De 710 zile durează cel mai sângeros război de pe continentul european de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, declanșat de către regimul terorist de la Moscova. 

Linia frontului nu a evoluat mult, dar intensitatea luptelor este foarte înaltă. În fiecare zi au loc în jurul a 70-80 de ciocniri directe armate... Rușii pierd echipamente militare și oameni în cantități monstruoase de la începutul iernii, ca niciodată de la începutul invaziei. La Avdiivka au fost atestate cazuri când rușii îngrămădesc cadavre ale propriilor ostași pentru a se adăposti după ele...

Cu toate acestea, suspendarea livrărilor militare și tergiversarea impardonabilă a deciziilor, în special în SUA, începe să se resimtă și pe câmpul de luptă. Rușii trag de două ori mai multe obuze și pe unele sectoare au reușit să avanseze. Situația e destul de tensionată.

Ucrainenii încearcă să compenseze deficitul în artilerie prin folosirea dronelor. Au fost atestate primele atacuri de roiuri în care dronele au funcționat concertat, ghidați de o dronă „regină”. Ucraina a scufundat și o navă militară în această săptămâna, folosind drone maritime. De asemenea, drone aeriene de lungă distanță lovesc regulat ținte în teritoriul Rusiei: sunt vizate în mod special rafineriile și infrasructura de prelucrare a hidrocarburilor. Zilele trecute au fost atacate masiv, cu rachete de această dată, ținte militare în Crimeea, cu preponderență care țin de apărarea aeriană și infrastructura aeroportuară militară (se presupune că au fost distruse trei avioane militare).

Sunt și câteva noutăți încurajatoare: Europa a votat, în sfârșit, pachetul de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, în pofida rezistenței acerbe a lui Orban, care a cedat până la urmă sub presiunea de repercusiuni economice. SUA a confirmat că sistemele GLSDB (bombe cu propulsare reactivă care pot fi lansate din HIMARS) au început a fi livrate ucrainenilor, după mai bine de un an de la decizia luată... Zelenski a anunțat că în Ucraina au mai ajuns 2 unități de apărare aeriană „care doboară tot”, fară a preciza dacă sunt alte baterii PATRIOT sau NASAMS, sau SAMP/T, sau altceva... Concernul german Rheinmetal, care a livrat deja un sistem experimental SKYNEX a anunțat că va mai livra o duzină.

După cum spuneam acum două săptămâni, ne apropiem de un punct culminant în acest război, dar pentru moment situația e destul de șubredă...

Dar să revenim puțin și în Republica Moldova, să vedem ce acțiuni au întreprins autoritățile din RM pentru a garanta securitatea populației și diminua riscurile legate de o eventuală invazie. Bineînțeles, re-Unirea ne-ar face membri NATO, dar se pare că opțiunile evidente nu sunt pe agenda celor mari... Ei întotdeauna vor găsi un avion sau helicopter s-o șteargă din gară în caz de ceva. Pentru cei mici e mai rău, dar asta e problema lor, se știe de când hăul...

OLEACĂ PRO-EUROPENI

Pe bună dreptate, cu de-a sila nu poți da, poți doar lua. Întrebați ucrainenii, ei știu câte ceva la acest capitol. Doar 56,7% din cetățenii Republicii Moldova își doresc aderarea la Uniunea Europeană, dacă e să credem un sondaj efectuat de IData. Partea bună e ca împotrivă se pronunţă doar puţin peste 30%. Totodată 36,6% din cetățeni ar vota pentru Unirea Republicii Moldova cu România.

Nu știu cât de reale sunt aceste procentaje. Dar sunt sigur că dacă se luau decizii drastice și imediate la aceste capitole am fi avut cifre mai îmbucurătoare:

1.Interzicerea tuturor mass-media finanțate de Kremlin: cică Consiliul Audiovizualului (CA) a aplicat amenzi cu o valoare totală de peste 1 milion de lei, în trimestrul IV al anului trecut. 17.000 de euro pe lună, ca să înțelegeți mai bine. Eu zic că la acest tarif poți continua să difuzezei ce vrei și mai departe, mai ales când din alte părți vin sume incomensurabil mai mari! Vom menționa totuși că CA a retras 5 licențe de emisie, pentru serviciile media audiovizuale de televiziune: „NTV Moldova”, „Next TV”, „Premiera TV”, „RTR Moldova” și „BRAVO TV”, ceea ce e bine, dar totodată au acordat 7 licențe, printre care și unui post cu nume falnic: „Liubimoe Radio”! Ce să zic? Iată eu privesc peste această activitate și simt cum spațiul informațional devine din ce în ce mai securizat!

2.Limba română și doar limba română: NEANT

3.Interzicerea Mitropoliei Moldovei: NEANT

4.Ieșirea din toate structurile CSI: NEANT

5.Desovietizarea Republicii Moldova: NEANT

6.Interconecterea energetică cu spațiul european: NEANT. Deși au apărut discuții aprige în spațiul virtual referitor la prețul pe care-l achităm pentru gaze și în special volumele pe care le mai achiziționăm de la GazProm.

7.Aderarea la sancțiunile UE: Trei companii din R. Moldova au intermediat vânzări (în valoare de 15 mln. $) de piese pentru avioane către firme din Federația Rusă, în perioada 2022 – 2023, în plin război. Ivan Melnikov și Serghei Ranga sunt fondatorii companiilor. Cică organele de drept i-au contactat, le-au dat dojenitor din deget, și le-au zis că aceste tranzacții pot „afecta imaginea țării”. Iată cât de duri pot fi autoritățile RM!

FĂRĂ PORTOFOLIU

Săptămâna trecută vă spuneam că Popșoi a fost numit în locul lui Popescu Ministru de Externe. În târg se zvonea că Popescu va fi șef pe negocieri cu UE. Dar această funcție a fost până la urmă preluată de către Cristina Gherasimov, care imediat a fost numită Viceprim-ministru pentru Integrare europeană. Ea va fi membru al Guvernului fără portofoliu.

Se vede că e deficit mare de portofolii din moment ce unii rămân fără, iar pentru alții nici nu se găsesc.