La câteva zile de la discursul lui Putin în fața camerelor reunite ale Parlamentului rus, un demers care ar fi trebuit să fie raportul anual despre starea națiunii, au apărut primele elemente concrete de decriptare a părților mai puțin clare, rămase voit ambigue sau de-a dreptul ocultate din acest discurs care explicitează ce vrea să facă Putin în primul său mandat din cele două succesive de 6 ani ce urmeză votului din 2024, după noile reguli(care vin după alte 4 mandate de câte 4 ani și după unul de premier, cu președinte Medvedev). Alexandr Dughin, ideologul și apropiatul lui Putin, a publicat un manifest pentru militarizarea completă a Rusiei care este în război existențial cu „Occidentul colectiv”. Manifestul explică și ideologizarea Rusiei, dar și totalitarismul și represiunea majoră a auorităților împotriva propriei populații pentru a putea să impună regimul în ultima sa fază de metastază, o formă de stalinism târziu cu profunde implicații sovietice și cu o încâlcare flagrantă a Constituției Federației Ruse care interzice orice ideologie de stat.

Rusia în război existențial, deci are nevoie de militarizarea deplină, completă, totală

Desigur, manifestul repetă pe deplin și fidel întreaga propaganda rusă, însă nivelul de virulență al discursului și prezentarea concretă a proiectului Putin pe următorii 6 ani poate da frisoane oricui îl citește.

Astfel, Președintele Vladimir Putin a recunoscut deschis, în discursul său în fața Adunării Federale - Parlamentul reunit al Rusiei - faptul în următorii 6 ani Rusia e în război, subliniază Dughin. Desigur, “un război care i-a fost impus din exterior” cu întregul Occident colectiv care s-a implicat, așa cum ar fi recunoscut deja SUA și UE, clar și vocal, în fiecare zi de partea Ucrainei, fapt ce nu mai poate fi ignorat. De aceea soluția absolut necesară pentru a se pregăti de acest război este militarizarea societății în acest război pentru existență istorică – lucru fără dubiu, de necontestat, în viziunea grupării siloviki de la conducerea statului rus al lui Putin.

Putin a anunțat deja transformarea industriei pe picior de război, dar acesta este doar unul dintre aspectele militarizării. Fenomenul e mult mai larg și vizează nu numai complexul militar-industrial, ci întregul stat și societatea rusă în integralitatea sa. Pentru a avea victoria în această confruntare fundamentală, este necesară transformarea Rusiei într-un stat în stare de război, mai spune Dughin.

Punerea Rusiei pe picior de război prin militarizarea comprehensivă a statului, eonomiei și a societății este evidentă și dincolo de orice discuție, dezbaterea vizează doar scara și principalele direcții de militarizare. Care depind de specificul istoric, situația geopolitică, capabilitățile și resursele economice, ideologia politică și dominantele culturale. Dughin explică și abordarea Rusiei față de statele cărora le-a cerut sau le-a impus demilitarizarea completă: atunci când o țară este în perioadă de pace și interesele vitale sau existența sa nu îi sunt amenințare, militarizarea nu este necesară, chiar dacă trebuie să aibă forțele armate capabile să o apere într-o situație critică. De aceea demilitarizarea completă nu este altceva decât renunțarea la suveranitate și acceptarea dependenței absolute de o forță externă. Tirada dughinistă este o bună explicație pentru îndemnul la neutralitate prezent inclusiv în Constituția Republicii Moldova, sau la nealiniere, impus Ucrainei lui Yanukovici, dar și altor state post-sovietice care nu sunt membre ale CSTO, Organizația Tratatului Securității Colective.

