Sângeroasele evenimente de la sfârșitul săptămânii trecute la periferia Moscovei au șocat o lume întreagă. Organizarea unui astfel de atentat într-o Rusie controlată de serviciile de informații federale păre ceva ireal, pe fondul măsurilor draconice de securitate implementate de Putin.

Administrația de la Moscova a prezentat un scenariu ireal, în care o serie de persoane ar fi făcut aceste crime pentru aproximativ 10 mii de Euro (un milion de ruble) transferate pe card, într-o țară unde pentru o mică donație pentru un ong te pot trimite în imensul gulag rus. De la torturarea prizonierilor și până la căutarea unor urme ucrainene în organizarea atentatului, totul pare desprins dintr-un scenariu prost scris.

Tradiția regimurilor de la Kremlin de a cultiva relații privilegiate cu organizațiile teroriste din diferite regiuni ale lumii provoacă îngrijorare în statele democratice.

Imperiul Țarist, Uniunea Sovietică, dar și regimul lui Putin au o istorie de susținere a organizațiilor teroriste și de folosire a acestora pentru atingerea unor obiective geopolitice.

Cazul Carlos Șacalul este unul dintre cele mai bune exemple ale modului în care URSS a folosit terorismul internațional în folosul propriu. KGB a finanțat acțiunile acestuia pentru a destabiliza Europa Occidentală și Orientul Mijlociu. Pentru atingerea obiectivelor, Uniunea Sovietică a exercitat presiuni și asupra altor state din zona lor de ocupație ori influență pentru a participa la dezvoltarea și implementarea unor tactici teroriste la scară mondială.

Anii 1970 au fost caracterizați printr-un val de terorism care a avut ca origine conflictele din Orientul Mijlociu, dar care a vizat Europa de Vest și de Sud. Atacurile de profil înalt – inclusiv o serie de deturnări de avioane civile de pasageri și masacrul de la Jocurile Olimpice de la Munchen din 1972, precum și numeroase atentate cu bombă – au zguduit politicienii care nu știau cum să facă față acestei noi amenințări.

Treptat, serviciile speciale ale statelor vizate au dezvoltat tehnici de combatere a terorismului, dar aceste grupări au reușit să facă față noilor provocări cu sprijinul serviciilor speciale rusești.

Uniunea Sovietică și Rusia lui Putin au sprijinit și sprijină grupări teroriste cu ideologii variate. De la IRA și pânăa la Hamas ori regimul taliban de la Kabul.

Regimul Putin a folosit drept pretext pentru intervenția în forță împotriva populației civile din Caucaz o serie de atacuri împotriva civililor din orașele rusești, atacuri de care au fost bănuiți cadre ale serviciilor federale ruse, conform unor anchete ale mass-media din Rusia și din Occident.

Relațiile dintre Rusia lui Putin și organizațiile teroriste islamiste precum Hamas, Hizballah ori regimul taliban sunt de notorietate. Federația Rusă este locul preferat pentru studii militare ale membrilor acestei grupări, unde au relații deosebit de apropiate de serviciile federale de securitate de la Moscova.

Implicarea Federației Ruse în războiul din Siria s-a făcut prin sacrificarea civililor sirieni și folosirea unor tactici dure, tactici pe care le vedem astăzi implementate în inima Europei, în războiul din Ucraina. Alianța dintre corpul expediționar rus din Siria și unele organizații islamiste sunt bine documentate, atât sunite, cât și șiite.

Liwa Fatemiyoun, Liwa Zainebiyoun ori Kata'ib Hezbollah sunt doar câteva din numele organizațiilor care au răspândite teroare în Siria, cu sprijinul direct al armatei ruse și al Republicii Islamice Iran,  declanșând cea mai gravă criză umanitară din regiune de câteva decenii.

Graba cu care Putin și apropiații săi au căutat dovezi privind implicarea Ucrainei ridică mari semne de întrebare. Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat, la 19 ore după atac, că presupuşii autori ai atentatului, revendicat de Statul Islamic-Khorasan şi soldat cu cel puţin 137 de morţi, plănuiau să treacă printr-o "fereastră pregătită" la graniţa ruso-ucraineană.

Acestea presupunea ca teroriştii să treacă, într-un fel sau altul, prin numeroasele filtre ale poliţiei ruse, armatei regulate ruse, ale Gărzii Naţionale a Federației Ruse şi ale serviciilor de securitate ruseşti.

Să nu uităm că în regiunile ruse Briansk, Kursk şi Belgorod, sunt concentrate grupuri mari ale armatei ruse, pe fondul luptelor împotriva incursiunilor combatanţilor ruşi anti-Putin susţinuţi de Ucraina.

Şeful FSB şi secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, doi aliaţi-cheie ai liderului de la Kremlin Vladimir Putin, au declarat că ei cred că Ucraina a fost implicată direct în atacul asupra sălii de concerte de la periferia Moscovei, iar serviciile occidentale, în special din SUA şi Marea Britanie, au fost, la rândul lor, în spatele atentatulu.

Şeful serviciului de securitate al Rusiei (FSB), Aleksandr Bortnikov, a declarat marţi că serviciile speciale ucrainene au fost „direct implicate”. El mai consideră că SUA şi Marea Britanie se află în spatele atacului, soldat cu peste 130 de morți.

La rândul său, Nikolai Patruşev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, întrebat dacă a fost vorba despre „ISIS (Statul Islamic) sau Ucraina?” a răspuns rapid: „bineînţeles că Ucraina”, precizând că ar exista „multe” indicii privind implicarea Ucrainei.

Kievul a respins aceste acuzații, dar partea rusă dorește să folosească tragedia propriilor cetățeni pentru a lipi eticheta de stat terorist Ucrainei, fără a șine seama de strategiile teroriste aplicate de armata rusă în războiul ce durează de peste 10 ani.