De la începutul invaziei masive a Ucrainei au trecut 766 de zile. Un război sângeros, de o amploare nemaivăzută de la sfârșitul celui de-al doilea război mondial...

Intensitatea luptelor și confruntărilor armate directe a scăzut puțin, deși lupte se duc în continuare. De la 80-90 de confruntări directe zilnice săptămâna trecută s-a ajuns zilele trecute la 50-60. Frontul nu a evoluat mult, iar avansările minime ale rușilor îi costă resurse enorme. Astfel, observatori independenți care duc evidența pierderilor materiale au anunțat că de la începutul lunii martie pentru fiecare echipament pierdut ucrainean rușii pierd 3,7.

În același timp un oficial polonez a anunțat că livrările de obuze Ucrainei prin așa numita „inițiativă cehă” (vom aminti că președintele Cehiei anunțase că a identificat 1 mln. de obuze disponibile pe care europenii le-ar putea cumpăra) au început deja.

În continuare o problemă gravă pentru ucraineni sunt bombele planante cu care rușii bombardează nu doar fortificațiile ucrainene, ci și localitățile la mod general. Astfel săptămâna trecută au fost lansate bombe aeriene (în plus de rachete) asupra orașului Kharkiv. Kharkiv este atacat aproape zilnic cu rachete, dar cu bombe aeriene nu a fost atacat din 2022...

Nu au contenit nici atacurile putleriștilor cu rachete și drone. Doar în ziua de joi au fost identificate 99 de ținte aeriene în cerul Ucrainei. Evident nu toate pot fi abătute: zilnic ne vin noutăți cu omorâți și răniți civili...

Aceste atacuri reprezintă un pericol direct și pentru țările vecine. Astfel o rachetă rusească a survolat din nou spațiul aerian al Poloniei, o altă dronă ar fi căzut în România... De asemenea rușii au atacat cu rachete barajul hidrocentralei de la Dnestrovsk, situat mai sus de R. Moldova pe Nistru . Nici nu vreau să mă gândesc ce s-ar putea întâmpla în Republica Moldova dacă acest baraj cedează...

Apropo, în caz de catastrofă la Dnestrovsk mă îndoiesc că hidrocentrala de la Dubăsari vă putea funcționa... Din păcate nu sunt mare specialist, dar sper foarte mult că autoritățile de la Chișinău au prevăzut cum să se descurce fără electricitatea de la Dubăsari și cea de la Cuciurgan.

Iată-ne ajunși deci și în R. Moldova.

Săptămâna trecută (pe 27 martie mai exact) s-au făcut 106 de ani de la Unirea Basarabiei cu România din 1918. De la 1812 și până la 1918 s-au scurs exact... 106 ANI! O fi doar o simplă coincidență?

Vom aminti, și astăzi, ce am considerat drept program-minim încă de la începutul invaziei masive a Ucrainei de către putinişti, că un reper necesar pentru evaluarea evenimentelor.

1. Interzicerea tuturor mass-media finanțate de Kremlin

NEANT

2. Limba română și doar limba română

NEANT

3. Interzicerea Mitropoliei Moldovei

SOLDATII „RAZBOIULUI SACRU”: Biserica rusă a organizat un for pe care l-a numit pompos „Congresul Oecumenic al Poporului Rus” (Всемирный Русский Народный Собор) sub egida Patriarhului Kiril (Gundiaev). Astfel Războiul în Ucraina a fost declarat „război sfânt” care nu lasă nicio urmă de dubii referitor la scopurile putleriștilor. Dar și mai curios este textul despre ceea ce reprezintă „lumea rusă” în viziunea bisericii ruse: în linii mari ea nu are limite. Lumea rusă se termină acolo unde vrea lumea rusă! (ca să nu ziceți că exagerez, citat direct din text: „Границы Русского мира как духовного и культурно-цивилизационного феномена существенно шире государственных границ как нынешней Российской Федерации, так и большой исторический России.”). Acum, în contextul acestor documente, cum poate fi considerat subordonatul direct al lui Gundiaev, mitropolitul Vladimir (Kantarean)?

4. Ieșirea din toate structurile CSI

NEANT

5. Desovietizarea Republicii Moldova

NEANT

6. Interconecterea energetică cu spațiul european

SÂRME UNIONISTE Totuși, ce noroc de ucraineni! Rachetele lansate asupra Dnestrovskului au fost abătute, dar eu mă întreb: aoare cum s-ar fi descurcat Chișinăul, dacă rachetele și-au fi atins ținta?... Pe 29 martie 2024 a început construcția Liniei Electrice Aeriene de 400 kV pe direcția Vulcănești - Chișinău, care va uni sistemul energetic al Republicii Moldova cu cel al României... De la începutul invaziei au trecut mai mult de doi ani. De la decizia aprobată în guvern (2019) au trecut 5 ani. Rău cu sentimentul de urgență, tare rău. Dar necunăscând dosarul în detalii nu voi da vina pe cineva anume, doar vom constata o stare de fapt.

7. Aderarea la sancțiunile UE

NEANT

Cam atât. Ca de obicei: prea mult NEANT... Şi păzeşte-i, Doamne, pe ucraineni, căci ei ne păzesc pre noi!