Integrarea R. Moldova în Uniunea Europeană este un obiectiv important al politicii externe românești, indiferent de culoarea politică a Guvernului român. Sprijinul masiv acordat de majoritatea clasei politice de la București este un exemplu mai rar de maturitate politică într-o regiune supusă unui război hibrid dur declanșat de Kremlin.

Bilanțul vizitei vicepremierei pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, la București nu vine decât să confirme angajamentul părții române pentru integrarea europeană a R. Moldova.

„Am avut întrevederi cu mai mulți prieteni ai țării noastre, unde am discutat despre agenda europeană”, a precizat înaltul oficial de la Chișinău.

Termenul oficial de „prieteni” ai R. Moldova folosit de Cristina Gherasimov arată doar parțial importanța sprijinului românesc pentru R. Moldova. Anumite complicații politice interne, mai mult ori mai puțin închipuite, poate împiedică oficialii de la Chișinău să folosească termenul de „frați”, pentru a oglindi amploarea efortului românesc pentru sprijinirea populației din R. Moldova.

Pe lângă întâlnirea cu șefa diplomației de la București, Luminița Odobescu, și cu președintele Senatului, Nicolae Ciucă, Cristina Gherasimov a avut discuții cu Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru Politică Externă din Senat, Vasile Dîncu, președintele Comisiei Afaceri Europene din Senat, George Gabriel Bologan, consilierul pentru politică externă al Președintelui Klaus Iohannis, Mihai Alexandru Ghigiu, șeful Cancelariei Guvernului României, și Nicolae Comănescu, consilierul de stat pentru politică externă și afaceri strategice în cadrul Cancelariei prim-ministrului României.

Vicepremiera pentru Integrare Europeană a avut întrevederi cu reprezentanți ai principalelor partide parlamentare din România, dar și cu personaje-cheie din aparatul politic românesc, implicate în imensul effort demarat de București pentru europenizarea R. Moldova.

„Mai exact, ne-am referit la progresele noastre în procesul de aderare și la modalitățile prin care România ne poate susține și mai departe. Am discutat și despre importanța intensificării dialogului bilateral pe dimensiunea parlamentară, în special în contextul procesului de evaluarea a alinierii legislației naționale cu cea a UE”, a declarat Cristina Gherasimov.

Modelul românesc reprezintă o sursă de inspirație pentru R. Moldova, care poate evita în acest fel o serie de probleme inerente în lungul proces tehnic de negocieri cu Uniunea Europeană.

Importanța modificărilor efectuate recent la nivel de instituții și anume crearea Biroului pentru Integrare Europeană, este o decizie mult așteptată de partenerii europeni ai R. Moldova.

„Am menționat că acest pas ne va permite să coordonăm mult mai bine acțiunile și eforturile pe care trebuie să le realizăm acasă. Pe final, am mulțumit pentru suportul constant și necondiționat oferit Republicii Moldova. Relațiile noastre nu doar că sunt puternice, dar și într-o continuă dezvoltare. Acest parteneriat solid reprezintă un pilon fundamental în parcursul nostru spre un viitor european comun”, a mai adăugat Cristina Gherasimov.

Șefa diplomației de la București, Luminița Odobescu, a subliniat ferm că susținerea integrării europene a Republicii Moldova reprezintă un obiectiv ferm asumat de către Guvernul României în baza Parteneriatului strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova. Hotărârea Bucureștului în acest sens poate trezi nemulțumirea în cercurile politice pro-ruse de la Chișinău, dar populația R. Moldova nu are decât de profitat, indiferent de etnie, religie ori alte criterii.

În cadrul întrevederii a fost discutat pe larg modul în care Republica Moldova intenționează să gestioneze procesul de negociere cu Uniunea Europeană, fiind trecute în revistă proiectele comune care pot fi implementate în domeniul integrării europene, precum și resursele necesare pentru realizarea acestora.

Răbdarea instituțiilor românești în relația cu aparatul birocratic din R. Moldova este reflectată de asigurările ministrei Luminița Odobescu că eforturile diplomatice și politice ale României vor continua indiferent de ezitările politice ale clasei politice de la Chișinău.

Luminița Odobescu a reamintit programele de formare organizate de România în domeniul afacerilor europene dedicate diplomaților și funcționarilor din administrația centrală a Republicii Moldova și schimburile de experiență la nivel tehnic între instituții. Partea româna va asigura continuarea rganizării unor astfel de programe, mai ales în contextul demarării negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. Oficialul român a încurajat continuarea cooperării, la nivel de lucru, între instituțiile din România și cele de la Chișinău pentru susținerea reformelor instituționale și pentru asigurarea schimbului de bune practici.

În timpul mandatului Nicu Popescu, diplomația de la București și cea de la Chișinău au acționat într-un duet geopolitic rar întâlnit în regiunea noastră.

Pe fondul demersurilor diplomatice fără precedent din partea României, premierul de la București a anunțat că statul român va aloca încă 10 milioane de Euro Republicii Moldova.

„La ultima ședință de Guvern, împreună cu toți miniștrii, am hotărât ca din fondul de rezervă a prim-ministrului să trimitem o parte din ajutorul pe care România și l-a asumat față de Republica Moldova”, a declarat premierul Marcel Ciolacu, la o conferință de presă susținută sesiunea ordinară a Adunării Generale a Asociației Comunelor din România

„Am trimis 10 milioane de euro destinate administrației locale și dezvoltării mediului rural din Republica Moldova”, a precizat Marcel Ciolacu.

Pe lângă sprijinul financiar, Bucureștiul se implică și în asigurarea securității energetice a R. Moldova, în pofida pierderilor economice pentru firmele românești.

Legislația confuză din R. Moldova privind ″starea de urgență″ și ″situațiile excepționale″ a creat un risc privind livrarea de curent destinat consumatorilor finali din Republica Moldova la un preț reglementat de 450 RON/MWh, relatează mass-media de specialitate de la București.

″Necesitatea continuării ajutorului oferit Republicii Moldova, prin modificarea actului normativ menționat, este justificată de menținerea situației excepționale în domeniul energiei – situație de alertă pe piața energiei electrice este justificată prin vulnerabilitatea crescută a țării și riscurile în aprovizionarea cu energie electrică în condițiile dependenței de Centrala Termoelectrică din regiunea transnistreană și de importurile de energie. Considerând că Centrala Termoelectrică din regiunea transnistreană utilizează o sursă nesigură de gaze naturale, sursă care nu poate asigura integral producția necesară de energie electrică, iar importurile din Ucraina nu sunt disponibile, singura soluție rămâne importul din România″, subliniază autoritățile de la București, care vor adopta măsurile necesare.

Astfel de decizii subliniază hotărârea României de sprijinire a populației R. Moldova în fața amenințărilor permanente venite din Est. Doar împreună cu România, R. Moldova poate spera la integrarea în Uniunea Europeană.

Unii membrii ai clasei politice de la Chișinău trebuie să abandoneze visele că aceste negocieri pot fi purtate peste București. România nu va abandona populația R. Moldova în mrejele închipuirilor unor personaje de la Chișinău ori Moscova.