Mihai Isac // Investiții vs. proteste ori cum Rusia sărăcește Găgăuzia
Acum câteva zile, regiunea din sudul R. Moldova a fost din nou scena unor așa-zise proteste organizate de forțe politice pro-ruse, cu oameni plătiți și aduși în mod organizat. Scenariu binecunoscut, implementat de zeci de ori în ultimii ani de elemente politice și criminale, instrumentalizate de propaganda rusă pentru războiul hibrid dus împotriva populației R. Moldova.
Mass-media afiliată oligarhului fugar Ilan Șor a anunțat cu surle și trâmbițe prezența a sute de persoane, în pofida faptului că la aceste acțiuni au participat doar câteva zeci. Printre lozincile din mâinile năimite s-au putut citi lozinci care încălcau legislația republicană și îndemnau la ură interetnică. „Geamantanul, Gară, România” a fost reînviat de protestatarii plătiți de la Congaz în încercarea de a deschide noi fronturi ale urii împotriva României.
Indiferent de opinia despre activitatea politică a unei persoane publice, discriminarea pe criterii etnice este interzisă de legislația națională a R. Moldova, dar și de cea internațională.
Președinta Maia Sandu a declarat că se va întâlni „cu toți cetățenii care vin la discuții cu agenda proprie. Ce am văzut astăzi și în alte zile, sunt cetățeni care sunt aduși contra bani, cu agenda politică criminală. Regret acest fapt, dar știu că în autonomia există cetățeni care doresc ca R.Moldova să trăiască în pace și să se dezvolte”.
Șefa statului a participat la demararea lucrărilor de construcție a liniei electrice aeriene de 400 kV pe direcția Vulcănești - Chișinău, care unește sistemul energetic al Republicii Moldova cu cel al României.
Acest demers, care înseamnă investiții și noi locuri de muncă în regiunea locuită și de minoritatea găgăuză din sudul R. Moldova, a fost întâmpinat cu apeluri la ură interetnică. Printre grupurile organizate de protestatari au fost văzuți o serie de lideri din administrația găgăuză, inclusiv guvernatoarea Evghenia Guțul.
Recent venită după pelerinajul de la Moscova, unde a făcu o poză pe un coridor cu Vladimir Putin, Evghenia Guțul încearcă din răsputeri să își dovedească loialitatea față de oligarhul fugit pe malul Mediteranei.
Proiectul a fost aprobat în 2019, iar linia electrică, construcția căreia a început din Congaz, va traversa 8 raioane, pe o distanță de 158 de km, și va fi finalizată în 2025. De asemenea, autoritățile de la Chișinău și cele din România și Ucraina mai lucrează la trei linii de interconectare cu România și Ucraina: Bălți-Suceava, Strășeni-Gutinaș și Vulcănești - Arciz (regiunea Odesa din Ucraina).
Astfel de proteste trebuie să îngrijoreze autoritățile de la Chișinău, având în vedere implicarea serviciilor federale ruse de securitate în manipulările electorale care vor afecta cu siguranță alegerile din 2024 și 2025, dar și referendumul. Regiunea din sudul R. Moldova este folosită drept poligon de încercare, prevenirea unor acțiuni anticonstituționale majore depinzând de capacitatea instituțiilor statului de a reacționa.
Anunțul confiscării, de către organele de drept, a peste 2.000.000 lei de la „organizația criminală „Șor”, în urma unor percheziții, arată amploarea resurselor folosite în aceste acțiuni de destabilizare. Totodată, tacticile și strategiile implementate pentru eludarea legislației R. Moldova și a vigilenței autorităților sunt o dovadă a implicării unei entități statale, Federația Rusă, prin serviciile sale de securitate de trist renume.
Anul trecut 65.4% din toate exporturile moldovenești au ajuns în Uniunea Europeană, o parte provenind din regiunea locuită și de minoritatea găgăuză. Foarte mulți etnici găgăuzi lucrează în state ale Uniunii Europene, inclusiv România, făcând și mai periculoasă propaganda rusă, inclusiv pentru securitatea internă a acestor state.
Piața Uniunii Europene este una dintre cele mai mari din lume, fiind considerată stabilă și de încredere de către analiști. Un acces mai mare pe această piață le va permite producătorilor din R. Moldova, inclusiv Găgăuzia, să creeze mai mai multe locuri de muncă bine plătite, să acceseze tehnologii, echipamente moderne și inovații din Europa pentru a crește productivitatea și profiturile.
Dacă investitorii de bună credință ori eforturile pentru eliberarea R. Moldova de sub knutul energetic rusesc vor întâmpina astfel de proteste este de datoria autorităților să scoată la lumină aceste mecanisme ascunse care amenință drumul european al R. Moldova.
Lejeritatea cu care Evghenia Guțul tratează anchetarea sa de către justiția din R. Moldova este o mărturisire directă a nepăsării față de rezultatul anchetei ori al procesului de judecată.
Obișnuiți să profite de corupția sistemică din justiția de pe Bîc, reprezentanții oligarhilor fugari propovăduiesc schimbarea drumului pro-european al R. Moldova, cântând prohodul demersurilor de consolidare a relațiilor dintre cele două maluri ale Prutului, dar și al relațiilor dintre Chișinău și Uniunea Europeană.
Încercarea de stigmatizare a populației majoritare din R. Moldova și a statului român prin folosirea unor sloganuri de tristă amintire precum „Geamantanul, Gară, România”, trebuie învinsă de electorat, în mod democratic, la alegerile prezidențiale și parlamentare.