Vitalie Vovc // Săptămâna în care am devenit verticali în coridor
De 696 de zile durează cel mai sângeros război de pe continentul european de la sfârșitul celui de-al II-lea război mondial, declanșat de către regimul terorist de la Moscova.
Lupte grele se duc pe toată întinderea frontului, care pare să fi încremenit, chiar dacă de câteva zile rușii au pornit din nou asalturile pe cele câteva axe pe care încearca să avanseze încă din octombrie. Dar nu mai puțin decisive pentru soarta războiului sunt numeroasele discuții din cancelariile occidentale. După doi ani de când durează războiul occidentul așa și nu a înțeles la marginea cărei prăpastii se află...
Despre Republica Moldova nu am ce să vă spun. Am căutat ce noutăți ar putea să ne vină la fiecare din capitolele asupra cărora insist de la începutul invaziei:
Interzicerea tuturor mass-media finanțate de Kremlin: S-ar părea că e simplu de tot, dar uite că nu se poate... Mai ales atunci când și din interiorul breslei se pun bețe-n roate. Câteva ONG-uri de media „își exprimă îngrijorarea față de noul mecanism de suspendare a licențelor posturilor de televiziune”. Vom aminti că actualmente 12 posturi TV își au licențele suspendate (TV6, Orhei TV, RTR Moldova, Primul în Moldova, Accent TV, NTV Moldova, Orizont TV, ITV, Prime TV, Publika TV, Canal 2 și Canal 3). Pe de o parte, le dau dreptate: mi-ar plăcea să existe o lege prin care toate mass-media finanțate de statul agresor, rusia, să fie interzise. Cu atât mai mult că actuala guvernare are majoritate parlamentară și o poate vota. Pe de alta parte, aceste ONG-uri nu prea au fost active pentru a propune asemenea cadru legislativ, iar dacă „îngrijorarea” lor va fi luată în calcul unicul lucru pe care-l vor obține va fi readucerea câtorva actori extrem de nocivi în spațiul informațional...
Limba română și doar limba română: NEANT. Adică cum? La acest capitol tot Ucraina a facut câte ceva: oficial limba „moldovenească” (sintagmă folosită doar pentru românii din regiunea Odesa) nu mai există nici măcar în ţara vecină!
Interzicerea Mitropoliei Moldovei: NEANT
Ieșirea din toate structurile CSI: NEANT
Desovietizarea Republicii Moldova: NEANT
Interconectarea energetică cu spațiul european: R. Moldova și Ucraina au aderat la „coridorul vertical” al gazelor naturale, din care fac parte în prezent Grecia, Bulgaria, România și Ungaria. Mai simplu spus, atunci când va fi construit, teoretic, vom putea importa gaze tocmai din Grecia, inclusiv de la terminalele portuare. Sper doar că acest coridor va fi „efectiv” mult mai rapid decât toate liniile de tensiune înaltă care ne-ar conecta cu sistemul energetic românesc de electricitate.
Aderarea la sancțiunile UE: NEANT. Deși... Nu că ar fi o noutate mare, dar e cazul să amintim câteva cifre: Biroul politici de reintegrare (BPR) al Guvernului R.Moldova ne anunță că în 2023 exportul agenților economici din regiunea transnistreană către țările din UE a constituit 70,48%, fiind marcată o creștere cu peste 70% în raport cu anul 2019, când procentul de export era doar 49,9%. Cu alte cuvinte, toate „nazurile”, amenințările și problemele cauzate Europei și Chișinăului de către separatiștii de la Tiraspol tot pe bani europeni se fac. Și pe banii „moldovenilor”, care cumpără energie electrică din Transnistria... Ori poate că nu am dreptate?
În principiu, ar fi o soluție simplă și eficientă la multe din aceste necazuri... Dar e nevoie de minte și curaj. Și să știți că nu doar la Republica Moldova mă refer.