Cu manifestația publică de duminică, 5 mai, de la Debrecen, cel de-al doilea oraș ca mărime din Ungaria și fief al FIDESZ, noul lider al opoziției ungare, Peter Magyar, a luat o opțiune serioasă în dinamitarea totală a lui Viktor Orban. Conservator moderat, interesat în acomodarea deopotrivă a conservatorilor, liberalilor și stângii ungare nemulțumită de premierul eternizat în funcție, noul lider s-a desprins public abia în februarie de FIDESZ și deja amenință puternic perspectivele de putere ale lui Orban. Supriza din propria curte a devenit nu numai credibilă în fața publicului, ci se anunță chiar mortală pentru instrumentele de putere și cele mediatice ale premierului Ungariei, care par să nu se regăsească și să nu reușească să-l contracareze. E adevărat, pe de altă parte, că Magyar a devenit speranța ungurilor de toate culorile prin tupeul său, claritatea discursului, cunoașterea în profunzime din interior a puterii lui Orban și opțiunea sa pro-europeană declarată.

Cine e Peter Magyar: artizanul protestelor de masă din Ungaria

Peter Magyar este un avocat și fost diplomat de 43 de ani, apropiat cercurilor guvernamentale și lui Orban, a fost căsătorit cu fosta ministră a Justiției, Judit Varga. El a devenit în foarte scurt timp cea mai serioasă amenințare la adresa lui Orban în primul rând prin magnetismul și carisma sa, care adună zeci de mii de oameni la proteste, pe soare, vânt sau sub ploaie ca duminică, și care atacă frontal partidul de guvernământ FIDESZ și conservatorismul eurosceptic, dacă nu chiar pe alocuri anti-european, al lui Orban. Din aprilie, de la Budapesta la Debrecen, a trecut prin zeci de orașe și localități rurale mai mici în manifestații uriașe pentru Ungaria, atacând, iată, fiefurile cele mai puternice ale lui Orban: Debrecen e deținut din 1990 de FIDESZ, cu peste 60% din voturi cîștigate constant. Și totuși a strâns pe ploaie peste 10.000 de oameni care-l contestă deschis pe longevivul premier, de pe poziții pro-europene.

Apartenența sa la fosta elită a lui Orban se dovedește astăzi un argument puternic de legitimitate și credibilitate în toate atacurile sale, atunci când anunță închistarea intereselor financiare oneroase și corupte din jurul lui Orban, dar și impotența fostei elite de opoziție. El a decretat faptul că ‘Schimbarea a început în Ungaria, și nu mai poate fi oprită’, după ce a lansat din februarie anul acesta momentul public al rupturii sale formale cu cercul din jurul conducerii Ungariei și l-a provocat public pe Viktor Orban în fiefurile sale.

Principalele teme de atac sunt subminarea de către Orban a instituțiilor democratice, relațiile sale apropiate cu Moscova și Beijingul, patronarea unor rețele de corupție, anunțând mai întâi crearea unei comunități politice menite să unească ungurii, atât conservatori cât și liberali, deziluzionați de guvernarea Orban, dar și de opoziția politică ineficientă și fragmentată. Ulterior această mișcare politică s-a transformat în partid și și-a anunțat chiar candidaturi la alegeri. La cele mai mari proteste pe care le-a cunoscut Ungaria în ultimii ani, a decretat “Par cu pas, cărămidă cu cărămidă, ne luăm patria înapoi și construim o țară nouă, suverană, o Ungarie europeană”.

Adepții săi au preluat steagul în culorile naționale roșu-alb-verde și au desacralizat moda instituită de Orban și FIDESZ până de curând prin care au confiscat simbolurile naționale, de peste 20 de ani. Și scandează cel mai frecvent “Nu ne e frică” și “Orban demisia!”. Iar mișcarea populară a lui Peter Magyar s-a transformat de nici o lună într-un partid, TISZA – Respect și Libertate, anunțându-și candidatura pentru alegerile europarlamentare din 9 iunie, pe o listă condusă de Magyar cu 12 candidați, dar și cu patru candidați în alegerile locale pentru capitala Budapesta.

Corupție, capturarea statului, faliment financiar și social: temele lui Magyar

Nu numai carisma, atractivitatea ideilor, personalitatea, credibilitatea și speranța au jucat un rol în ascensiunea fulminantă a lui Magyar. Întreaga sa campanie e plăsmuită pe marile idei-forță pe care le îmbrățișează întreaga opoziție ungară și care rezonează cu stagnarea și lipsa de perspective, cu statutul de paria și izolarea la nivel european, cu blocarea fondurilor europene și postura de singularizare bolnăvicioasă a Ungaiei de azi.

Magyar a lansat public și a pronunțat fără nuanțe ideea că Ungaria este condusă de o elită bine conectată și bolnavă de putere, pe care dorește să o elimine din prim-planul statului. Canalizarea fondurilor europene spre oameni de afaceri apropiați FIDESZ și care-l stipendiază pe Orban este cea mai impotantă acuză, cu susțineri puternice vizând corupția sistemului și eternizarea la putere cu acest scop.

