Mihai Isac // Sărbătoarea Hederlez, deturnată de Șor. Rusia mai bate un cui în sicriul identității găgăuze
Modul în care s-a desfășurat sărbătoarea Hederlez, la sfârșitul săptămânii trecute, sub "patronajul" bașcanului Evghenia Guțul și cu "sprijinul" oligarhului fugar Ilan Șor a mai demonstrat încă odată modul în care populația găgăuză este folosită pe post de armă în favoarea intereselor Federației Ruse.
Sărbătoarea Hederlez simbolizează trezirea naturii și începutul unui nou sezon agricol, dar și al sezonului de vară. Ea este marcată în diferite zone ale Orientului Mijlociu, dar și în lumea turcică, devenind unul din pilonii identității culturale găgăuze.
Manifestările desfășurate pe teritoriul fermei de cai "At-Prolin" din Ceadîr-Lunga, au fost organizate doar pentru a evidenția așa-zisele binefaceri ale patronajului geopolitic rusesc pentru regiunea găgăuză. Modul în care pseudo-elita locală trădează interesele propriei populații este îngrijorător, inclusiv datorită răspândirii acestui model și în alte regiuni ale R. Moldova.
Ambasadorul rus Oleg Vasnețov a fost invitatul de onoare, acesta bucurându-se de o primire cu surle și trâmbițe de oastea năimită de oligarhul fugar, inclusiv deputații Reghina Apostolova, Vasile Bolea, Alexandr Suhodolski și alți reprezentanți ai așa-zisului bloc politic "Victorie". De remarcat că la aceste manifestări de Hederlez nu au fost invitați reprezentanți ai instituțiilor principale de la Chișinău, ca și cum acestea nu s-ar desfășura pe teritoriul suveran al R. Moldova, ci într-o simplă gubernie a Federației Ruse.
Reprezentantul Kremlinului a declarat că cooperarea cu Rusia va avea un efect fructuos asupra dezvoltării autonomiei, ignorând realitățile din teren, unde statele europene sunt principalul partener comercial al autonomiei.
"Faptul că se păstrează o astfel de tradiție, din punctul meu de vedere, este foarte important pentru educația tinerei generații. Cu toții am văzut cum recent delegația Găgăuziei a fost la Moscova. Aceasta este o dovadă că obiectivele stabilite de conducerea Găgăuziei de a dezvolta o interacțiune cuprinzătoare, o cooperare cuprinzătoare cu Federația Rusă se realizează încet. Spun cu prudență încet, pentru că astfel de lucruri nu se fac dintr-o dată, dar acest pas încrezător inspiră speranța că perspectiva este foarte bună", a declarat ambasadorul rus în Republica Moldova, citat copios de aparatul de propagandă rus.
Pelerinajul recent făcut de guvernatoarea Evghenia Guțul demonstrează capacitatea oamenilor politici locali de la Comrat de a abandona orice efort de a menține aparența unor instituții regionale independente. Această concurență între liderii găgăuzi de a sluji interesele Moscovei sunt îngrijorătoare pe termen lung, expunând comunitatea găgăuză la pericolul anihilării etnice și culturale reprezentat de integrarea în Rusky Mir.
Modul în care pseudo-elita politică regională trădează interesele legitime ale locuitorilor din autonomie devine un manual de corupere politică a elitelor unor întregi regiuni din R. Moldova de către Federația Rusă.
Vicepreşedintele Comitetului Executiv din Găgăuzia (viceguvernatorul), controversatul Victor Petrov, a declarat recent, la televiziunea regională, că autorităţile centrale de la Chişinău ar dezbina societatea găgăuză prin oferirea de programe sociale primarilor.
„Ei invită primarii propunându-le tot felul de programe sociale. Dar cine ar refuza astăzi programe sociale, investiții? Bineînțeles că niciun un primar nu le-ar refuza. În acest fel ei încearcă să dezbine, chipurile (finanțarea) va ajunge nu prin intermediul Comitetului Executiv, ci direct la primari” a declarat acesta, încercând să impună autorităților centrale modul în care acestea ar trebui să gestioneze bugetul R. Moldova, care vin atât din impozitele plătite de firme și cetățeni de pe întreg teritoriul R. Moldova, cât și din granturi ale partenerilor occidentali. Practic, pseudo-elita de la Comrat vrea să folosească banii R. Moldova și ai statelor occidentale pentru consolidarea influenței lor (a se citi influența Federației Ruse) în autonomie.
Victor Petrov acuză periodic autoritățile centrale că locuitorii din Găgăuzia „sunt impuși să vorbească româna”, ignorând legislația națională a R. Moldova, dar și legislația autonomiei. Dorința liderilor de la Comrat de consolidare a interselor rusești în R. Moldova riscă să ducă la apariția unor focare de conflicte interetnice. Astfel de strategii fac parte din războiul hibrid total lansat de Federația Rusă împotriva populației R. Moldova de peste 30 de ani.
Instrumentalizarea elementelor criminale și folosirea acestora de către serviciile de informații ale Federației Ruse pentru a legitima ocupația politică a R. Moldova este o practică dovedită. Autoritățile de la Chișinău încearcă să ajusteze legislația pentru a preveni noi acțiuni hibride ale Moscovei, pe fondul anilor electorali 2024 și 2025.
Ministerul Justiției a anunțat că a înregistrat la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, cererea de chemare în judecată prin care solicită aplicarea prevederilor Legii cu privire la partidele politice, privind limitarea activității Partidului Politic „Şansă”, pentru un termen de 6 luni. Din păcate, lipsa reformelor din domeniul justiției face ca astfel de demersuri să nu aibă un efect de durată.
Apropierea perioadei electorale oferă noi oportunități Federației Ruse de a folosi Găgăuzia ca berbece geopolitic împotriva autorităților constituționale de la Chișinău și a populației R. Moldova. Este necesară o nouă abordare pentru a nu permite permanentizarea prezenței Kremlinului în Găgăuzia și pentru a oferi o șansă la o regiune europeană populației din regiune.