Militarizarea și ideologizarea vieții de zi cu zi

Chiar dacă este considerat un excentric și nu rareori un naționalist excesiv, după uciderea fetei sale care făcea propagandă pro-Kremlin, Dughin pare mai apropiat de Putin azi la nivelul ideilor evocate. Analiștii ruși și occidentali îl consideră un excesiv, totuși am preluat această analiză a sa, care pare livrată la pachet de către administrația prezidențială rusă tocmai pentru a avea un instrument de presiune și de subliniere a unui scenariu posibil pe care l-ar putea îmbrățișa Putin poate și ca test intern, să verifice reacțiile publice pe această opțiune. De altfel, referirile din articol la Putin sunt perfect adevărate, chiar dacă dezoltările par să fie mai degrabă ale lui Dughin.

Despre direcții de militarizare, Dughin optează pentru o ideologie militară și o ideologie a victoriei. Deșigur țara, națiunea, statul sunt doar preliminarii, punctul de plecare spre ideea rusă și Marea Strategie a Rusiei. Dar multe altele trebuie să urmeze și să se răspândească peste tot, susține Dughin: în cultură, politica informațională, educație, gândirea elitelor și a maselor, prohologia vieții de zi cu zi. De fapt, Dughin merge pe utopia pe care o dorea comunismul sovietic de a crea unitatea de gândire și de simțăminte pe care doar modul similar de a percepe lucrurile, aspirațiile, idealurile și instrumentele comune unui întreg popor le pot insufla.

Desigur, ideologia sa are în mijlocul său valorile tradiționale, percepția comună a istoriei glorioase(a se citi falsificate de către Putin), o reprezentare vie și intensă a identității ruse, iar mașinăria propagandei ar trebui să aibă o versiune mai intensă, clară și ascuțită aplicabilă armatei, structurilor de forță și noilor subiecte teritoriale ale Rusiei, recent anexate, ca și teritoriilor de frontieră, în timp ce, în regiunile îndepărtate de linia de contact și de front, ea ar putea fi o versiune mai blândă.

Dughin se plânge că rezistența ucraineană în fața trupelor ruse se datorează, în primul rând, idologiei radicale totalitare(cum este etichetată de propaganda rusă gândirea suverană ucraineană distinctă de cea rusă, numită și nazistă chiar de Putin). Desigur, nu ar trebui să-i urmăm pe maniaci și teroriști, ci trebuie ca Rusia să fie un stat mai relaxat, dar, spune Dughin, este imposibil să învingem această forță ideologică ostilă nouă amestecată cu neo-nazism, globalism și liberalism.

Dughin descoperă intangibilele de război care fac diferența, aduc reziliența ucraineană și încearcă să preia exemplul Kievului dar fără a prelua și etichetarea pe care Rusia lui Putin a făcut-o încăpățânării și forței interioare a ucranenilor de a se apăra și de a-și apăra identitatea și independența. Dughin susține că războiul(lui Putin, cum a fost el etichetat până și de către opoziția rusă în exil) ar trebui să devină războiul întregului popor, al militarilor, a industriei de apărare, al structurilor educaționale militare care trebuie să fie vârfurile de lance ale ideologizării.

Așa cum Putin cerea comisari politici pste tot, tot astfel Dughin vrea renașterea Directoratului Principal Politic din Armată, direcția politică supremă care a coordonat, în timpul sovietelor, mecanismul militar ideologizat. De data aceasta, el trebuie echipat nu cu comunism, ci cu noua idelogie și patriotismul de stat care trebuie propovăduite ulterior la nivelul populației. Și celelalte domenii trebuie să se dezvolte la fel, cu comisari politici și responsabili ideologici, pentru ca, în final, întreaga societate rusă să fie ideologizată.

Totalitarism militarist ideologizat al Rusiei Mari - superputere globală

Dughin vrea ca oamenii din structurile guvernamentale și funcționarii să fie adaptați situației speciale de război, la fel și normele de odihnă, vacanțe, chiar situația de la locul de muncă să fie aduse mai aproape de condițiile din linia întâi a frontului. Un cod de conduită al funcționarilor publici în timp de război trebuie introdus, document care să interzică vacanțe în state neprietenose, luxul excesiv, lăudarea dușmanilor, să sancționeze comportamentele contrare și, desigur, sabotajul sau corupția în război. Pedepse severe vor impune aceste reguli, în timp ce drepturile și libertățile liberale ar trebui restrânse din cauza circumstanțelor excepționale - ceea ce Putin face deja de doi ani cu proprii cetățeni.