De altfel, consacrarea Ungariei drept cel mai corupt stat european ese o altă temă extrem de apreciată de public, mai ales atunci când e însoțită de probe inedite și relatări din culisele puterii pe care Magyar le dă publicității gradual și țintit. Manevrele dolosive sunt cunoscute de Parchetul European care, însă, consideră că nu are suficientă autoritate pentru expune aceste elemente de corupție și drenare a fondurilor europene cu motivație politică și solicită constant noi puteri pentru acest scop.

Magyar nu a țintit doar elementele de imagine și corupție, ci și politicile actuale ale Ungariei lui Orban, criticând, de exemplu, nivelul foarte jos al alocațiilor pentru copii și scăderea demografică dramatică a Ungariei, în ciuda unor afirmații pentru obiective contrarii ale lui Orban, sau ignorarea și abandonarea Ungariei rurale de către guvernul FIDESZ, deși se declară campionul apărării valorilor tradiționale.

Presiunea asupra premierului a făcut ca acesta și presa sa de casă să-l acuze pe Magyar că este un oportunist care dorește să-și creeze o carieră politică după divorțul de Iudit Varga și pierderea unor poziții în mai multe companii de stat. Însă de fiecare dată, la fiecare atac, Magyar pare să fie mai bun, să reacționeze mai credibil, să facă gesturi mai directe și apreciate de public și-i dă dureri de cap infinite lui Orban, așa cum premierul Ungariei nu a mai fost obișnuit să confrunte până astăzi.

Demonstrațiile inedite, cu susținere publică majoră

Și demonstrațiile publice, și marșurile lansate de Magyar au altă vână și altă susținere decât cele anterioare ale opoziției unite, care au părut mai artificale și neconcludente. Astfel, expunerea publică a ideii divizării de către Orban a ungurilor în ultimii 20 de ani și ațâțarea lor unii împotriva altora pare să fi fost extrem de apreciată de mulțime, tot așa cum căderea de la o situație financiară strălucitoare la un faliment economic și financiar, care se întrevede sub Orban astăzi au fost teme de rezonanță pentru tot publicul lui Magyar.

Magyar a câștigat și prin tiradele sale prin care acuză atât mass media cât și biroul Procurorului General că le lipsește adevărata independență și nu se apleacă sau nu sunt lăsați să se uite cu atenție la toate sesizările despre corupția guvernamentală de nivel înalt, sancționată deja la nivelul Parlamentului European. El a reușit să creeze o platformă comună cerând unitate a tuturor ungurilor și respectul reciproc pentru toți, că sunt de dreapta, de stânga sau liberali. Magyar s-a declarat un politician de centru, conservator moderat, riticând deopotrivă și guvernul, și părți ale opoziției.

Și protestele la Magyar sunt diferite de ale opoziției unite, nu numai sloganurile și discursurile sale: aici se aude muzica dintr-un film TV cu mafia care e popular în Ungaria, în timp ce imaginile cu reprezentanții elitei politice ungare sunt proiectate pe un ecran enorm. Pe scenă se aude poezie, muzică, nu numai discursurile electorale tradiționale, iar această combinație pare extrem de atrăgătoare pentru public și prizată de categorii largi de cetățeni unguri, care vin de peste tot să vadă aceste adevărate spectacole. Iar acest lucru are loc chiar și în zonele rurale pe care le străbate caravana lui Magyar, un lucru care nu a putut fi realizat niciodată de manifestațiile opoziției.

Aparția lui Peter Magyar a fost complet neașteptată și a prins guvernul pe picior greșit. Discursurile de pe canalele virtuale inedite îmbrățișate au făcut ca întreaga mașinărie de partid a FIDESZ să pară inutilă, în orice caz depășită, așa cum replicile sale au făcut epocă în fața reacțiilor consacrate și plictisitoare, fără impact, ale comunicatorilor lui Orban. Combaterea corupției, elimnarea elitei care se agață de putere precum și stoparea declinului nivelului de viață de zi cu zi sunt cele mai prezente teme ale acestor discursuri scurte, țintite, cu probe și ilustrație bogată.

Ura, apatia, propaganda și divizarea artificială a ungurilor par să fi fost cele mai apreciate teme care antrenează scandările mulțimii, o mulțime tot mai diversă și bogată, care cere plecarea nu numai a lui Orban, ci a întregii elite vetuste a Ungariei post- Război Rece și schimbarea majoră spre Ungaria cooperării, iubirii, unității și păcii civice, a bunei înțelegeri între toți ungurii. Mai mult, toate tentativele propagandei guvernamentale de a discredita mișcarea și pe Magyar sunt folosite cu extremă agilitate de oamenii lui Magyar mai întâi spre a fi demolate, în aceste manifestații publice și a arăta ungurilor nu numai că Orban nu are dreptate, dar că Maguar și cetățenii de rând i se pot opune eternului premier, care și-a abandonat propriul popor.

