Convocarea Congresul extraordinar al deputaților de toate nivelurile de către regimul de ocupație rus din estul R. Moldova demonstrează toxicitatea geopolitică a prezenței Federației Ruse în spațiul nostru geografic.

Amenințarea unei posibile cereri de anexare de către Moscova a regiunii ocupate ilegal de Federația Rusă a înfierbântat mass-media din R. Moldova, România, Ucraina, dar și multe state. Acest lucru a demonstrat necesitatea ca autoritățile de la Chișinău ar trebui să fie pregătite să implementeze legislația R. Moldova prin care este combătut separatismul, pentru a nu mai permite astfel de reuniuni.

Pseudo-rezoluția adoptată la această reuniune face doar o solicitare vagă către Federația Rusă pentru protecție este departe de zvonurile anterioare privind o solicitare oficială de anexare a regiunii de către putea de ocupație.

Dacă în discursul anual din fața Adunării Federale, ținut de Vladimir Putin mâine, 29 februarie 2024, acesta ar anunța anexarea rgiunii din estul R. Moldova, nu ar face decât să demonstreze lăcomia părții ruse, care nu se va opri doar la anexarea unor părți din Ucraina. Un astfel de anunț, care ar afecta R. Moldova, ar fi cel mai bun sprijin pentru poziția Ucrainei și ar forța SUA și alte state să își intensifice sprijinul pentru Ucraina și R. Moldova.

Că o astfel de solicitare nu poate fi implementată în acest moment decât în visele geopolitice ale martorilor lui Putin de pe malul Nistrului este evidentă. Prezența a sute de mii de soldați ucraineni între armata rusă de invazie și regiunea ocupată de Moscova este doar unul dintre obstacolele în calea viselor de mărire ale pro-rușilor din regiune. Sprijinul partenerilor externi pentru Chișinău, mai ales din partea României, este un alt factor important care obligă Rusia să nu poată implementa astfel de planuri. Forțele militare ucrainene de la frontieră și sistemele antiaeriene ale Ucrainei care ar doborâ orice avion rus care se îndreaptă către aeroportul de la Tiraspol sunt un alt obstacol greu de depășit în acest moment de către Moscova.

Paradoxal, regimul de ocupație rus din regiunea din estul R. Moldova a fost ferit de o posibilă intervenție militară în forță a Ucrainei datorită faptului că autoritățile de la Kiev respectă independența, suveranitatea și integritatea teritorială a R. Moldova.

Pseudo-rezoluția adoptată de participanții la reuniune poate deveni un simbol pentru incapacitatea regimului de ocupație de a implementa obiectivele sale. Totul depinde de capacitatea autorităților de la Chișinău de a demara procesul de includere a regiunii din est în spațiul constituțional, economic și politic unic al R. Moldova.

O politică bine coordonată a autorităților de la Chișinău și simpla implementare a legislației naționale și internaționale ar slăbi regimul de ocupație rus din est și ar știrbi imaginea de invincibilitate a reprezentanților acestuia.

O astfel de poziție ar putea preveni răspândirea acestui tip de reuniuni cu tendințe secesioniste și în alte regiuni ale R. Moldova. Să nu uităm că în ultimele luni, autoritățile de la Comrat, susținute din umbră de oligarhul fugar Ilan Șor au amenințat de mai multe ori Chișinăul cu o astfel de acțiune.

Într-unul dintre cele mai recente exemple, congresul deputaților găgăuzi de toate nivelurile, care ar fi trebuit să aibă loc pe 9 decembrie 2023, a fost amânat pe termen nedefinit. Decizia a fost luată în cadrul ședinței Adunării Populare a Găgăuziei (APG), legislativul local de la Comrat, din 28 noiembrie. „Vom stabili o dată mai târziu”, menționa atunci președintele APG, Dmitrii Constantinov, membru al mașinăriei politice infernale care ocupă regiunea găgăuză în slujba intereselor Federației Ruse.

Anterior, Dmitrii Constantinov a declarat că la reuniunea care urma să aibă loc în decembrie 2023 ar fi putur fi discutat subiectul privind proclamarea autonomiei „Republicii Găgăuzia”.

Ultima astfel de manifestare a avut loc la Comrat în mai 2023. Participanții la congres au acuzat autoritățile centrale de escaladarea situației, provocarea conflictelor și divizarea societății. Rezoluția adoptată nu a făcut decât să reconfirme tezele propagandei promovată de Federația Rusă.

Astfel de zvonuri apar periodic în mass-media din regiune, dar și în raionul limitrof Taraclia, unde comunitatea bulgară rămâne victimă sigură a propagandei mincinoase a Lumii Ruse.

Chișinăul ar trebui să analizez posibilitatea adoptării unor noi pachete legislative care să combată astfel de acțiuni, dar și să intensifice colaborarea cu partenerii strategici pentru a impune sancțiuni la nivel internațional.

Dar curățenia începe cu propria ogradă! Chișinăul nu poate solicita altor state să implementeze măsuri menite să ofere securitate R. Moldova dacă nu este implementată legislația actuală de către autoritățile de resort!