Ideologizarea vizează și libera exprimare. În noua ordine putinistă de la apusul carierei sale, ar trebui ca orice critică la adresa statului, a eroilor Rusiei, a autorităților, a bisericii și a președintelui Putin, să fie drastic sancționată. Iar atacurile la adresa patriotismului, a ideii ruse, propaganda anti-război trebuie interzise cu desăvârșire și pedepsite exemplar. Media și paginile care găzduiesc asemenea postări trebuie imediat scoase în afara legii. Desigur, recunoaște Dughin, excese se pot produce, sunt chiar inevitabile, dar revizuirea acestor greșeli trebuie făcută abia după victoria completă împotriva Occidentului Colectiv în Ucraina.

Economia trebuie militarizată și restructurată pentru timpurile de război în care funcționează. A fost orientată spre Occident și diviziunea globală a muncii, acum trebuie adusă la o situație corectă, pentru că lipsesc legături importante în ciclurile economice, tehnologice și de producție, aflate azi în afara controlului autorităților ruse. Rolul statului, în primul rând în domeniile strategice importante și producția de masă sau zona financiară, trebuie să crească dramatic - nu că nu s-ar face naționalizări pe bandă rulantă deja sau diferite forme ascunse de rechizionare de bunuri și producție de la agenții privați, dacă au produse utilizabile, bune pentru front.

Dughin pledează pentru independența față de dolar și euro, totul urmând să fie plătit de străini în ruble. Dar și politica financiară și monetară trebuie făcută doar de stat care să preia aleator și discreționar – Dughin numește suveran – tiparnița de bani, fără reguli sau control extern. În plus, ratele dobânzilor trebuie diferențiate, nu universale, cu împrumuturile fără dobândă sau cu dobândă nesemnificativă pentru produsele strategice care trebuie făcute din conturi și surse speciale, pentru proiecte de nivel mediu trebuie o rată a dobânzilor preferențială și, evident, mică și pentru restul, o rată a dobânzii maximală(care ar trebui să fie mult mai mică decât cea curentă, stabilită de către Banca Centrală a Rusiei).

Militarizarea în demografie, societate, educație, cultură

În proiectul lui Dughin, pentru Rusia lui Putin în viitorii 6 ani, militarizarea vizează și modificările demografiei, subliniate deja de către președintele Rusiei în nenumărate ocazii. Critica migrației și a contingentelor străine venite la muncă este numită catastrofă și crimă la scară istorică. La fel de necesară este și militarizarea culturii, accentul urmând să fie pus pe glorificarea eroilor din fiecare stagiu al istoriei, inclusiv Operațiunea Militară Specială. Fiecare eveniment public – concert, program TV sau eveniment cultural din artele vizuale – ar trebui să înceapă cu imnul de stat și glorificarea eroilor actuali ai Rusiei, care mor pe frontul din Ucraina. Numai apologia proletcultismului lipsește din descrierea lui Dughin.

Idealurile morale supreme și valorile tradiționale ar trebui să fie prioritatea. Desigur, Dughin nu exemplifică tema idealurilor morale în percepția sa, a lui Putin și a rușilor și eventualele discrepanțe între acestea și între ele și referențialele clasice. Orice informație despre cea mai mică mocherie, bătaie de joc sau exprimări publice anti-patriotice ar trebui pedepsite administrativ, în primă fază, și cu blamarea acestor exprimări de peste tot, de pe bloguri, rețele sociale, afișe sau grafitti de pe stradă.