Scandalurile de corupție și motivele de ruptură Magyar-Orban

Magyar a valorificat foarte bine și un context extrem de favorabil din societatea ungară din ultimele luni. A fost vorba mai întâi despre grațierea de către președintele Ungariei, Katalin Novak, la solicitarea formală a ministresei Justiției, Iudit Varga, fosta sa soție, a unui condamnat care a încercat să mușamalizeze abuzurile sexuale într-o casă de copii. Scandalul a făcut epocă, și a fost extrem de costisitor ca imagine pentru FIDESZ.

Atunci ambele aliate de prim plan ale lui Orban au demisionat și scandalul i-a dat posibilitatea și oportunitatea lui Maguar, în februarie, să se rupă de Orban, să condamne enormitatea făcută de acesta și de oamenii săi și să se afirme drept avertizor de integritate împotriva guvernului. Așa a început Magyar să dea publicității date, fapte și comentarii incendiare din cercurile intime ale administrației Orban. Pe această bază și-a orchestrat ruptura publică, și-a legitimat plecarea de lângă Orban și FIDESZ și și-a credibilizat acțiunea politică următoare.

Apoi în luna martie, Magyar a publicat pe pagina sa de Facebook o înregistrare secretă și incendiară cu soția sa care relata încercările șefului de cabinet al lui Orban, Antal Rogan, de a se implica în cazul instrumentării de către procurori a dosarului de corupție a secretarului de stat al Ministerului Justiției, Pal Volner. Așa a probat Magyar direct corupția, cunoașterea sa intima despre sistemul de putere al lui Orban și a acuzat guvernul de corupție, de ingerință în treburile justiției, oferind înregistrarea procurorului general al orașului Budapesta pentru instrumentare a cazului împotriva lui Orban cu aceste probe.

Atacurile lui Orban, a oficialilor săi, a mass mediei oficiale împotriva sa l-au împins pe Peter Magyar să construiască mai întâi mișcarea sa politică, apoi partidul cu care candidează în alegeri. Crescendo-ul din implicarea politică a venit natural și s-a construit treptat ca reacție la atacurile mârșave și suburbane la adresa sa, Magyar jucând foate bine, alternativ, și victimizare, și forța internă a cunoscătorului din culisele puterii.

Dar un rol relevant l-a avut mai ales nemulțumirea publică substanțială față de Orban și eternizarea sa la putere, cu precădere a efectelor votului din 1 februarie de la Consiliul European pe tema finanțării Ucrainei, atunci când s-a auzit public cum cancelarul Olaf Scholz l-a trimis pe Orban la cafea pentru putea vota fără impedimente această decizie importantă. Iar acțiunea nu a fost deloc apreciată de public și s-a dovedit picătura care a umplut paharul răbdării în privința originalităților lui Orban care au dus la izolarea sa la nivel european. Majoritatea susținătorilor actuali ai partidului lui Magyar fac trimitere la acest moment drept declanșatorul opțiunii și alegerii lor de a veni în politică pro-europeană și anti-Orban, alături de Magyar.

Sondajele lui Magyar: paridul său crește ca-n povești

Evident că aceste mișcări tectonice relevante la nivel național au avut un impact major asupra sondajelor de opinie. Astfel, la jumătatea lunii martie, sondajele casei Median publicate de săptămânalul HVG arătau că 68% dintre votanți au auzit de Magyar și intrarea sa în sfera politică – la 6 aprilie vorbea de abia despre mișcarea sa politică, nicidecum de partid sau alegeri – iar 13% dintre unguri anunțau că, cel mai probabil, îl vor susține dacă își va întemeia un partid.

Institutul Republikon a măsurat perspectivele electorale ale partidului lui Peter Magyar imediat după înființare și anunțul public, în prima săptămână din aprilie, și nota că, dacă va fi format oficial, partidul său ar urma să devină cea de a treia cea mai populară și votată formațiune politică din spectrul politic al Ungariei. Popularitatea sa era indiscutabilă și în creștere abruptă, astfel că peste 15% din alegători anunțau atunci deja preferința în a-l susține.

La 5 mai, sondajele de opinie s-au dovedit și mai generoase, de data aceasta cu un partid deja lansat, dar care nu avea încă o lună de viață politică: Agenția de sondare a opiniei publice Median a măsurat în premieră partidul TISZA și aceste măsurători au arătat că acesta este deja cea de-a doua cea mai importantă forță politică din Ungaria cu 25% din opțiunile de vot, după FIDESZ care deține încă 45% din voturi. Pe un asemenea trend, 9 iunie, data primului scrutin în care participă Magyar, se anunță a fi unul decisiv și suprinzător pentru spectrul politic din Ungaria, avertizând asupra perspectivei schimbării norocului actualului premier Orban, a partidului său FIDESZ și a elitei politice actuale din Ungaria.