Profilul geopolitic al R. Moldova nu mai trece neobservat în marile cancelarii ale lumii, datorită sprijinului românesc și coordonării acțiunilor diplomațiilor de la Chișinău și București pe scena internațională.

Vizita senatorilor democrați americani Jeanne Shaheen și Chris Murphy la Chișinău este un semnal important al interesului crescut al SUA, aliat strategic al României, pentru sprijinirea R. Moldova în fața agresiunii militare ruse.

Prezența celor doi înalți oficiali americani, membrii în comisii importante ale Senatului SUA, nu este doat o vizită de curtoazie. Oficialii americani au venit în Republica Moldova după ce participase la lucrările Conferinței de securitate de la Munchen.

În 2024, colaborarea în domeniul securității și al apărării naționale dintre Statele Unite și Republica Moldova a continuat să se dezvolte, subliniind parteneriatul strategic între cele două țări și angajamentul lor comun pentru asigurarea independenței, suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova. Premierul Maia Sandu a subliniat importanța fortificării și modernizării sectorului de securitate și apărare, menționând că acesta are un impact direct asupra asigurării independenței și integrității teritoriale ale țării. Asistența SUA pentru modernizarea acestui sector a ajuns la peste 15 milioane de dolari anual, demonstrând un suport puternic pentru Republica Moldova în consolidarea capabilităților militare și a sistemului de securitate național​

Republica Moldova a înregistrat progrese semnificative în modernizarea armatei sale în 2023, cu achiziții de transportatoare blindate, mitraliere, drone și un radar de monitorizare a spațiului aerian, marcând un pas important către modernizarea infrastructurii militare a țării, în mare parte învechite și bazate pe echipament din perioada sovietică. Bugetul alocat pentru apărare în 2024 a crescut semnificativ, ajungând la aproape 2 miliarde de lei, deși încă nu atinge procentul dorit de 1-2% din PIB, conform standardelor internaționale.

Aceste evoluții reflectă eforturile continue ale Republicii Moldova de a-și consolida securitatea națională și apărarea, în colaborare strânsă cu partenerii internaționali, în special cu România și Statele Unite.

Oficialii de la Chișinău au discutat modalitățile prin care SUA pot sprijini R. Moldova în condițiile intensificării războiului hibrid rus. Anii electorali 2024 și 2025 sunt ocazia perfectă pentru mașina de propagandă rusă, Kremlinul dorind dinamitarea cursului european al R. Moldova. Faptul că în mai multe state din regiune vor avea loc alegeri a dus la intensificarea operațiunilor de dezinformare implementate de serviciile federale de securitate de la Moscova.

Securitatea din regiune și sprijinul Statelor Unite ale Americii pentru Republica Moldova au constituit principalele chestiuni abordate în cadrul vizitei întreprinse la Chișinău de către senatorii democrați americani Jeanne Shaheen și Chris Murphy.

Faptul că Senatul SUA a aprobat, cu largă majoritate, săptămâna trecută, un pachet de  aproximativ 60 de miliarde de dolari pentru sprijinirea Ucrainei, este un semnal că SUA va termina această procedură în câteva săptămâni, în pofida faptului că 2024 este un an electoral important peste Ocean.

„Înțelegem că și aici sunt amenințări din cauza războiului din Ucraina și vrem să face tot posibilul ca ucrainenii să reușească. Statele Unite sprijină eforturile Republicii Moldova de a-și ține cetățenii în siguranță, încercăm să vedem cum s-ar putea înarma țara ca să asigure securitatea propriilor cetățeni, și vom continua să facem asta”, a declarat senatoarea democrată Jeanne Shaheen.

Membră în forumuri importante ale Senatului SUA, precum Comisia pentru Relații Externe, Comisia pentru Alocații Bugetare ori Comisia pentru Servicii Armate, Jeanne Shaheen este una dintre cele mai avizate voci ale Legislativului american, prezența sa la Chișinău marcând importanța acordată de SUA susținerii R. Moldova, în tandem cu România.

Necesitatea reformării sectorului justiției a fost subliniată și de senatorul Chris Murphy, la doar câteva zile după semnale similare venite de la Bruxelles.

„Noi am făcut investiții extraordinare în Republica Moldova de la începutul războiului. În special ne-am concentrat pe dezrădăcinarea influenței rusești asupra sistemului de justiție, la fel ne-am concentrat mult să facem Republica Moldova independentă energetic. Rămânem deschiși și receptivi la cererile voastre, dar este foarte important ca guvernul și oamenii să-și asume mai întâi angajamentul de a majora cheltuielile de apărare”, a declarat acesta.

Faptul că aceste îndemnuri la reformă trebuie înțelese foarte clar de elita politică de la Chișinău este subliniat și de funcțiile ocupate de către senatorul Chris Murphy. Acesta este membru al Comitetului pentru Alocații Bugetare al Senatului, dar și al Comitetului pentru Relații Externe al Senatului. De asemenea, Murphy prezidează Subcomitetul pentru Securitate Internă din cadrul Comitetului pentru Alocații Bugetare și Subcomitetul pentru Orientul Apropiat, Asia de Sud, Asia Centrală și Contraterorism din cadrul Comitetului pentru Relații Externe.

Alături de sprijinul altor aliați ai R. Moldova, mai ales România, sprijinul american este unul dintre cele mai consistente.Potrivit datelor oficiale prezentate de guvernul american, toate agențiile Statelor Unite au oferit asistență de aproximativ 300 de milioane de dolari în ultimii doi ani de război, 25 la sută din bani sunt destinați consolidării sectorului de apărare al R. Moldova.

Apelurile la intensificarea reformei din domeniul justiției venite de la Bruxelles, București ori Washington trebuie întelese și asumate la Chișinău, în pofida perioadei electorale. Reușita acestei reforme ae însemna o victorie în fața Federației Ruse, stat care instrumentalizează elemente criminale ca parte integrală a strategiilor de război hibrid destinate să destabilizeze R. Moldova, dar și alte state din regiune.