Dar militarizarea înseamnă și schimbarea de elite, de la cele formate în anii 80-90 care sunt azi pe scena rusă, cu cariere marcate de societatea dezvoltată în spiritul înfrângerii, cinismului, egoismului, corupției, violenței, a minciunilor către cele noi și eroice de astăzi, din linia întâi. Elita trebuie înlocuită, din drumul degenerării și al decăderii. Iar Putin însuși a spus în discursul său că trebuie cooptate noi elite formate din eroi și martiri de pe câmpul de luptă, din cei care dețin cele mai înalte principii morale și sunt referențiale ale societății ruse putiniste, care trebuie să le ia locul vechilor elite.

Mărcile educației liberale din anii 90 trebuie să dispară din drumul formării accelerate al noilor elite ruse. Pentru asta e necesară militarizarea educației, în primul rând prin eliminarea referințelor umanitariste făcute sub controlul occidentului și din cauza cărora Rusia este astăzi în război pentru a-și apăra identitatea și suveranitatea. Instrucțiunile occidentale care au dus la pilotarea elitelor ruse și a sistemului de invățământ rus au fost criticate: Deopotrivă cu diplomația rusă, care se confruntă cu provocările unice ale fiecărui război și a unei situații fără precedent a confruntării dure civilizaționale, în care trebuie să se implice rușii fără preget, mai susține Dughin.

Diplomația, limba și modelele occidentale scoase din panteonul gândirii ruse

Diplomația rusă și diplomații din prima linie a frontului ciocnirii civilizațiilor au nevoie de noi abilități și o nouă cunoaștere comparativ cu cele cunoscute din precedenta perioadă, de apropiere cu occidentul. Tot așa cum militarizarea trebuie să vizeze, în Rusia lui Putin de după alegerile din 2024, și mass media. E adevărat, recunoaște Dughin, funcționează astăzi componenta politică, dar lipsesc restul dimensiunilor media care nu s-au aliniat, cele culturală, educațională, chiar și cea de distracție, care și ea trebuie militarizată.

Și asta vine de la controlul textelor creațiilor -ase citi cenzura - și a codului de îmbrăcăminte al celor ce apar pe sticlă, mergînd până la publicitate, care și ea trebuie să țină cont de situația de război și de normele speciale, când statul e în confruntare armată. Și, firește, totul culminează cu militarizarea vieții de zi cu zi a oamenilor. Spațiile publice trebuie umplute cu simbolurile războiului și ale victoriei, părinții și educatorii trebuie să insufle aceste deziderate tinerilor iar scopul este crearea generației de eroi care apără și întineresc Rusia. Și mor pe capete în linia întâi din Ucraina fără nici o noimă, pentru ambițiile nemăsurate ale lui Putin.

Tot așa cum limba cultura, moralitatea, valorile tradiționale și suveranitatea trebuie apărate, în viziunea putinistă, împotriva semnalelor liberalismului, inclusiv împotriva pro-ucrainenilor cu comportament rusofob, de aceea apărătorii doctrinei lansate de Dughin ar trebui să poată vedea, dacă s-ar putea, și ceea ce gândește fiecare rus, pentru că „orice crimă a unui terorist(cum e denumită armata ucraineană) începe în minte.” Și trebuie respinse toate percepțiile distorsionate ale lumii, a Occidentului și a universalității acestuia. Am fost amăguți prea mult, mai spune Dughin, de false apeluri de pace a lumii întregi și a dezvoltării libere.

Astfel că proiectul Rusiei lui Putin pentru următorii 6 ani este înfricoșător și reprobabil, o oribilitate pentru orice rus instruit și educat. Stalinismul târziu și ambițiile relevate de Dughin arată decolarea de la pista realității și o înclinație spre exceptionalism aberant și represiv împotriva întregului popor. Totuși noua ideologie relevată de consilierul lui Putin crează o distopie fără egal și arată ce pachet și idelogie de export a inventat Putin și regimul său pentru a compensa pierderea comunismului și depărtatea de democrația liberală, Din păcate, trăsăturile îl așează pe Putin pe siajul unor lideri totalitari situația între Stalin, Ceușesc și Kim Jong un. Iar, mai grav, pachetul său de export pare să prindă la anumite categorii ale populațiilor statelor democratice.