.

În plus, 54% dintre experți consideră că Ucraina se va integra în UE până în 2034 și 44% anticipează că Ucraina va fi în NATO la orizontul finalului decadei viitoare. Opiniile se suprapun în cazul celor care văd independența Ucrainei și restabilirea integrității teritoriale. Între cei care văd o Ucraină suverană și independentă peste 10 ani (fără a discuta componenta teritorială de la acel moment), 64% văd Ucraina în UE și majoritatea o văd integrată în NATO.

Pesimism general, probleme în controlul tehnologiei și încălzirea globală

Marea majoritate a experților sunt pesimiști funciar. 60% consideră că lumea merge într-o direcție mai proastă și că peste 10 ani va fi mult mai rău decât este astăzi. Cel mai important este faptul că această rată se regăsește răspândită egal transversal, indiferent de locul geografic, domeniul sau vârsta respondenților, sau măcar împărțirea de gen. Ecartul este marginal, acolo unde se înregistrează, de unde concluzia privind pesimismul la nivelul tuturor zonelor sondate.

În privința noilor tehnologii, rezultatele sunt extrem de negative în privința social media și cumva mai pozitive decât se aștepta în privința artificial intelligence. 81% dintre respondenți susțin că social media va avea un impact negativ în afacerile globale în viitorii 10 ani, în timp despre a.i., în ciuda speculațiilor larg răspândite despre nocivitatea lor, scăparea de sub controlul uman și superinteligența de mâine, 51% văd aportul acesteia drept pozitiv, cu doar 38% negativ. Totuși aici se înregistrează și cele mai mari discrepanțe între răspunsuri pe categorii: 53% bărbați versus 44% femei văd impactul pozitiv al a.i., cu 36% și 44% poziția contrară. Sectorul privat apreciază a.i., nu și cel public, social sau din societatea civilă. Pe vârste, 56% din cei de peste 50 de ani văd impactul pozitiv față de doar 39% la tineri (cu 52% marcând efectele negative).

Studiul a avut o parte importantă dedicată și schimbărilor climatice, cea mai mare amenințare la adresa prosperității globale în următorii 10 ani, cu 37%, peste perspectivele războiului între marile puteri (25%). Și tot aici se așteaptă cea mai importantă cooperare globală (49%), peste domeniul noilor tehnologii și sănătate publică (câte 14% fiecare). Totuși, rezultatele oricărei cooperări sunt considerate modeste în materie de reducere a gazelor cu efect de seră, cu 44% care consideră că acestea vor crește în următoarea decadă.