Cu sprijinul partenerilor, mai ales al României, R Moldova se poate transforma treptat din beneficiar în exportator de securitate pe fondul escaladării conflictului din Ucraina.

În contextul participării la diferite misiuni internaționale, inclusiv la cea din Kosovo, diferitele contingente ale Armatei Naționale și-au adus aportul la menținerea păcii.

Experiența practică specializată a cadrelor Armatei Naționale sunt recunoscute de către aliați, generalul de brigadă Eduard Ohladciuc a înmânat unui grup de militari din cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei certificate de absolvire a cursului EOD.

Aceștia au fost instruiți în domeniul identificării și nimicirii obiectelor explozive, în cadrul unui training desfășurat la Centrul de excelenţă EOD (geniu) al Armatei Naționale. În mod evident astfel de acțiuni au loc cu sprijinul partenerilor, confirmând rolul deosebit al R. Moldova în contextul geopolitic actual.

În timpul ceremoniei de absolvire, generalul Ohladciuc a menționat că militarii au fost pregătiţi de către specialiștii Batalionului de Geniu „Codru”. „Cunoștințele obținute de dumneavoastră în perioada orelor teoretice și practice vor proteja populația civilă din Ucraina de obiectele explozive rămase în sol”, a precizat comandantul Armatei Naționale.

Deminarea va reprezenta o problemă deosebită în perioada postconflict din Ucraina, iar ședințele de instruire au fost organizate în contextul asistenței umanitare oferite specialiștilor ucraineni pentru obținerea deprinderilor necesare la cercetarea și curățarea terenurilor de obiecte explozive.

Cu sprijinul practic al soldaților Armatei Naționale a R. Moldova este sprijinit efortul Ucrainei de deminare a teritoriilor eliberate de sub ocupația militară rusă și de asigurare a securității populației.

Conform centrului analitic internațional Globsec, aproximativ 30% din teritoriul Ucrainei este minat, fiind vorba de 174 de mii de kilometri pătrați de teren contaminat.

Ucraina a devenit lider mondial la acest, depășind Afganistan și Siria, după suprafața teritoriului naționale care este minată. Chiar și în cele mai optimiste scenarii, geniștii ucraineni vor avea nevoie de mai mulți ani pentru a descoperi și înlătura toate obiectele explozive.

Multe dintre mine au fost plasate în păduri, câmpuri agricole sau pe marginea drumurilor și reprezintă un pericol real pentru populația civilă. Această tactică încalcă legislația internațională, o serie de organizații protestând față de modul în care Federația Rusă folosește aceste tactici ale terorii.

În ultimele luni armata rusă și-a intensificat acțiunile de minare a teritoriilor ocupate pentru a opri contraofensiva ucraineană. Această tactică a reușit parțial, armata Ucrainei publicând date despre amploarea și complexitatea câmpurilor de mine instalate de armata rusă, dar și despre minarea zonelor civile abandonate anterior de Kremlin în urma ofensivelor ucrainene din 2022 și prima parte a anului 2023.

Amploarea relațiilor dintre R. Moldova și partenerii internaționali este scoasă în evidență și de participarea ministrului Apărării, Anatolie Nosatîi, la prima Reuniune din acest an a Grupului de contact pentru susținerea Ucrainei.

Discuțiile s-au axat pe evoluția războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, precum și prioritățile de asistență pe termen scurt pentru țara vecină. La eveniment au participat miniștrii apărării din peste 50 țări aliate din cadrul NATO și parteneri internaționali.

Participarea la astfel de reuniuni a devenit o normalitate pentru R. Moldova, iar angrenarea în misiuni și exerciții internaționale nu poate decât să ajute la profesionalizarea cadrelor Armatei Naționale.

Sprijinul generos din partea României este demonstrat și de faptul că în perioada 14-26 ianuarie 2024, un grup de militari ai Armatei Naționale desfășoară activități de instruire alături de cadrele Brigăzii 15 Mecanizată ,,Podul Înalt" din garnizoana militară Iași.

Soldații marii unități române au fost prezenți în teatrele de operaţii din Afganistan, Angola, Irak. Ultima unitate a Armatei României în Afganistan, care a încheiat misiunea în acest teatru de operații, a aparținut Brigăzii 15 Mecanizate Podul Înalt.

Faptul că soldați ai Armatei Naționale beneficiază de experiența omologilor lor români care au făcut parte in cea mai importantă prezență a Armatei României într-un teatru multinațional de operații demonstrează dimensiunea efortului românesc de sprijinire a R. Moldova în acest domeniu sensibil.

Aceste antrenamentele se desfășoară în conformitate cu Planul de activitate externă al Armatei Naționale pentru anul 2024, un mijloc prin care soldații din R. Moldova obțin, în mod direct, experiență pratică, fără a implica eforturi bugetare masive.

Desfășurate la Centrul Secundar de Instruire pentru luptă de la Smîrdan, activitățile de instruire și executare a tragerilor de luptă la nivel companie, au drept scop asigurarea interoperabilității între forțele participante, îmbunătățirea procesului de coordonare, precum și consolidarea parteneriatului dintre Armata României și Armata Națională a R. Moldova.

La rândul său, prin organizarea amplului exercițiu Steadfast Defender 2024, NATO răspunde acțiunilor agresive ale Kremlinului. Obiectivul acestui exercițiu este pregătirea pentru un eventual atac rusesc împotriva unui stat membru al Alianței.

Conform generalului american Christopher Cavoli, comandantul suprem al Forțelor Aliate în Europa (Saceur), acest exercițiu „va fi o demonstrație clară a unității noastre, a puterii noastre și a hotărârii noastre de a ne proteja unii pe ceilalţi”.

Conform tratatului fondator al NATO, atacul asupra unei țări aliate (în prezent 31) trebuie urmat de un răspuns colectiv din partea organizației. NATO dorește așadar să transmită un mesaj puternic Moscovei, la aproape doi ani de la începerea ofensivei din Ucraina, care se apără din februarie 2022 datorită ajutorului oferit de alianță.

Amiralul Rob Bauer, şeful comitetului militar al NATO, a declarat anterior că manevrele se vor întinde de la Atlantic până la flancul estic al NATO, în apropiere de R. Moldova.

Oficialii NATO au indicat că 90.000 de soldați vor lua parte la această operațiune de descurajare, urmând să fie mobilizate și aproximativ 50 de nave de război, 80 de avioane și 1.100 de vehicule de luptă diferite.

Surse oficiale ale NATO au precizat că la o parte din aceste manevre vor fi invitate și contingente din state partenere, participarea soldaților Armatei Naționale oferind oportunitatea unei mai bune cunoașteri a tacticilor unor armate profesioniste.

Asigurarea securității naționale a R. Moldova în fața amenințărilor militare directe, cum sunt forțele militare ruse staționate ilegal în zona de est a republicii, dar și a efectelor războiului hibrid declanșat de Federația Rusă trebuie să reprezinte o prioritate pentru Chișinău, dar și pentru partenerii săi, inclusiv România!